Home ANKO slaat alarm: kappers gaan kapot!
Hair update

ANKO slaat alarm: kappers gaan kapot!

De beroepsvereniging voor kappers (ANKO) is een grootschalige actie begonnen om het beeld bij te stellen dat veel mensen hebben van de situatie waarin kappers zich bevinden. Want heel veel kappers vallen buiten de boot met schrijnende gevolgen. Spaarpotjes waar jaren hard voor is gewerkt, slinken snel. Dit komt met name door de torenhoge lasten die veel kappers met een eigen salon hebben. De huur en personeelskosten (inclusief hoge loonbelastingen) zorgen voor slapeloze nachten van veel ondernemers.

Veel mensen denken dat het wel goed geregeld is voor ondernemers. Er zijn enorme steunpakketten samengesteld, de overheid zou ruimhartig tegemoet komen in de personeelskosten, maar niets is minder waar. Heel veel ondernemers krijgen namelijk geen cent en de zorgen in de kappersbranche zijn groot. Want als het zo doorgaat, heeft Nederland straks bijna geen kappers meer!

Veel mensen denken dat het goed geregeld is voor kappers, maar niets is minder waar.

Vele kappers krijgen GEEN steun! 

Wat volledig over het hoofd wordt gezien is dat een heleboel ondernemers in de kappersbranche op dit moment met de huidige regelingen volledig buiten de boot vallen en nergens recht op hebben! Dit leidt tot schrijnende situaties binnen de kappersbranche die keihard getroffen is. Bovendien heeft de 1e lockdown de meeste reserves al doen slinken. Simpel gezegd: kappers gaan kapot. Ze kunnen hun personeel niet meer betalen en hebben soms zelf geen geld om van te leven. Deze situatie is zo onrechtvaardig, want de schaal waarmee deze kappers nu moeten dealen, is veel en veel groter dan een normaal 'ondernemersrisico'. Niemand had dit kunnen voorzien en geen enkele ondernemer kan zoveel maanden van sluiting overleven zonder steun.

Lees hier het verhaal van kapper Bas Pijnenburg

Onzekerheid 

Het kabinet heeft extra steunmaatregelen aangekondigd, maar hoe dit eruit gaat zien is nog onbekend. Deze onzekerheid is zenuwslopend voor de salonhouders. Het moge duidelijk zijn dat er niet langer gewacht kan worden! Gelukkig doet de ANKO er alles aan om deze schrijnende situatie onder de aandacht van Den Haag te brengen. De steunmaatregelen moeten zodanig worden aangepast dat hardwerkende kappers hier ook van kunnen profiteren

Wat kan ik doen?

Dat vragen wij ons ook elke dag af, want dat wij onze kappers niet willen missen, staat vast. Afgezien van een mooi kapsels, hebben deze vakmensen ons zoveel meer te bieden. Het kappersvak is een bijzonder beroep, want waar zit je nog lange tijd voor je lol in de stoel en heb je een op een contact?

Wees je ervan bewust dat kappers het momenteel enorm zwaar hebben en dat velen gaan omvallen als er niet snel iets gebeurt. Steek je kapper een hart onder de riem door eens op hun social media pagina's te reageren, een mailtje te sturen. En steun je kapper ook door zoveel mogelijk producten te bestellen, of een cadeaubon voor straks.

Wij willen straks toch allemaal weer naar de kapper?

Maar je kunt je kapper ook steunen door dit verhaal aan anderen te vertellen. Hoe meer mensen weten welk onrecht zich momenteel afspeelt, hoe beter. Hopelijk begrijpt de regering dan pas dat er echt iets moet gebeuren! Wij willen straks allemaal weer naar de kapper, maar dan moeten we wel zorgen dat de kappers hun vak kunnen blijven uitoefenen!

WieWatHaar is ook bezig met een campagne waarmee je jouw beautyprofessional een compliment kunt geven in deze barre tijden. Het lijkt niet veel, maar soms kan een klein, lief gebaar wonderen doen. Stay tuned!