Home INTERVIEW HAARKUNSTENAAR Renate van Laerhoven
Stylist

INTERVIEW HAARKUNSTENAAR Renate van Laerhoven

Serie interviews met het toptalent van de Nederlandse kapperswereld, waarbij elke keer het stokje wordt doorgegeven aan een collega. Oprichtster van de Barberschool Renate van Laerhoven vertelt over haar visie en passie.

Haarkunstenaar-renate-van-laerhovenWaarom de kappersbranche

Ik wilde als klein meisje kapper of zangeres worden, daar was ik heel stellig in. Het was al direct duidelijk dat zangeres niet de beste optie was dus de keuze viel op het kappersvak. Dat is inmiddels alweer 26 jaar geleden. Na acht jaar in verschillende salons werkzaam te zijn geweest was ik toe aan een nieuwe uitdaging. Bij Wella Professionals werd ik aangenomen als vaktechnisch adviseuse en heb ik mezelf ontwikkeld als trainer. Daarna ben ik zelf een academy gestart; in 2004 Heads Academy en in 2013 de Barber School. Ik kijk heel erg hoe de markt zich beweegt, daardoor trainen we salongericht zodat onderwijs en bedrijfsleven dicht bij elkaar staan.
renate-barberschool-01

Wat vind je leuk aan dit vak?

De ambacht met een hoofdletter A. En natuurlijk ook de service. Wij kiezen er niet voor om alleen aandacht te schenken aan het oude ambacht maar stimuleren studenten ook om zelf een total look te creëren, een combinatie van Old & New school. Verder vind ik het fantastisch dat ik aan iedereen een stukje toekomst mee kan geven.

Hoe ziet jouw werkweek eruit?

Dat ligt aan de periode van het jaar. De schakel zijn tussen onderwijs en het bedrijfsleven is mijn focus. Ik werk met een fantastisch team die heel verantwoordelijk zijn dus het is hoofdzakelijk coachen; ontwikkelen van onderwijs die tot specialisatie leid, kwaliteit bewaken en intake gesprekken.
Sinds kort hebben we een tweede vestiging van de Barber School in Amsterdam en daar gaat natuurlijk veel extra tijd in zitten. Het is echt meer dan een fulltime job.

Hoogtepunt uit je carrière?

Dit moment! De eer om te mogen werken met een dream team. Ik ben erg blij dat de opleiding goed staat en dat kan alleen door mijn geweldige team. Door hen kan ik groeien en deze kwaliteit waarborgen. Dat zie ik wel als het ultieme hoogtepunt.

Lees ook:

INTERVIEW MANDY BERGER

INTERVIEW BERTUS BARBIER

INTERVIEW ISA KECIL

Wat zou een kapper moeten doen bij een nieuwe klant?

Communicatie is heel belangrijk, daar starten we mee aan het begin van de opleiding. Goede vragen stellen, luisteren en je kunnen inleven. We leren onze studenten te kijken naar het totaalbeeld en om te durven adviseren. In het begin vinden ze dat vaak lastig, maar daar trainen we heel goed op. In onze opleidingen hebben we ook ‘echte’ klanten, dus vreemde mensen die ze niet kennen. Daardoor krijgen ze een realistische ervaring.
`Renate van Laerhoven">Communicatie is heel belangrijk, daar starten we mee aan het begin van de opleiding`

Welk soort kapsel spreekt je aan?

Ik hou van kort, sexy haar voor vrouwen. Een vrouw zou haar haar moeten dragen als haar favoriete kledingstuk! In mijn optiek laat haar nog sterker zien dat je voor kwaliteit staat.
Renate-barberschool-02

Voor welke fashionshow zou je nog eens willen werken?

Voor mijzelf heb ik geen wensen meer op dat vlak, maar wel voor mijn studenten. Hij is helaas overleden, maar anders zou ik meteen zeggen binnen onze branche: Vidal Sassoon.

Favoriet haarproduct

Er bestaan geen slechte merken echter ik ben helemaal weg van de Nutri-color van Revlon Professionals!

Nederlandse vrouwen …

Het mag wel een beetje minder lang haar en een beetje minder op safe. Maar ik moet er wel bijzeggen dat er veel goede kappers zijn die het ‘out of the box’ denken promoten, waardoor het straatbeeld ook sterk aan het verbeteren is.

Nog een keer werken met …

Mandy Berger! Het is nu 11 jaar geleden dat we echt hebben samengewerkt en ik denk dat de tijd rijp is om dat weer te gaan doen. Ik hoop dat ze dit leest 😉

Inspirerende stad …

Jaren geleden, toen ik net in Den Haag woonde, kwam ik een keer terug van een stedentrip uit Parijs. Ik reed door de stad in de auto en dacht ‘Wow! Ik woon ook in een mooie stad’. Ik ben dol op stedentrips en elke stad heeft haar eigen charme, nu woon ik in Amsterdam en ik voel me hier ook als een vis in het water, ik ben wel echt verslingerd aan het stadsleven, de reuring die steden met zich meebrengen wil ik niet missen.

Bovenaan je bucket list …

Als ik echt iets wil gebeurt dat wel. Ik zou graag meer willen reizen en een volgend ‘Wow’ moment willen meemaken.

Het stokje gaat naar …

Martijn Garsthagen, die elke klant speciaal maakt en voor wie haar altijd het belangrijkste element is geweest en altijd zal blijven. Hij heeft een concept store in Amsterdam, ‘This is happening’ waarmee hij constant inspeelt op een scala aan noviteiten van nu en morgen.

 HAARKUNSTENAAR Francis Schroembges laat haar passie zien!