Home Wat doet stress met je huid? Mieke Roovers geeft tips
De expert

Wat doet stress met je huid? Mieke Roovers geeft tips

Featured Video Play Icon

Wij zijn gek op beautyproducten en -behandelingen, maar we weten dat je soms niet kunt voorkomen dat stress je huid uitput met alle gevolgen van dien. Daarom vroegen we Mieke Roovers, lifestylecoach, gespecialiseerd in Chinese gezondheidskunde en eigenaar van Toplife, wat stress precies is en wat je zelf kunt doen jouw huidconditie te verbeteren.

Stress heeft een groot effect op onze huid. De huid is ons grootste orgaan en reageert onmiddellijk op elke emotionele gebeurtenis die we hebben. Langdurige stress veroorzaakt celveroudering van binnen uit. De Chinese gezondheidskunde gaat er vanuit dat een mens naast een lymfe- en bloedvatenstelsel ook nog een energiebanenstelsel heeft waar fijnstoffelijke energie door stroomt Chi genaamd.  Als de kwaliteit en de hoeveelheid van de chi voldoende is en vrijuit kan stromen, dan ben je gezond. Dit energiebanenstelsel, meridianen genaamd, is een zelfregulerend systeem dat betekent dat het altijd op zoek is naar evenwicht.

Verstoring balans

De balans in onze energiehuishouding kan echter verstoord raken door klimatologische factoren zoals wind, hitte, koude, vocht en droogte. Een andere boosdoener die ons energiesysteem in de war kan brengen is langdurige stress.

Stress is een emotionele gebeurtenis die de energiehuishouding in beroering brengt. Hierdoor dreigt de energiebalans verstoord te raken. De aanleiding tot stress en de hoeveelheid stress verschilt per individu. De één vindt het stressvol om zijn auto in de parkeergarage te rijden, de ander vindt het stressvol om in een file te rijden of naar feestjes te gaan. Hoe beter de energiehuishouding functioneert, des te moeilijker het wordt om deze uit balans te brengen.

Wanneer we door een emotionele gebeurtenis uit balans raken zorgt een mechanisme in ons ervoor dat de energieën weer zo snel mogelijk in balans geraken. Als een soort homeostase mobiliseren de energieën zich zodat je je aan de situatie kan aanpassen.

Is de emotionele gebeurtenis echter zo groot dat we het niet meer zelf aankunnen, dan neemt het vecht - vlucht - verstar instinct met de bijbehorende emoties boosheid, angst en verdriet het over.

Verdriet is de grootste boosdoener voor de huid. De longen beheersen de huidfuncties, zoals het openen en sluiten van de poriën, het zweten, het vochtigheidsgehalte en daardoor de elasticiteit van de huid. Verdriet zorgt voor verkleining van de borstkas. Daardoor kan de energie van de longen niet stromen en verzwakt. De ademhaling wordt dan oppervlakkig en dat heeft droogte tot gevolg. Droogte is schadelijk voor de longen. Langdurig verdriet dat niet geuit wordt, kan de longen en huid schaden en uitdrogen.

Een goede Chinese oefening om je longenergie te versterken is ‘Duw de hemel’ . Wanneer je deze oefening (zie hierboven) iedere dag bij het opstaan 5 x met een goed gemoed doet, zal het je huidconditie verbeteren.”