Home De onbewerkte versie van jezelf
Huidweetjes

De onbewerkte versie van jezelf

Wist je dat ze in Japan een gebroken kopje weer lijmen en de barsten beschilderen met goud? Kintsugi heet dat en inspireert om juist je wonden te laten zien, in plaats van ze te verbergen. Ons thema van deze maand - RAW BEAUTY - sluit daarop aan. Niet meer alles proberen te verbergen, maar ook omarmen. En niet alleen een litteken, maar bijvoorbeeld ook een rimpeltje. Niet alles hoeft weggepoetst te worden. Soms kan een zogenaamde 'imperfectie' iemand alleen maar mooier maken.

Raw beauty, jouw onbewerkte zelf ... om dat te omarmen is het belangrijk om te weten wie je bent. Hoe authentiek ben je eigenlijk? Wat zijn jouw persoonlijke kernwaarden die je raken? Van buitenaf zullen de antwoorden niet komen, om daarachter te komen zul je naar binnen moeten keren. Probeer niet te kijken naar wat anderen doen, maar ga ten rade bij jezelf. Wat maakt jou blij en wat vind jij mooi? Waar schaam je je voor en wat maakt je onzeker? Onderzoek het!

Tijdens de lockdown periode raakten veel mensen noodgedwongen in zichzelf gekeerd. Natuurlijk was het een lastige tijd, maar zo'n periode van bezinning kan je ook veel positiefs brengen. Want hoe beter jij jezelf kent, hoe beter kun je jezelf accepteren. Óók je imperfecties, die misschien helemaal niet zo imperfect blijken te zijn. Zoals die prachtige Kintsugi kopjes uit Japan. Verzorg jezelf goed en bestrijk jouw zgn. 'imperfecties' met een laagje goud. Wij geven je een aantal tips hoe je dat aanpakt!

Als je vanbinnen straalt, zal dat je ook aan de buitenkant onweerstaanbaar maken!

Littekens

Littekenvorming kent 3 fases en dat kan wel 2 jaar duren. Belangrijk is dat je jouw litteken in het begin blijft masseren. Maar doe dat pas als het litteken gesloten is en alle korstjes verdwenen zijn. Maak kleine ronddraaiende bewegingen om het litteken soepel te houden. Zo zorg je voor de aanmaak van nieuw collageen. Ook moet je jouw litteken beschermen tegen UV-stralen en kun je het behandelen met een speciale littekencrème én een beetje liefde. Want vergeet niet, jouw litteken maakt je juist uniek!

Rimpels

Als we ouder worden zullen we rimpels krijgen, daar kun je in principe niet veel aan doen. De een zal eerder rimpels krijgen dan de ander, maar je huid zal sowieso veranderen. Door het huidverouderingsproces wordt de huid minder goed doorbloed en zal deze minder vocht vasthouden.

Een wondermiddel tegen rimpels is er niet. Maar moet dat? Ouder worden hoort nu eenmaal bij het leven. Maar je kunt het proces wel vertragen. Bijvoorbeeld door voeding te nemen die veel anti-oxidanten bevat, je huid niet onbeschemd bloot te stellen aan de zon en door de juiste huidverzorging te gebruiken. Ook is het slim om elke 6 weken naar de schoonheidsspecialiste te gaan voor een facial. Zij kan je bovendien als beste adviseren voor de juiste verzorgingsproducten en haar toegewijde aandacht voor jou en je huid zullen je laten stralen!

Moedervlekjes

Een moedervlek heb je meestal vanaf je geboorte. Ook kun je nieuwe moedervlekjes krijgen door overmatige blootstelling aan de zon. Dit kan heel onschuldig zijn, maar je moet het wel in de gaten houden. Sommige vlekken kunnen zich ontwikkelen tot melanomen (huidkanker). Meestal is dat een moedervlek die jeukt of een vreemde kleur heeft.

Zelf moedervlekken verwijderen is geen optie, daar heb je de hulp van een professional bij nodig. Ga naar de huisarts als je twijfelt en verder? Omarm deze kleine (im)perfectie(s) en behandel ze als jouw trademark!

Tenslotte ...

Natuurlijk zijn er nog veel meer 'imperfecties', die we hier niet hebben genoemd. Maar daar gaat het eigenlijk niet om. Het belangrijkste is dat jij een gezonde dosis zelfliefde hebt, waardoor je sterker in het leven staat en vanzelf gaat stralen. Want daar is toch bijna iedereen het over eens: als je vanbinnen straalt, zal dat je ook aan de buitenkant onweerstaanbaar maken!

BEKIJK OOK: een fotogallery vol imperfecties!

LEES OOK: Editorial 'Schoonheid met een rafelrandje'