5 aftersun tips zonnebrand
Home Te lang in de zon gelegen? 5 aftersun tips
Skin solutions

Te lang in de zon gelegen? 5 aftersun tips

Heerlijk die zonnestralen op je huid, hoe verleidelijk is het dan om te lang in de zon te blijven liggen! En als je dan 's avonds in de spiegel kijkt, zie je allemaal rode vlekken in plaats van een mooi, egaal bruin kleurtje. Help, wat doe je dan?

Vooral de eerste dagen dat je jouw huid blootstelt aan de zon zijn riskant. Meestal verbranden mensen de eerste dagen van hun vakantie door te lang zonnen met alle ellende van dien. Daarom is voorkomen beter dan genezen, want je wilt natuurlijk niet je hele vakantie roodverbrand en met een huid die vervelt rondlopen! Zorg daarom dat je de eerste dagen hooguit een half uurtje in de zon gaat en smeer je altijd in met een hoge beschermingsfactor, het liefst SPF 50. Pas als je een bruin kleurtje hebt, kun je langer in de zon gaan liggen.

Je kunt zien of je huid verbrand is (als je het al niet voelt!) door met je vingers op de rode huid te drukken. Als deze plek wit wordt, ben je echt verbrand. Maar wat als het kwaad al is geschied en je hebt al te lang in de zon gelegen? Lees onze 5 aftersun tips dan snel wat je kunt doen om te pijn te verlichten.

5 aftersun tips voor een verbrande huid

TIP 1 Zorg voor verkoeling

Leg natte, katoenen doeken op de verbrande delen van je huid. Je kunt ook een douche nemen met lauw-koud water . Gebruik dan geen douchegel, maar spoel je huid alleen af met water.

Een bad met koel water kan ook verlichting geven. Als je daar verzachtende en ontstekingsremmende ingrediënten in doet, werkt dit nog doeltreffender. Lavendelolie verlicht de pijn), baking soda helpt tegen roodheid en appelciderazijn werkt ontstekingsremmend.

TIP 2 Losse of geen kleding

Slaap 's nachts het liefst naakt en draag overdag losse kleding van natuurlijke en zachte materialen. Een spijkerbroek is bijvoorbeeld uit den boze door de zware stof en de strakke taille. Vermijd rokken of broeken met elastiek en draag het liefst geen bh. Het hangt er natuurlijk ook vanaf waar je huid verbrand is, maar je voelt dit vanzelf. Een licht katoenen kaftan is waarschijnlijk het lekkerst om te dragen voor je verbrande huid.

TIP 3 Water drinken

De zon heft je huid enorm uitgedroogd en daarom is hydratatie essentieel. Niet alleen door goed te smeren (zie tip 5), maar ook door extra water te drinken, help je dat tekort weer aan te vullen. Vermijd alcohol en frisdranken omdat die je huid alleen maar uitdrogen.

TIP 4 Vermijd olie

Gebruik geen vette of olieachtige producten. Deze maken een isolerend laagje op je huid, waardoor de warmte in de huid blijft in plaats van dat het eruit gaat en dat is iets dat je nu zeker niet wilt! Je kunt beter gelachtige substanties gebruiken (zie tip 5).

TIP 5 Pas je aftersun care aan

Producten met aloë vera of honing zijn verzachtend en verkoelend voor een verbrande huid. Ideaal dus voor een huid die te lang in de zon is geweest. Zoek daarom producten en een goede aftersun met dit ingrediënt. Je kunt het in de koelkast leggen voor een extra verkoelend effect. Bij een zwaar verbrande huid kun je elk half uur een dikke laag aanbrengen.

Ook zinkoxide (kalamijn of calamine) werkt verzachtend op een verbrande huid. Bij veel buitenlandse apotheken kun je dit middel kopen (vraag naar calamine lotion). Het heeft een verkoelende werking en vermindert roodheid en irritaties.

LEES OOK: Hoe ga je met je huid om ná het zonnen?

Foto: Yoann Boyer