Home Stiekem over de grens naar de kapper
Hair update

Stiekem over de grens naar de kapper

Ja, dat gebeurt. Doordat de salons hun deuren weer mogen openen in onze buurlanden België en Duitsland, krijg je situaties dat Nederlanders de grens over glippen om hun haar te laten knippen ... en nee, dit is geen grappig rijmpje! Het water staat de Nederlandse kappers aan de lippen nu ze zonder voldoende financiële steun al maanden dicht zijn. Ook is er geen enkel perspectief voor deze beroepsgroep. Er wordt gehoopt dat de Nederlandse overheid de buurlanden wel gaat volgen, maar zeker is dat nog helemaal niet.

Ook nu wordt er veel illegaal geknipt in achterkamertjes. Dat is heel frustrerend voor salonhouders, die elke maand weer hoge kosten moeten ophoesten en geen kant opkunnen. Maar ergens is het ook wel begrijpelijk, want als de situatie zo nijpend is dat mensen nauwelijks hun boodschappen meer kunnen betalen ... tja, wat doe je dan? Het zijn de maatregelen en gebrek aan steun, die zulke situaties in de hand werken.

Buurlanden open

In België mogen mensen weer naar de kapper, maar Nederlandse kniptoeristen zijn daar niet zo welkom. De Belgen kondigen daarom extra grenscontroles aan. In Duitsland mogen kappers vanaf 1 maart hun schaar weer oppakken en vanuit dat land klinken andere geluiden: Nederlanders zijn van harte welkom. Zoiets geeft natuurlijk een vervelende situatie voor grensgebieden, want de Nederlandse kappers willen niets liever dan ook hun deuren openen, maar mogen dat niet. Oneerlijk en frustrerend!

Ludieke acties

In Nederland klinken inmiddels steeds meer noodkreten en acties. De Nederlandse Cosmetica Vereniging wil dat kappers op 18 februari om 6 uur hun lichten aandoen, voordat het te laat is. De ANKO voert al geruime tijd gesprekken in Den Haag voor meer steun en zelfstandige kappers nemen zelfs liedjes op om dan maar te zingen over hun situatie als woorden niet gehoord worden. Ook is er een kapsalon die al 10k heeft opgehaald aan donaties!

Weet jij nog van een opvallende actie? Laat het ons dan weten!

Salons moeten weer open

Maar alle acties ten spijt, zo ver zou het eigenlijk niet moeten komen. Naast behoorlijke financiële steun voor de afgelopen periode, zouden de salons zo snel mogelijk hun deuren weer moeten openen. Ja dat vind ik echt; laat kapper, barbiers en schoonheidsspecialisten hun werk weer doen! Daarom zijn wij ook deze petitie gestart.

Er is gebleken dat veilig werken kan, er zijn nauwelijks tot geen besmettingen geweest en het is uiteindelijk de beste oplossing voor deze zwaar getroffen branche om weer uit de problemen te komen. Want klanten staan te popelen om zich weer te laten knippen en hun uitgroei te laten bijkleuren! We kunnen als samenleving geen maanden alles dicht gooien nadat ondernemers net weer aan het opkrabbelen waren na de 1e lockdown. Inmiddels moet je je dan afvragen of het middel niet veel erger is geworden dan de kwaal.

Vind jij ook dat de salons weer open zouden moeten? Teken dan deze petitie!

Meer lezen?