Home Noodbrief van kapster Petra van den Burg
Hair update

Noodbrief van kapster Petra van den Burg

Kappers krijgen onvoldoende overheidssteun en kunnen het hoofd nog maar nauwelijks boven water houden. Dat is heel onrechtvaardig als je bedenkt dat deze branche er alles aan heeft gedaan om de maatregelen goed op te volgen en nu lijdzaam moeten toezien hoe hun buffers in rook opgaan. Topkapster Petra van den Burg vraagt zich af hoe we straks nog mentaal (en financieel!) gezond kunnen zijn als dit zo doorgaat. Lees haar noodkreet die uit het hart gegrepen is!

Ik vraag me inmiddels af hoe gezond en saamhorig deze huidige lockdown eigenlijk nog is!  

Wat een wereld! 

Lieve allemaal,

Ik ben aankomend augustus 25 jaar zelfstandig ondernemer en dacht dat ik alles wel zo'n beetje had meegemaakt op zakelijk vlak. De 1ste Lockdown was al bizar. Maar met een redelijke steun konden we allemaal de ballen nog nèt in de lucht houden. Ondertussen flink geïnvesteerd om weer open te kunnen. 

En dan deze 2e Lockdown

Er is geen hogere wiskunde voor nodig om te snappen dat ieder gezond bedrijf hier uiteindelijk kapot aan zal gaan. 

Hoe anders is deze!? Veel Kappers krijgen tot op heden ook nog geen steun vanuit de overheid ... of een minimale bijdrage. Voor mij persoonlijk is dat bijvoorbeeld slechts 28% vergoeding van de salariskosten per medewerker (NOW). Geen vergoeding van vaste lasten, geen bijdrage aan inkomen etc. Er is geen hogere wiskunde voor nodig om te snappen dat ook ieder gezond bedrijf met personeel hier uiteindelijk kapot aan zal gaan. 

Vreselijk frustrerend wanneer mensen die zelf meestal 'veilig' in loondienst zitten denken dat alles toch goed geregeld is?! Dat wij (ondernemers) niet moeten zeuren en dat 'gezondheid' van iedereen toch boven alles gaat ... Samen komen we er wel door? Toch? Samen? Maar ik vraag me inmiddels af hoe gezond en saamhorig deze huidige lockdown eigenlijk nog is!  

Je zal maar ondernemer zijn en medewerkers in dienst hebben die van jou afhankelijk zijn qua inkomen! Ik hoor van menig collega kapper dat ze deze maand al geen salarissen meer kunnen uitbetalen. Andere collega’s betalen 50% en weer anderen nemen nu al afscheid van hun medewerkers. Ze verbranden hun pensioen of steken zich nog jarenlang in de extra schulden. Verplaats je eens even in de schoenen van deze ondernemer en bedenk eens hoeveel slapeloze nachten hieraan vooraf gaan! 

Je zal maar tiener zijn nu

Samenkomen en uitgaan is voor jongeren écht meer dan een uitlaatklep. Op mijn 18e was uitgaan het enige waar ik op maandagochtend alweer naar uitkeek. Voor de jeugd anno nu is dat echt niet anders. En nu sluiten we onze jeugd allemaal massaal en langdurig op ... om bepaalde groepen te beschermen. Wat doet dit mentaal met onze jeugd? En nee ze stellen zich niet aan ... en ja tijdens de 2e wereldoorlog was het nog veel erger. Maar nu is nu.

Hoe mentaal (en financieel) gezond zijn we straks allemaal op deze manier? Komt er na de Britse variant geen Zuid-Afrikaanse variant? Of een Koreaanse?

Waarom nu geen ruimhartige steun? Iets wat wel glashard wordt beweerd. Kunnen sneltesten geen uitkomst bieden? Of de economie gecontroleerd openstellen waarbij ouderen en kwetsbaren meer in lockdown blijven, iets wat deze groepen vaak uit zichzelf al doen. 

Heel veel sterkte aan iedereen die slapeloze nachten heeft en laten we hopen dat ze in Den Haag nu het nog net kan, met een beter totaal pakket komen waarbij ze niet alleen aan de kwetsbaren denken ... maar aan ons ALLEMAAL! Want zijn we niet allemáál ... ERG kwetsbaar gebleken? 

Zorgelijke groet,

Petra van den Burg 

Lees meer artikelen van Petra van den Burg!