Je hoort er niet veel over maar voor de vrouwen die eraan lijden is Alopecia wel degelijk een hoofdzaak. Alopecia is een aandoening is die kaalheid veroorzaakt. De hoogste tijd voor wat extra aandacht hiervoor.
Er zijn 2 soorten Alopecia te onderscheiden:
1. Alopecia androgenetica
Deze vorm van Alopecia wordt ook wel aangeduid als ‘mannelijke kaalheid’. Deze kaalheid wordt veroorzaakt door de gevoeligheid van de haarzakjes voor het mannelijke hormoon DHT (dihydroxy-testosteron).
2. Alopecia areata
Letterlijk betekent dit ‘plaatselijke kaalheid’. Er is sprake van een plaatselijke ontsteking rond de haarwortels. Deze ontsteking belemmert de haarwortels in hun functie, waardoor ze alleen nog haren produceren die snel afbreken, of helemaal geen haren meer. Daarbij is het belangrijk om te weten dat ondanks de ontsteking, de haarwortels niet verloren gaan. Dat betekent dus dat zodra de ontstekingsreactie verdwijnt - soms zelfs na jaren - de haargroei kan terugkeren.
Mannelijke Kaalheid
Deze benaming is verwarrend omdat ook vrouwen last kunnen hebben van deze vorm van kaalheid. In Nederland heeft ruim 40% van de mannen boven de 30 jaar last van alopecia androgenetica. Bij vrouwen is dat ruim 20%. Bij mannen begint deze kaalheid bij de slapen en op de kruin en gaat meestal door tot er alleen een rand haar op het achterhoofd overblijft. Bij vrouwen komt alopecia androgenetica meestal tot uiting door een dunnere haarinplant, vaak dominant op de middellijn van het hoofd. Helaas is deze vorm van kaalheid onomkeerbaar, dat wil zeggen dat het haar nooit meer terug komt.
Omdat deze aandoening bij mannen vaker voorkomt, is het daardoor misschien maatschappelijk beter geaccepteerd. Niemand kijkt raar op van een kale man. Dat wil niet zeggen dat mannen het niet vervelend vinden hun haar te verliezen. Ook mannen zijn soms jaren bezig met middelen om dit proces tegen te gaan en sommigen gaan zelfs over tot haartransplantatie. De krans haren op het achterhoofd zijn meestal blijvende haren. Uit deze krans worden haarzakjes op andere plaatsen op het hoof geplaatst. Je krijgt er geen haar extra door, het is meer het verdelen van de armoede, maar het resultaat kan toch heel bevredigend zijn. Het is overigens wel een dure oplossing.
Vrouwen die aan deze vorm van kaalheid lijden hebben daarentegen niets aan haartransplantatie omdat ze dan blijven zitten met dunne/kale plekken. Een kale vrouw wordt nu eenmaal niet geaccepteerd door deze maatschappij en de meeste vrouwen gaan dan ook een haarstuk of een volledig haarwerk dragen.
Totalis of universalis?
Ongeveer 0,1% van de bevolking heeft last van alopecia areata. Mannen hebben evenveel kans om de ziekte te krijgen als vrouwen. Ook bij kinderen komt alopecia voor, soms zelfs als ze nog heel jong zijn. De eerste kale plekken kunnen op elke leeftijd beginnen, meestal vóór het veertigste jaar. In ongeveer 80% van de gevallen verdwijnen de kale plekken spontaan binnen een jaar. Waar de alopecia areata zal toeslaan is vooraf niet te bepalen. Hoe omvangrijk de haaruitval zal zijn evenmin. Om de verschillende mate van ernst te benoemen spreekt men ook wel van alopecia localis, alopecia totalis en alopecia universalis.
Men spreekt van alopecia localis als er kale plekken op de hoofdhuid zichtbaar zijn. Als al het haar op het hoofd is uitgevallen, inclusief het gelaatshaar zoals wimpers, wenkbrauwen, snor en baard, spreekt men van alopecia totalis. Alopecia universalis is de uitdrukking voor een alopecia areata die al het lichaamshaar heeft doen verdwijnen.
De precieze oorzaak van alopecia areata is onbekend. Wel is door onderzoek steeds meer bekend geworden over de ontstaanswijze van de ziekte. Vaak gaat deze aandoening gepaard met auto-immuunziekten zoals schildklieraandoeningen. Hierbij herkent het afweersysteem onderdelen van het eigen lichaam als vijand en gaat deze aanvallen. Alopecia areata zelf wordt ook wel een auto-immuunziekte genoemd, maar dit is wetenschappelijk nog niet bewezen. Wel heeft iemand met bijvoorbeeld eczeem of astma, een grotere kans dat de alopecia areata minder goed op behandeling reageert. Dan is er nog een erfelijk aspect. Patiënten met alopecia areata hebben vaak (15-20 %) familieleden die ook aan alopecia lijden. Tenslotte spelen psychische factoren een rol. Opvallend vaak komt de alopecia areata tot uiting na een ingrijpende emotionele gebeurtenis of na een periode van verhoogde stress.
De meeste vrouwen vinden het vervelend om nagestaard te worden vanwege hun kaalheid. Daarnaast zien veel vrouwen hun haar als onderdeel van hun vrouwelijkheid. Als je ongewild kaal bent geworden, dan kun je ervoor kiezen om een haarwerk te gaan dragen. Het is een manier om zo min mogelijk op te vallen. Een haarwerk is een hulpmiddel maar gelukkig is de kwaliteit van haarwerken enorm toegenomen waardoor je in de meeste gevallen niet meer ziet dat iemand een haarwerk draagt.