Home INTERVIEW HAARKUNSTENAAR Mandy Berger
Stylist

INTERVIEW HAARKUNSTENAAR Mandy Berger

Serie interviews met het toptalent van de Nederlandse kapperswereld, waarbij elke keer het stokje wordt doorgegeven aan een collega. HAARkunstenaar, educator & show organizer Mandy Berger vertelt over haar visie en passie.

Waarom de kappersbranche

Ik werd op zeer jonge leeftijd getriggerd door haar omdat ik als kind nergens terecht kon met het door mijn ouders geleverde haartype. Na mijn middelbare school ging ik dus naar de kappersopleiding. Tijdens mijn opleiding, kwam ik er helaas snel achter dat ik heel erg allergisch bleek te zijn en een carrière in de salon was niet voor mij weggelegd. Toen moest ik nadenken over wat dan? Een mogelijkheid was het werken op cruiseschepen. Daar kom je amper in aanraking met chemie en dat kon gelukkig wel. De uitdagingen die ik kreeg voorgeschoteld mbt. allergie en hoog segment klantcontact wakkerde mijn aandacht richting de herkomst van producten en hoe fabrikanten inhoudstoffen verwerken aan.

Na terugkomst ben ik gaan werken voor Wella Professionals. Daar ben ik uiteindelijk 16 jaar gebleven. Ik ben begonnen als trainer en al snel kreeg ik mogelijkheden binnen educatie&event management. Een tijd waarin ik veel heb mogen leren. Nu ruim vier jaar geleden ben ik voor mezelf gaan werken, mijn grote passie is educatie en zowel mezelf als anderen stimuleren te (blijven) ontwikkelen naar eigen behoefte. Daarom ook de keuze voor mijzelf te beginnen zodat er meer balans kwam tussen werken en het opvoeden van mijn zoon, die nu 11 jaar is en ook support nodig had ipv. een moeder die altijd onderweg was. Ik doe nog steeds shows, echter maximaal vier op jaarbasis. Educatie is mijn main focus, het onderzoeken, ontwikkelen en implementeren van methodes die verandering bewerkstelligen.

Show Hester-Wernert Rijn Show Hester-Wernert Rijn

Wat vind je leuk aan dit vak?

Dat geen dag hetzelfde is en de leerzame nieuwe dingen die op je pad komen. Educatie binnen dit vak is zo uitgebreid en bestrijkt zoveel diverse onderdelen. Werken met creatieve mensen is fantastisch; je wordt echt geprikkeld om anders tegen dingen aan te kijken. Ze zeggen weleens dat creatievelingen een groot ego’s hebben, maar ik vind de kijk op het ego vaak verkeerd geïnterpreteerd. Het ego is juist ook heel mooi en krachtig. Het zorgt voor focus en authenticiteit van iedere individu.

Hoe ziet jouw werkweek eruit?

Ik heb geen vast patroon, maar een ding is echt heilig; de woensdag hou ik vrij voor mezelf en mijn zoon! Ik werk vaak s’avonds en in het weekend, mijn werk is mijn passie dus dat doe ik met heel veel plezier en ik weet dat als ik geen duidelijke structuur heb ik mijzelf hierin kan verliezen.

Hoogtepunt uit je carrière?

Lastig, er zijn zoveel hoogtepunten. Wel besef ik steeds meer hoe dankbaar wij in Nederland mogen zijn dat er zoveel mogelijk is. We hebben zoveel vrijheid en er is heel veel dat kan, dat vergeten we weleens. Ik kan me erover verwonderen dat mensen kunnen klagen terwijl we zoveel hebben.

Wat zou een kapper moeten doen bij een nieuwe klant?

Het is belangrijk om de persoon in de stoel te bekijken vanuit de dieper liggende wensen en mogelijkheden. Het is een must voor kappers zich te ontwikkelen op gebied van communicatie in de breedste zin van het woord. Communicatie is alle gedrag! Observeer je klant, stel de juiste vragen, luister heel goed en doe geen aannames want de hedendaagse klant is goed geïnformeerd. Als een kapper onzeker wordt bij een vraag of wens vanuit de klant, juich ik dat alleen maar toe. Onzekerheid is het mooiste cadeau; het laat zien dat je openstaat voor verbetering en je jezelf een cadeau kan geven door je verder te verdiepen en ontwikkelen om iedere wens van jouw klant te volbrengen!
`Mandy Berger">Onze drijfveer zou versimpelen moeten zijn. Eenvoud is meervoud!`

Welk soort kapsel spreekt je aan?

Ik kan heel erg genieten van uitbundige creaties, maar mijn voorkeur gaat uit naar eenvoud. Pure, zachte, natuurlijke kapsels. Ik vind het soms juist mooi dat ondanks alle creativiteit die er is, een creatie juist heel klein en eenvoudig is gehouden.
[caption id="attachment_98882" align="aligncenter" width="500">Show Dimitry Vinokurov & Hester Wernert Rijn Show Dimitry Vinokurov & Hester Wernert Rijn[/caption>

Voor welke fashionshow zou je nog eens willen werken?

Mijn hart, ervaring en kennis ligt bij haarshows. Het werken met zeer kundige haarstylisten van over de hele wereld en het uitdragen van Nederlands talent in het buitenland vind ik zeer leerzaam en interessant. Het is fantastisch te zien hoe andere culturen bewegen. Qua mentaliteit zitten wij het dichts bij de Scandinavische landen. Maar Engeland en Aziatische landen zijn een grote inspiratie factor, daar staat vaktechniek absoluut op een hoger niveau. Daar kunnen wij nog veel van leren.

Favoriet haarproduct

Ik heb veel producten geprobeerd, er is echter en product waar ik echt niet zonder kan en dat is Potion 9 van Sebastian. Het geeft verzorging, bescherming en een beetje versteviging.

Graag een keer in de stoel …

Ik zou heel graag het haar vanuit de hedendaagse Social Media stroom in een compleet ander daglicht tonen. Laten zien dat een oprechte benadering oh zo mooi en inspirerend kan zijn.

Nederlandse vrouwen …

Vrouwen gaan hier voor veilig. Maar aan de andere kant is het ook belangrijk dat vrouwen zich allereerst veilig voelen bij hun kapper. Onderzoek heeft uitgewezen dat dit voor meer dan 60% niet het geval is. Er is daarom nog zoveel te winnen. Kappers moeten het vertrouwen van hun klanten winnen en verdienen, zodat zij op hun beurt weer meer zullen durven.

Show Mark van Westerop Show Mark van Westerop[/caption>

Nog een keer werken met …

Eugene Souleiman. Deze man is meesterlijk!

Inspirerende stad …

Ik hou van de tegenstellingen van verschillende steden. De elegantie van Parijs en Milaan; het rauwe van Londen en Berlijn en de eenvoud van Stockholm en Kopenhagen. Amsterdam is onze melting pot, een mix van allerlei stromingen door elkaar!

Bovenaan je bucket list …

Dat zijn twee dingen: Ik zou graag meer van de wereld aan mijn zoon willen laten zien zodat zijn perspectief breder wordt. En punt twee, ik zou alles graag alleen maar eenvoudiger willen maken. Ik heb er zelf vroeger ook aan meegedaan, iets moeilijker maken dan nodig is. Onze drijfveer zou versimpelen moeten zijn. Eenvoud is meervoud!

Het stokje gaat naar …

Renate van Laarhoven Ik ken haar nu al 20 jaar en vind het geweldig zo gepassioneerd als zij bezig is!
Foto's: Paul Ridderhof (Icons of the Hair Industry, Hester Wernert Rijn)

Leestip: kappers in de zorg