eczeem of psoriasis
Home Wanneer naar de dermatoloog met eczeem of psoriasis?
Huidweetjes

Wanneer naar de dermatoloog met eczeem of psoriasis?

Iedereen die weleens last heeft van eczeem of psoriasis, weet hoe vervelend deze aandoeningen zijn. Vaak kun je een middeltje bij de drogist of apotheek kopen, maar wanneer is het nu echt tijd voor een verwijsbrief naar de dermatoloog?

De beautybranche is de laatste 10 jaar flink veranderd. Er is steeds meer aandacht voor het 'inner beauty' aspect en daarnaast werken veel cosmeticabedrijven nauw samen met dermatologen. Toch kan het nog steeds verstandig zijn om af en toe zelf een dermatoloog te bezoeken, als je bijvoorbeeld last hebt van eczeem of psoriasis. Want als deze aandoeningen niet meer weggaan bij de mildere crèmes, dan is er meer nodig!

Symptomen eczeem & psoriasis

Meestal herken je de symptomen aan droge, schilferige, rode plekken op de huid. Kleine plekjes hier en daar kun je vaak behandelen met een crème. Maar wat als grote delen van je lichaam zijn aangetast?

Zowel eczeem als psoriasis zijn chronisch en dat betekent helaas dat je er niet heel snel vanaf komt. Inmiddels is bekend dat vitamine D ook een rol kan spelen bij de behandeling. Maar bezoek eerst een dermatoloog en blijf niet te lang proberen met zalfjes als deze onvoldoende effect hebben.

Stress

Daarnaast speelt stress een grote rol bij het veroorzaken van een uitbraak. Neem daarom voldoende rust en bespreek het met je huisarts als je door een periode van grote stress gaat.

De juiste producten

Ook belangrijk is hoe je de huid reinigt. Milde reinigers zijn aan te raden, omdat die niet de beschermlaag van de huid aantasten. Hiervoor kun je het beste een schoonheidssalon bezoeken, het liefst iemand die ervaring heeft met deze huidaandoeningen.

Een ander aandachtspunt is je vochtinbrengende crème. Gebruik er een die gemakkelijk uitsmeert en de huidlaag beschermt en herstelt.

En verder wordt afgeraden om te heet te douchen en de huid moet ook zeker niet verbranden, dus let goed op tijdens de zomer!

Schaam je niet!

Veel mensen schamen zich voor deze huidaandoeningen en durven dan niet eens een kapper of schoonheidsspecialist te bezoeken. Maar dat moet je nou juist wel doen! Eczeem en psoriasis zijn niet besmettelijk en je kapper kan je juist helpen met advies over de juiste shampoo en het beste kapsel. Ook de schoonheidsspecialist heeft veel ervaring met de huid en producten daarvoor en zal je als eerste aanraden om naar een dermatoloog te gaan als het ernstig is. Dus maak die afspraak en schaam je niet als je eczeem of psoriasis hebt! Je bent zeker niet de enige en er is veel kennis en hulp beschikbaar. Dus wanneer ga jij naar de dermatoloog met eczeem of psoriasis?

Foto: Jana Sabeth