Home Kan ik straks nog wel naar mijn kapper?
Hair update

Kan ik straks nog wel naar mijn kapper?

De kapsalons zijn al sinds half december dicht en ik mis mijn bezoekje aan de kapper enorm. Niet alleen omdat mijn uitgroei alsmaar erger wordt en mijn haar nodig weer geknipt moet worden, ik mis mijn kapster ook als persoon. Ik mis de gezelligheid in de salon, een momentje voor mezelf en weer helemaal blij kunnen zijn met mijn nieuwe haarkleur. En daarin sta ik niet alleen. Juist nu we al zoveel niet mogen, er wordt zelfs een avondklok ingesteld, bezoek aan vrienden en familie is bijna onmogelijk, is zo'n uitje naar de kapsalon heel belangrijk. En als we dit dan nu al moeten ontberen, zou ik wel graag zeker willen weten dat ik straks wel weer naar de kapper kan. Maar kan ik dat ook?

De situatie is heel schrijnend

Het gaat slecht in kappersland. Heel slecht. Ik spreek met veel kappers en overal hoor ik dezelfde geluiden. Buffers en zelfs privé spaarpotjes die opraken. Personeel dat niet meer kan worden uitbetaald. Kappers die hun bedrijven, die soms generatieslang in de familie zijn, in een paar maanden kapot zien gaan. De situatie is heel schrijnend en alle hoop was daarom gevestigd op het kamerdebat gisteren, waarbij de nieuwe steunmaatregelen werden besproken.

Want laten we duidelijk zijn: heel veel kappers krijgen bijna niets tot helemaal NUL vergoeding en missen AL hun omzet momenteel. Onze expert Petra van den Burg schreef er een noodbrief over, die massaal werd gedeeld: "Er is geen hogere wiskunde voor nodig om te snappen dat ieder gezond bedrijf hier uiteindelijk kapot aan zal gaan."

Laten we dat niet hopen, want ik moet er niet aan denken dat er straks geen kapsalons meer zijn. Of dat ik ver moet reizen om naar de kapper te gaan. Ik wil straks gewoon weer naar mijn eigen, vertrouwde kapper kunnen en ik weet zeker dat ik daarin niet de enige ben. Bovendien verdienen zij dit niet en voelt het heel onrechtvaardig! Kappers hebben ontzettend hun best gedaan om zich aan alle maatregelen te houden en kunnen hier helemaal niets aan doen. Zij verdienen steun!

Ook kapper Bas Pijnenburg vertelde ons hoe slecht het ervoor staat voor veel kappers.

Druppel op de gloeiende plaat

De belangenvereniging van kappers (ANKO) voert momenteel een felle strijd opdat de steunmaatregelen voor kappers omhoog gaan. Zij noemen de nieuwe steunmaatregelen een druppel op de gloeiende plaat. Ik citeer wat ik lees op de website van de ANKO:

"Het belangrijkste pijnpunt: er wordt niet acuut iets geregeld voor de zwaar getroffen ondernemers in de kappersbranche die het water aan en zelfs boven de lippen staat. Er is directe hulp nodig, bijvoorbeeld in de vorm van een voorschot."

en:

"De ANKO legt zich hier niet bij neer en blijft de politiek onverkort gericht benaderen. We bezinnen ons op verdere actie."

Laten we hopen dat dit snel gaat lukken, want veel kapperszaken staan nu op omvallen. Maar wat kunnen wij doen als consument?

Teken de petitie

Barbier Nero de Boer is een petitie gestart, die je kunt tekenen. Ik heb dat al gedaan, want hopelijk worden ze in Den Haag wakker als wij van ons laten horen en zeggen: WIJ WILLEN ONZE KAPPERS NIET VOORGOED MISSEN!

Dus teken die petitie vandaag nog via onderstaande link: