Home 5 VRAGEN AAN Willeke Pietersma
Stylist

5 VRAGEN AAN Willeke Pietersma

Ze is al meer dan 35 werkzaam in de kappersbranche en sinds 2003 is ze de trotse eigenaar van De Haarzaak in Koewacht. Dit is een haarwerk- en kapsalon voor mensen met een haar- en/of hoofdhuidproblemen. Willeke is als geen ander expert op het gebied van hoofdhuidproblemen, dunner wordend haar en haarwerken. Ze werkt met haarproducten en kleuringen van Alcina en vertelt ons waarom.

1. Waarom de kleuringen van Alcina?

De dekkracht is heel goed en daarnaast zijn de producten mild voor mensen met dunner wordend haar- en hoofdhuidproblemen. Deze groep kleur je niet zo makkelijk. Vaak zijn milde kleuren heel erg transparant en dekken ze onvoldoende.

Alcina haarkleuringen

Bij Alcina is dat niet het geval en in al de jaren dat ik hiermee werk, heb ik nog nooit een klant gehad die irritatie kreeg vanwege de kleuring. Ook de houdbaarheid van de kleuren zijn heel goed, dat merk ik elke keer als klanten na een aantal weken weer in de salon komen.

Ik heb nog nooit een klant gehad die irritatie kreeg vanwege een kleuring met Alcina.

2. Waar moet je op letten bij een gevoelige hoofdhuid?

Je begint met een hele goede intake, waarbij de klant uitvoering wordt gevraagd naar eerdere behandelingen, kleuringen en een eventuele medische indicatie. Dan praat ik nog niet eens over een echte allergie. Ik kijk ook altijd heel goed naar de hoofdhuid, want als deze er echt slecht uitziet, of als er open plekjes zijn, kan ik adviseren om het haar even helemaal niet te kleuren.

3. Doe je altijd een allergietest voor het kleuren?

Als een klant tijdens de intake aangeeft dat ze last heeft van bijvoorbeeld eczeem, dan doe ik wel een allergietest. Maar dat doe ik niet altijd. Een allergietest houdt in dat de klant een dag voor de afspraak even langskomt, waarbij we wat kleur mengen en dat aanbrengen op een klein stukje van de hoofdhuid. Als een dag later geen klachten zijn ontstaan, weet ik dat we veilig kunnen kleuren.

4. Haar oplichten bij een gevoelige hoofdhuid of dun haar?

Je moet daar wel mee oppassen. Soms kan je beter met een lichter percentage in 2 keer uitbleken in plaats van in één keer heel zwaar. Maar het kan wel. We hebben klanten met een zeer gevoelige hoofdhuid en dun haar, die we gewoon lichtblond kleuren. We raden wel altijd verzorgende thuisproducten aan.

Bovendien heeft Alcina een heel fijn afsluitend producten na het kleuren: Save & Shine. Hiermee verzegel je de kleuring en tegelijkertijd stopt dat het chemische proces. En ze hebben de zgn. ‘A\C Plex ’. Dit product herstelt de haarbruggen tijdens het kleuren. Een bijbehorend thuisproduct is A\C Plex Step 3, dat zorgt voor het behoud van vitaliteit van het haar na de kleurbehandeling.

5. Hoe benader jij kleurbehandelingen?

Zoals ik al aangaf, hebben wij een heel uitgebreide intake. Daarna kleuren wij exact hetzelfde als in een reguliere kapsalon. Wij zijn ons wel heel bewust van de risico’s die we lopen als we het haar kleuren. Vooral voor mensen die net uit chemo komen of andere huidklachten hebben. Wij kijken altijd heel goed wat wel en wat niet kan, want een kleuring blijft toch een chemische behandeling.