Home Middel tegen alopecia
Hair solutions

Middel tegen alopecia

Alopecia is een hele vervelende haaraandoening die zorgt dat je kale plekken krijgt of heel dun haar. Niet iets dat je wilt en de vraag is dan ook: wat kun je eraan doen?

Middel tegen alopecia

Er zijn verschillende soorten alopecia. Als je last hebt van erge haaruitval is het raadzaam om naar de huisarts te gaan, zodat vastgesteld kan worden dat er sprake is van alopecia. Daarna kan de arts kijken aan welke vorm van alopecia je lijdt. Dan kan ook gekeken worden naar een middel tegen alopecia. Ook kan haaruitval komen door overmatige stress.

De meeste middelen tegen alopecia richten zich op de hoofdhuid en gaan haaruitval tegen.

Dit zijn de 6 verschillende alopecia soorten:

  1. Alopecia areata
  2. Alopecia totalis
  3. Alopecia diffusa
  4. Alopecia androgenetica
  5. Alopecia universalis
  6. Alopecia cicatricialis

1. Alopecia areata

Alopecia areata is de meest bekende van alle zes en is een auto-immuunziekte. Dat betekent dat jouw immuunsysteem (tegen virussen en bacteriën) je eigen lichaam aanvalt. Het immuunsysteem denkt dan foutief dat je haar niet goed is voor je lijf en zorgt voor haaruitval. Alopecia areata komt vaker voor bij mensen die al een andere auto-immuunziekte hebben. Maar ook mensen die last hebben van hooikoorts, astma, eczeem of andere allergieën hebben er vaker last van. Ook komt deze haaraandoening vaker voor in bepaalde families, het zou dus kunnen zijn dat alopecia erfelijk is.

De kale plekken zijn vaak rond of ovaal. Op deze plekken valt bijna al het haar uit, terwijl de huid eromheen wel normale haargroei laat zien. Deze aandoening is bij iedereen anders en gelukkig groeit het haar binnen 2 jaar meestal weer aan. Kijk in de tussentijd naar een goed middel tegen alopecia.

2. Alopecia totalis

Dit is de ergere variant van alopecia areata. Bij alopecia totalis groeien kgeen enkele haren meer en is het hele hoofd kaal. Dat betekent dat er ook geen wenkbrauw- of wimperharen meer groeien. In dit geval kun je het beste naar een haarwerksalon voor een goed haarwerk en je laten adviseren over make-up voor je ogen en wenkbrauwen. Deze vorm van alopecia is niet permanent, dus onderzoek ook of er een middel tegen alopecia is.


Middelen tegen haaruitval uitgelicht:


3. Alopecia diffusa

In dit geval is er sprake van een bovennormale haaruitval over het hele hoofd. Er zijn dus geen enkele kale plekken, maar het haar wordt overal heel erg dun, soms bijna zo dun dat je de hoofdhuid erdoorheen kunt zien. Vaak komt deze vorm van alopecia door een vitaminetekort of door schildklierproblemen. Neem sowieso contact op met je huisarts als je last krijgt van extreme haaruitval om de oorzaak vast te stellen.

4. Alopecia androgenetica

Deze vorm van alopecia komt het meest voor bij mannen en is een andere naam voor kaalheid bij mannen. Dit is eigenlijk geen aandoening, maar voor veel mannen wel vervelend. Het haar dat (op het hoofd) verdwijnt komt ook nooit meer vanzelf terug. Haartransplantatie is dan de enige oplossing voor mannen die niet met hun kaalheid willen leven.

5. Alopecia universalis

Ook deze vorm van alopecia is permanent. Alle haren die over het hele lichaam verdwijnen komen nooit meer terug. Ook hier is sprake van een auto immuunziekte, maar het is wel een blijvende situatie. Als je je zorgen maakt, is het daarom belangrijk om vast te laten stellen aan welke vorm van alopecia je lijdt.

6. Alopecia cicatricialis

Deze vorm van alopecia houdt in dat er geen haar groeit op littekenweefsel. Littekenweefsel bevat geen haarfollikels, daarom kan op die plekken ook geen haar groeien. Ook dit is blijvend.

Ons advies is om eerst vast te laten stellen welke vorm van alopecia je hebt, zodat je vervolgens kunt kijken of er een geschikt middel tegen alopecia is.