Home HAARKUNSTENAAR Francis Schroembges
Stylist

HAARKUNSTENAAR Francis Schroembges

Serie interviews met het toptalent van de Nederlandse kapperswereld, waarbij elke keer het stokje wordt doorgegeven aan een collega. Francis Schroembges is naast eigenaar van BY Francis in Horst, ook Creative Hair Director bij L'Oréal Professionnel.

Waarom kapper?

Ik kom uit een gezin wat actief is in de paardensport. Ik was dan ook een echt penny meisje, en altijd op stal te vinden. De paarden die gefokt werden op onze stal hebben internationaal naam gemaakt. Dit was mijn toekomstplan! Ik ging een jaar op stage in Brunssum bij een gerenommeerd amazone, waar ik tal van paarden zadelmak maakte en op stal aan het werk was van s’morgens vroeg tot s’avonds laat. Ik heb de stage afgemaakt, ook natuurlijk om mijzelf te bewijzen ( tja dat zit erin gebakken), maar kreeg langzaam twijfels ... alleen maar paarden, paarden, paarden. Toen ik mijn twijfel thuis uitsprak kwam mijn vader, die verschillende panden bezat, met het idee om naar de kappersacademie te gaan in Venlo, met als toekomstperspectief een eigen salon te starte. Ik teken graag, en ben creatief, dus dacht dan ga ik dat maar doen.

Op 19 jarige leeftijd ging ik er helemaal voor. Daarna kocht ik mijn huidige pand in Horst, voor de getaxeerde waarde (vaders zei; ik heb 3 kinderen, en terecht) en op mijn 21e begon ik mijn eigen salon. De paarden gingen naar de achtergrond, alhoewel ik nog steeds adrenaline voel als ik naar een springwedstrijd kijk, maar het kappersvak en het ondernemen had mijn hart gestolen! Na 2 jaar hebben we de salon van verbouwd en al snel stonden we te werken met 14 toppers. Thanks to Daddy!

Wat vind je leuk aan dit vak?

De manier waarop ik in de salon, en als Creative Hair Director voor L’Oreal Professionnel met mijn vak bezig ben is eigenlijk alleen voor vakidioten weggelegd. Het vak neemt veel van je gedachtes in beslag, ik ben continu bezig met manieren zoeken waarmee ik mijn onderneming sprankelend houd, en mijn presentaties sterk en divers. Ik houd van het vak omdat het je creatieve geest blijft prikkelen, met mensen kan werken die mij inspireren, en een team om mij heen heb in de salon dat er samen voor wil gaan. Ik houd ook van het harde werken, en de druk die er soms op me staat, omdat dat me het beste laat presteren! Er is geen vak waarbij je met zoveel diversiteit kan opereren.

Ik zie graag dat een vrouw zich weer sexy en sterk voelt en meer zelfvertrouwen uitstraalt na een behandeling in de salon

Francis-01

Hoogtepunt uit je carrière?

Poeh dat vind ik moeilijk in een naam te noemen. Mijn 3 boys; mijn man Luc en zonen Keanu en Joaquin, zijn het beste medicijn om te relativeren 😉 Een hoogtepunt is het winnen van de Overall award Color Trophy L’Oreal Professionnel omdat dit mij een contract heeft opgeleverd als Creative Hair Director. Mijn eerste grote show in de Heineken Music Hall, een show in het Louvre in Parijs. Alle mooie herinneringen die ik in mijn rugzakje kan stoppen! Dat is dan ook mijn doel, herinneringen maken met mijn team, vrienden, familie, en voor de kappers die ik inspireer.

Francis-02

Aanpak bij een nieuwe klant

Het begint met jezelf voor te stellen aan de klant, iets wat vaak word vergeten. Een eerste kennismaking met een klant moet een goede indruk afgeven en er moet een eerlijk advies uitkomen. Als een klant komt voor een knip-of calligraphy behandeling, zullen we ook vragen of ze het fijn zou vinden een kleuradvies te krijgen. We moeten er ons van bewust zijn dat de klant hoge verwachtingen heeft en die moeten we waarmaken! Ze krijgt een advies op maat, van haarverzorging, coupe, haarkleur en stylingsmogelijkheden en -producten. Iedere klant word gevraagd of ze het prettig vind een prijsopgave te ontvangen, de klant wil duidelijkheid. Zijn er behandelingen die nodig zijn om de kleur te verbeteren in etappes, of de kwaliteit van het haar dan maken we samen een plan voor de toekomst.

We willen de klant het gevoel van luxe en beleving geven, de wenkbrauwen epileren, een touch-up met Ellis Faas make-up, een handmassage en een manicure. Als een klant zich mooi en sexy voelt hebben we ons doel bereikt.

