Home Wat moet je doen bij haarverlies door stress?
Hair solutions

Wat moet je doen bij haarverlies door stress?

Coronastress heeft ons allemaal in zekere mate geraakt en onderzoek heeft zelfs uitgewezen dat dit een van de redenen is dat haarverlies is toegenomen. Nu de maatregelen weer zijn verscherpt en we nog lang niet van corona af lijken te zijn, is het zaak om iets meer te weten te komen over dit fenomeen.

Willeke Pietersma

Aan wie konden wij het beter vragen dan aan de Voorzitter ANKO sectie Haarwerken, Willeke Pietersma. Willeke heeft al jaren een eigen haarwerksalon De Haarzaak en behandelt elke dag klanten die met deze problemen kampen.

Ons haar is een directe weerspiegeling van onze identiteit.

Mondkapjesplicht in de salon …

In de haarwerksalons hebben wij eigenlijk al die tijd met een mondkapje gewerkt, omdat wij veelal met kwetsbare mensen te maken hebben. Hoe lastig ook, ik denk dat er voor de kappersbranche momenteel geen andere keuze is. We moeten alles doen om een derde lockdown te voorkomen. 

Als er haarverlies is door stress, komt het uiteindelijk bijna altijd weer goed.

Dus weer coronastress en meer haarverlies?

Ik wil mensen meegeven dat als er haarverlies is door stress het bijna altijd goed komt als je uit de stress raakt. Dit is evengoed best lastig, omdat haarverlies ook weer extra stress kan geven. Ga vooral naar een gespecialiseerde kapper en of haarspecialist, vertel je zorgen en laat je adviseren. Blijf er niet mee rond lopen. Veelal kan er met producten aan de kwaliteit van het aanwezige haar gewerkt worden en zo het haarverlies verminderen of helemaal laten stoppen.

Waardoor is haarverlies zo’n taboe?

Het taboe op haarverlies heeft waarschijnlijk meerdere oorzaken. Persoonlijk denk ik dat het verlies van eigenheid het grootste taboe is. Ons haar is in ieder geval voor onszelf een directe weerspiegeling van onze identiteit. Je kan je al een ander persoon voelen zodra je een ander coupe neemt, laat staan wat er met je gebeurt als je je haar verliest.

Waarom meer haarverlies door corona?

Wereldwijd zijn dermatologen tot een conclusie gekomen: het coronavirus is een totaal andere virus dan welk ander virus dan ook wat betreft haarverlies. Het gaat hierom mensen die ziek geworden zijn door het virus en de daarbijhorende medicatie. Daarnaast zien we een grote groep mensen die door de onzekerheid  rondom corona stress ervaren of hebben ervaren en daardoor meer haarverlies hebben. Want stress is een belangrijke oorzaak van haarverlies.

Uit een enquête die is uitgevoerd in opdracht van ANKO wordt dit bevestigd. Na de eerste lockdown zagen wij dit al terug bij ons in de salon.

Haar is ontzettend belangrijk voor het welzijn van mensen.

Haar is ontzettend belangrijk voor het welzijn van mensen. Door de lockdowns van vorig jaar en begin dit jaar, werd dat meer dan ooit duidelijk. Nederland miste de kapper enorm en de waardering voor ons vakmanschap steeg neer ongekende hoogte.   

Wat zijn nog meer oorzaken van haarverlies?

Naast stress zijn o.a. hormonen, ziekte, chemotherapie, psoriasis, eczeem, radiotherapie en een streng dieet oorzaken voor haarverlies. Maar ook een overmatige talgproductie (vet haar) kan 10 % meer haarverlies veroorzaken, net als roos. Een goed advies van de kapper of haarspecialist is daarom altijd belangrijk.

Wanneer is er reden tot zorgen?

Normaal gesproken mogen we tussen de 60 en 100 haren per dag verliezen, naar gelang de dichtheid van onze haardos. Een mooie check is om een hele week op het zelfde tijdstip je haar te borstelen. Op dag zeven maak je de borstel schoon er mag geen hoofdhaar meer aanwezig zijn.

Dan borstel je het haar en tel je de haren zijn dit er meer als 100 maak dan een afspraak met een gespecialiseerde kapper of haarspecialist. Hij of zij kan dan middels een diagnose met een scoop beoordelen of er doorverwezen moet worden naar de huisarts of dermatoloog. Als er sprake is van extreem haarverlies - een zgn. telogeen effluvium - ziet het haar er door de regel dof en glansloos uit. Vaak wordt het haarverlies pas echt zichtbaar wanneer er meer dan 20% van het haar is uitgevallen.

Haarwerken

Een groot voordeel van het dragen van een haarwerk is dat het een zorgt voor een stuk anonimiteit. Je moet jezelf leren accepteren met een haarwerk. Dat doe je niet binnen een dag. Het erkennen richting de klant dat we begrijpen dat dit zo is, draagt al bij aan het acceptatieproces. 

Je moet jezelf leren accepteren met een haarwerk.

Daarnaast is het vooral belangrijk om naar een ANKO erkent haarwerkspecialist te gaan. Zij zijn naast hun vakkennis opgeleid in het omgaan met mensen met alopecia. Daarnaast krijgen zij vanaf dit jaar een online bij en nascholing door Dermatoloog Annemie Galimont. Een haarwerk komt in aanmerking voor vergoeding voor de zorgverzekeringswet mits er een medische indicatie is. De prijzen van een haarwerk verschillen en zijn afhankelijk van de wensen van de client, je kan het zo duur maken als jezelf wilt. Binnen het bedrag dat vergoed wordt vanuit de basisverzekering is het mogelijk om een haarwerk aan te schaffen. 

Cover: Yaroslava