Home 10 manieren om je huid te beschermen tegen de zon
Huidweetjes

10 manieren om je huid te beschermen tegen de zon

De zomer komt eraan met hopelijk heel veel zonneschijn! Maar let op dat je je huid wel goed beschermt in de zon, lees daarom onze 10 zonnetips.

10 manieren huid beschermen in de zon

Je kunt je huid op verschillende manieren beschermen tegen de zon, wij vertellen je de 10 beste manieren om dit te doen! Begin allereerst met het kopen van goede zonnebrandcrèmes met zonnefilters (SPF) ofwel UV-filters.

Dit zijn 10 manieren om je huid te beschermen tegen de zon:

1. Gebruik een zonnebeschermer

Het lijkt een inkoppertje, maar om je huid goed te beschermen tegen de zon heb je een zonnebrandcrème of lotion nodig. Bij de aanschaf moet je goed letten op het getal van de Sun Protection Factor (SPF), deze staat meestal voor op de fles. Een lichte huid heeft meer bescherming nodig dan een huid die wat donkerder is van zichzelf. Houd dit schema aan en kijk welke bescherming jij nodig hebt:

  • zeer lichte huid: Factor 25-30
  • lichte huid: Factor 15-25
  • licht getinte huid: Factor 10-15
  • getinte huid: Factor 5-10

2. Gebruik ook een dagcrème met SPF!

Gebruik ook een crème met een zonnefilter als je niet in de zon ligt. Een dagcrème met een hoge SPF zou onderdeel moeten zijn van je dagelijkse routine. Een wist je dat er ook veel goede foundations zijn met zonnefilters? Zo weet je dat jouw gezicht altijd goed beschermt is.

3. Laat je huid eerst wennen

Mensen maken een stofje melanine aan, hierdoor worden we bruin. Donkere mensen hebben meer van deze stof dan lichte mensen en het fungeert dus als een soort bescherming voor je huid. Melanine wordt langzaam opgebouwd, dus hoe bruiner je bent, hoe meer melanine je hebt om je te beschermen. Daarom is het belangrijk om te beginnen met 10 minuten in de zon als je een zeer lichte huid hebt.

4. Denk ook aan je kleding!

Ook met kleding aan kun je verbranden, vooral bij luchtige en dunne kleding. Donkere en dichte kleding beschermen je het beste tegen de zon. Denk hier vooral aan als je een hele dag met een lichte huid in een zonovergoten stad loopt. Je kunt je dan het beste toch in de ochtend helemaal insmeren.

5. Draag een pet of hoed

Omdat je je hoofd niet goed kunt insmeren (er zijn wel goede haarbeschermingssprays) is het een goed idee om een zonnehoed te dragen als je lang in de zo gaat liggen. Een bandana staat ook heel leuk en beschermt meteen je hoofdhuid.

6. Ga niet midden op de dag in de zon

Tussen 12:00 uur en 15:00 uur is de zon op zijn felst en kun je sneller verbranden. Ook in de schaduw kun je dan al bruin worden, dat gaat minder snel maar is wel beter voor je huid.

7. Kijk uit als je allergieën hebt!

Heb je last van huidirritaties? Ben je verbrand of vertoont je huid een allergische reactie? Blijf dan uit de zon. De zon kan de huid uitdrogen en zorgt ervoor dat huidproblemen kunnen verergeren.


Producten om je huid te beschermen tegen de zon:


8. Gebruik een after-sun

Als je huid na het zonnen rood en trekkerig aanvoelt, is een after-sun lotion heerlijk om je huid te laten afkoelen. Ook is het goed voor je huid na het zonnen, want als je je huid goed gehydrateerd houdt, zul je minder snel vervellen als je huid verbrand is. Lees hier wat je moet doen als je te lang in de zon hebt gelegen.

9.Let extra goed op je kinderen!

Volwassenen maken melanine aan, maar kleine kinderen doen dat niet zo goed. Daarom verbranden zij veel eerder dan volwassen mensen. Er zijn veel goede zonnebrandlotions, die speciaal geschikt zijn voor de tere kinderhuidjes. Gebruik altijd een beschermingsfactor van 30 of (liefst) nog hoger. En laat kinderen altijd een hoedje dragen als ze spelen in de zon.

10. Drink veel water

Door heel veel water te drinken op zonnige dagen, vul je de vochtbalans in je lichaam weer aan. Probeer zuinig te zijn met alcohol. Een wijntje of biertje in de zon is heerlijk, maar alcohol droogt uit. Doe je het toch, zorg dan dat je er ook veel water bij drinkt.

Wat vind je van onze 10 manieren om je huid te beschermen tegen de zon?