Waarom komen klanten terug?

Ik denk omdat ze merken dat er een fijne sfeer hangt, er gepassioneerde kappers werken, er een fijne teamspirit heerst, een relaxte sfeer, waarbij kwaliteit en vakmanschap hoog in het vaandel staan. De klant krijgt het gevoel dat er echt over hun wens word nagedacht, ze hebben het gevoel dat ze worden gehoord!

Welk soort kapsel spreekt je aan?

Ik houd ervan als haar ook haar blijft, als kleuren mooi zijn gezet en de coupe een bepaalde zachtheid heeft. Het is een mix van supervrouwelijk met een edgy touch, en een vleugje poëzie.

Francis-vintage

Voor welke fashionshow zou je het haar willen doen?

Ik heb afgelopen jaren voor Amsterdam Fashion Week veel shows gedaan van gerenommeerde designers. Ik vind het super inspirerend wat er aan een ontwerp vooraf gaat, de energie die een designer investeert in zijn ontwerp, is zeer vergelijkbaar met wat wij doen voor een grote show. In November hebben we de show gedaan van Jan Boelo en in juli gaan we de show van Edwin Oudshoorn verzorgen in Parijs. Beide fantastische designers van Nederlandse bodem! Op Internationaal vlak zijn er velen,ontwerpers die mij aanspreken, zoals Eli Saab, Dior, Chanel, Galliano en Vivienne Westwood. Designers zijn voor mij ook een grote inspiratiebron voor mijn artistieke opdrachten.

Favoriet haarproduct

Het is voor een creatieve geest zeer ingewikkeld om uit het ruime aanbod een product te kiezen, echter de hairspray Infinium vanL’Oreal Professionnel is een hairspray waar ik enorm flexibel mee kan zijn en creaties makkelijk kan omturnen. Deze heeft als fijne eigenschap dat hij zijn glans behoud en geen residu achter laat.

Van wie zou je het haar willen doen?

De eerste die me binnen valt is Linda de Mol, een vrouw die zoveel in de picture staat. Ik zou haar haarkleur meer in beige en frisse blindtinten willen kleuren, en absoluut minder geel! Meer edgyness in het kapsel met een classy touch in het kapsel leggen.

Nederlandse vrouwen ...

Ik zie vaak dat de kapsels hun 'persoonlijkheid' niet versterken, een kapsel te geknipt is en totaal onvrouwelijk en haarkleuren die meer gedaan zijn om een bepaalde trend te volgen en niet omdat het hen mooier maakt. Veel vrouwen zouden zoveel mooier kunnen zijn door een haarkleur die hun knap maakt en een kapsel wat niet alleen word gekozen uit praktische overwegingen, maar omdat het bij hunpast. Ik zie graag dat een vrouw zich weer sexy en sterk voelt en meer zelfvertrouwen uitstraalt na een behandeling in de salon. 

Nog een keer werken met …

Laetitia Guenaou lijkt me een pittige dame, maar een haarkunstenares ten top! Haar stijl is vaktechnisch super sterk en on stage maakt ze echt show. Wij vinden het in Nederland al snel too much, maar zij maakt fantastisch mooi werk! Ik kan niet altijd zeggen dat het mijn smaak is, omdat ik er soms teveel tierlantijnen aan te pas vind komen, maar haar creaties zijn stunning.

Maar ook hierbij geldt dat ik me graag op verschillende stijlen ontwikkel, multi-functioneel wil zijn. Dus zou ik voor minimalisme met een bijzonder mooi resultaat denken aan kapper Trevor Sorbie.

Inspirerende stad …

Laatst ben ik nog op een inspiratie trip geweest naar Kopenhagen, de Scandinavische designs in architectuur en mode vind ik zeer inspirerend. Maar ook de natuur is een enorme inspiratiebron voor mij, dus landen met een exotische touch zou ik nog graag meer bezoeken.

Bovenaan je bucket list …

Poeh heb je even… Ik wil mijn concept en visie nog meer uitwerken, en dit nog meer terug zien in mijn salonvisie. Groeien als ondernemer en de mensen om mij heen laten groeien, hun expertises versterken. Ik heb een showconcept in mijn hoofd wat ik nog voor mezelf houd, maar hierbij zou muziek en haarstijlen hand in hand gaan.

Maar vooral blijven genieten van wat ik doe en met mijn gezin nog heel veel mooie dingen meemaken! Als het je privé goed gaat, kan je de hele wereld aan!!

Het stokje gaat naar …

Olaf van de Wildenberg, hij is een fantastisch en lief mens en iemand met een enorme know how door zijn jarenlange ervaringen. Een topcollega Pur sang!

Lees en zie hier veel meer over Francis Schroembges