Home Wist je dat kappers grote vervuilers zijn?
PRO NIEUWS

Wist je dat kappers grote vervuilers zijn?

Ik houd mij ruim 15 jaar bezig met het verduurzamen van de kappersbranche. Inmiddels hebben we bij vele salons en scholen een presentatie mogen geven over duurzaamheid.

Wanneer we 'bewuste' kappers vragen wat duurzaam voor hen betekent, komen er diverse antwoorden zoals:  

  • Verpakkingen
  • Scheiden van afval
  • Zonne-energie
  • Waterbesparing
  • Aardwarmte

Elke stap is een stap in de juiste richting, maar helaas mis ik in dit rijtje een hele belangrijke stap. Namelijk het product.
Producten, waar kappers elke dag mee werken. Haren, hoofdhuid en kappershanden komen hier de hele dag mee in aanraking. Mijn inziens zijn producten het meest belangrijke onderdeel betreffende duurzaamheid in de salon. In het bijzonder de haarverf: een boosdoener van vele haar- en huidproblemen en tevens een grote milieuvervuiler. Het overzicht hieronder geeft je een beeld van veel voorkomende en schadelijke ingrediënten in haarverf.

Meer dan 18.000 kappers werken met chemie, met alle gezondheidsrisico’s van dien. Circa 5 miljoen vrouwen kleuren het haar. Vele kapsalons bieden nog geen duurzame behandelingen en/of producten aan. Zou niet in elke salon de gezondheid van kapper, klant en milieu voorop horen te staan? Dit is zeker iets om bij stil te staan, vind je niet? Durf jij jouw producten kritisch onder de loep te nemen? Een 'groene' verpakking is nog geen 'groen' product.

Gelukkig worden er steeds meer nieuwe oplossingen geboden en komen er nieuwe brands op de markt die oprecht duurzaam, eerlijk en groen zijn.

Hoe mooi zou het zijn wanneer een kapper zijn klant en medewerkers een keuze zou bieden tussen reguliere- óf duurzame, groene producten? Wat zeker niet wil zeggen dat je direct moet stoppen met je vertrouwde product. Een groene lijn past heel goed naast een reguliere lijn. Zo kunnen kapper en klant langzaam vertrouwd raken met deze nieuwe manier van werken en ervaren dat ook met duurzame groene producten een optimaal en creatief resultaat behaald kan worden.

Naast reguliere- en plantenkleuringen zijn er ook minerale kleuringen. De resultaten te vergelijken met reguliere kleuringen (100% grijsdekking) en dit zonder PPD, PTD, Resorcinol, MEA, SLS en EDTA.

Ga je voor volledig duurzaam en groen? Kies dan voor een 100% natuurlijke plantenkleuring. Ervaar een exclusieve schoonheids- en haar herstelbehandeling met respect voor gezondheid, mens en milieu. Uniek in samenstelling en resultaat. Zelfs koele kleuren zijn mogelijk.

Durf jij jouw producten kritisch onder de loep te nemen?

Haar als voedingsstof voor groenten? Recycling in de kappersbranche? Lees de visie van Richard en Judith