Home Interview HAARkunstenaar Isa Kecil
PRO NIEUWS

Interview HAARkunstenaar Isa Kecil

HAARkunstenaars-de-barber

Serie interviews met het toptalent van de Nederlandse kapperswereld, waarbij elke keer het stokje wordt doorgegeven aan een collega. HAARkunstenaar Isa Kecil is een van de zeldzame barbiers en werkt bij De Barber in Amsterdam. Zij vertelt over haar passie voor snorren en baarden.

Haarkunstenaar-Isa-KecilWaarom kapper?
Ik heb altijd al een fascinatie gehad voor snorren en baarden. Alle mannen in mijn familie hadden wel een snor en/of een baard en op gegeven moment heb ik de knoop doorgehakt en ben ik helemaal voor mijn droom gegaan: werken als barbier. Dat was niet altijd even makkelijk; het is een mannenwereld en er was geen barbershop waar ik welkom was om het vak te leren als vrouw. Uiteindelijk heb ik toch een barbershop in Haarlem bereid gevonden om mij daar te laten werken. Daar ben ik mijn toenmalige trainer nog steeds dankbaar voor, anders was het niet gelukt. Dat is nu 1,5 jaar geleden.

Wat vind je leuk aan het kappersvak?
Als een klant in de stoel hebt na een drukke dag en je merkt dat hij zich ontspant tijdens het scheren en trimmen. Of het moment in de spiegel kijkt als je klaar bent en je ziet zijn glimlach. Dat geeft me voldoening. Ik heb een keer samengewerkt met het Leger des Heils om daklozen een behandeling te geven. Die blijdschap op hun gezicht als je dan klaar bent! Dan is het een heel mooi vak.

Hoe ziet jouw werkdag eruit?
Ik werk 2 dagen per week bij de Barber in Amsterdam en daarnaast oefen ik nog heel veel in mijn vrije tijd. De overige dagen wordt ik soms freelance ingehuurd voor modeshows en fotoshoots en heb ik soms een event via mijn werk. Ook heb ik gewerkt tijdens de AFW, voor Tommy Hilfiger en geschoren voor Philips.

Het leukst vind ik grote baarden en krulsnorren maken!

Hoogtepunt uit je carrière?
Dat zijn eigenlijk twee momenten. De ene keer was dat ik gevraagd werd door een barbershop in Engeland of ik daar even wilde werken. Ik ben sowieso al fan van Engeland en ben er een week geweest. Ik heb er veel geleerd en inspiratie opgedaan. Het barbervak is in Engeland veel populairder dan hier en al verder ontwikkeld. Een ander hoogtepunt was toen mijn (vrouwelijke) baas mij vroeg voor haar te werken. Ik bewonder haar heel erg, omdat zij als vrouw ook een uitzondering is in deze wereld. Ik had toen echt het gevoel dat ik mijn droom had waargemaakt in een mannenwereld.

Wat is je aanpak bij een nieuwe klant?
Ik maak een praatje, kijk naar het gezicht en vraag wat hij wil. Eigenlijk gaat dat altijd wel vanzelf. Ik heb vroeger ook bij Kinki in Roterdam gewerkt en merk wel dat mannen veel makkelijkere klanten zijn dan vrouwen. Ze willen wat gezelligheid, drinken wat en de volgende keer zie je ze weer terug. Vrouwen praten veel meer.

Hoe ziet jouw ideale klant eruit?
Ik haal voldoening uit elk soort klant. Dat kan een jonge gast zijn met 3 haren op zijn kin, die geschoren wil worden. Of een oude man van 80 die zijn leven al naar de barbier gaat. Ik vind het dan een eer hem te mogen scheren. Elke nieuwe klant is weer een nieuw avontuur!

Specialiteit
Het leukst vind ik grote baarden en krulsnorren maken!

Creaties-van-Isa-Kecil

Kapsels
Klassieke kapsels uit de jaren 20-50 met kuiven en veel vet erin en opgeschoren zijkanten. Kapsels zoals Schorem in Rotterdam ze ook maakt.

Ontwerpers die mij inspireren
Mr. Elbank. Deze fotograaf maakt bijzonder mooie portretten van alledaagse mensen. Hij is een tijd terug begonnen aan een project met alleen maar mannen met baarden en snorren, dat is mijn favoriet!

Welk haarproduct zou je zelf op de markt willen brengen?
Als het mogelijk zou zijn, zou ik een haarvet willen ontwikkelen dat stevig is, het haar verzorgt, maar wel makkelijk uit te wassen is. Dat laatste blijft toch een probleem bij haarvet.

Van wie zou je het haar graag onder handen nemen?
Ik zou het een eer vinden om de Nomad Barber in mijn stoel te hebben. Hij heet Miguel en is mijn grote voorbeeld. Ik zou graag eens met hem willen praten en ervaringen uitwisselen.

Ergernis
Eigenlijk erger ik me nooit zo.  Elke klant is anders en natuurlijk zijn er wel klanten waar je wat minder een klik mee hebt, maar dat maakt het werk wel variërend.

In welke stad zou je een jaar willen wonen & werken?
Londen, dolgraag! De barbershops daar doen het heel goed, ik zou er graag willen werken. Ik hou van Engeland, het voelt als een 2e thuis. Daarom schaam ik me ook wel om te bekennen dat ik nog nooit in Londen ben geweest.

Wat staat nog bovenaan jouw bucket list?
Ik word steeds vaker uitgenodigd door barbershops in het buitenland. In Nederland was het lastig om in dit vak aan de bak te komen, maar in het buitenland merk ik dat ze het geweldig vinden dat ik dit als vrouw doe. Ik zou graag een barbertour willen maken en alle shops die mij hebben uitgenodigd gaan bezoeken. Die zitten in Engeland, Amerika en Australië. Ik denk dat zoiets wel een paar jaar kan duren. Daarna wil ik dan de leukste plek uitkiezen om mijn eigen shop te openen.

Aan wie geef je het stokje door?
Mijn ex collega Roy van Heelsbergen van Kinki Kappers in Amsterdam. Hij is een onwijs goede kapper, heel inspirerend en met veel liefde voor zijn werk.