Home Gebrek aan steun en strakke kapsels klap in het gezicht van de kapper?
Hair update

Gebrek aan steun en strakke kapsels klap in het gezicht van de kapper?

De kapsalons zijn gesloten, terwijl allerlei andere zaken nog wel hun deuren mogen openen. Dit zijn de zgn. ‘essentiele winkels’, maar je kunt je afvragen: Wat verstaan we eigenlijk onder ‘essentieel’?

Als we vinden dat een fles gin essentiëler is dan een verzorgd kapsel, dan verkeert de wereld in een zorgwekkende toestand.

Ondernemer Gerdo de Jager is eigenaar van 3 salons  (Angeli Hairstyling en Servaas Hair Beauty Cityspa) en plaatste op social media een open brief over de zorgwekkende situatie van veel kappers/ondernemers. Zelf heeft hij recent het faillissement voor een van zijn salons aan moeten vragen. We vroegen Gerdo over de crisis waarin de kappersbranche zich nu bevindt en wat het gebrek aan steunmaatregelen en het zien van 'strakke kapsels' op televisie doet met kappers.

De mondhygienist om je gebit bij te houden is fijn, maar is het niet net zo belangrijk om je haar in model te houden?

Ik ben van mening dat zelfbewustzijn en een goed kapsel onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Niemand voelt zich goed met een slecht kapsel. Ook de decision makers zelf willen representatief en verzorgd zijn. Ze gaan immers ook niet de deur uit in een slecht zittend pak. We zijn allemaal gebaat bij een goed kapsel.”

Vind je dat er met dubbele maten wordt gemeten? Slijterijen, drogisterijen en bloemisten mogen wel open blijven.

Als we met z’n allen vinden dat een fles gin essentiëler is dan een verzorgd kapsel, dan verkeert de wereld in een zorgwekkende toestand. Maar achter de slijterij zit een machtige lobby. Datzelfde geldt voor de bloemist. Fysiotherapie? Mondhygiëne? Vergeet niet de belangen van de zorgsector en de verzekeraars. Die drogisterijen zijn winkels met prullaria, middelmatige producten en een schap met wat pijnstillers en vitamines. Ze zijn allemaal in handen van grote Aziatische investeringsmaatschappijen. Prima dat ze open zijn, maar het deugt natuurlijk niet dat je daar een bestekset kunt kopen terwijl de Blokker dicht moet.

Het ‘essentiële’ dat hierbij opgevoerd wordt is in mijn beleving niets anders dan de essentie van de grote commerciële belangen. Ik kan het niet mooier maken dan het is.

De decision makers doen alsof het niet essentieel is en staan intussen met een verzorgd kapsel te shinen achter hun spreekgestoelte.

Wat vind je ervan als je pasgeknipte kapsels op tv ziet?

Het is natuurlijk enorm hypocriet. De decision makers doen alsof het niet essentieel is en staan intussen met een verzorgd kapsel te shinen achter hun spreekgestoelte. Goed, niet allemaal. Maar toch wel een flink aantal. En niemand spreekt hen erop aan. Het is pure minachting en totaal misplaatst.

Ik durf te beweren dat er nog iets anders speelt, namelijk: minachting voor de kappersbranche. Minachting voor de creatieve, hardwerkende vrouwen en mannen, die oprecht hun ambacht uitoefenen.

Vanzelfsprekend is het valse minachting. Want iedereen wil een goed kapsel. En wij zien allemaal dat er gewoon geknipt, gekleurd en behandeld wordt. Heb jij al een voetballer gezien met slecht haar? Een talkshowgast met pieken? Elke 6 weken zijn de toppers uit het kappersvak essentieel. Dan is de uitgroei namelijk zichtbaar.

In je brief spreek je over een stille ramp die zich aan het voltrekken is, je zegt:

“Begrijpt u mij goed: ik pleit niet voor het afschaffen van de lockdown. Wat ik u zeg, is dat er zich nog een ramp aan het voltrekken is. Nu, op dit moment en in stilte.”

Ja, als ik kijk naar mijn vakgenoten, dan valt mij de bescheidenheid erg op. Er wordt in stilte geleden. Sinds mijn open brief zit mijn mailbox vol dramatische verhalen. Ondernemers die niet meer slapen vanwege de armoedeval. Gezinnen die moeten rondkomen van maandelijks anderhalf duizend euro en in diepe schulden raken. Ik weet dat de ellende groot is, ik lees het ook in de pers. Maar over het algemeen blijven onze vakgenoten te stil.

Download hier de brief van Gerdo.

Wat zijn de valkuilen waarin de kappersbranche zich momenteel bevindt?

Ik mis de drive om te vechten voor erkenning. Waar is het zelfbewustzijn van onze professionals? Laten we onze bescheidenheid afleggen en onze plek opeisen. Wij doen ertoe. In de maatschappij hebben wij een functie. Het ontbreken van een deugdelijke rugdekking maakt dat onze belangen niet gehoord worden.

Ik wil dat dat verandert. De kappersbranche bestaat uit zo’n 50.000 individuele personen. Het overgrote deel heeft de verantwoordelijkheid voor een gezin. Jaarlijks gaat er bijna 2 miljard euro om in onze branche. Daarvan stroomt een groot deel terug in de staatskas. Zeg nou zelf, dat is geen kattepis.

Wat zou er volgens jou dan moeten gebeuren?

Wat ik in de eerste plaats wil is een deugdelijke compensatie, met terugwerkende kracht. De huidige steun is een product van procedurezucht. Het is het resultaat van een one size fits all rekenmodel. In de kappersbranche kennen we geen seizoenarbeiders of tijdelijke contracten. De loonkosten zijn gigantisch, het verlies ook.

Fatsoenlijke steun kan, want de Europese Centrale Bank heeft enorme bedragen vrijgemaakt. Zolang de verwachte economische groei groter is dan het rentepercentage kan dat geld gerust rondgepompt worden. De verwachte tsunami aan faillissementen zijn vele malen kostbaarder. 

In de tweede plaats reken ik op een snelle opening van alle salons. De branche kan de verantwoordelijkheid aan. Die twee zaken – fatsoenlijke compensatie en snelle heropening – hebben direct met elkaar te maken.

De kappersbranche verdient namelijk respect. In de samenleving hebben wij een belangrijke functie. Iedereen weet dat. Nu nog erkennen.

Wij spraken Gerdo de Jager ook afgelopen zomer, na de 1e lockdown. Lees het interview hier.