Home Wat doet een mondkapje met je huid?
Huidweetjes

Wat doet een mondkapje met je huid?

Om het coronavirus terug te dringen dragen we mondkapjes. Dit doen we niet alleen tijdens ons werk maar ook elders buitenshuis worden de mondkapjes gedragen en dit heeft bij velen gevolgen voor de huid. Helaas zal het dragen van de mondmaskers nog wel even gaan duren, lees daarom mijn adviezen om irritaties tegen te gaan.

Reacties van de huid

De huid kan door het dragen van mondkapjes of mondmaskers onzuiver worden en reacties gaan geven, die je normaal niet herkent. Dit wordt veroorzaakt door warmte, wrijving en occlusie*.

*Occlusie: het afdekken van de huid zodat het vocht dat normaal uit de huid verdampt de epidermis verweekt en geneeskrachtige stoffen gemakkelijker door de huid heen kunnen dringen.

Zo kunnen er ineens bultjes of ontstekingen op de kaaklijn ontstaan. Of juist het tegenovergestelde; de huid wordt rood en gevoelig. Dit komt omdat de bacterieflora op de huid achteruitgaan door het gebruik van deze mondkapjes. De balans tussen de goede en slechte bacteriën is daardoor niet goed in orde. Deze huidirritatie wordt ook wel 'macne' genoemd. Maar hoe je het ook noemt, hoe kom je er vanaf?

De juiste verzorging

Het is daarom enorm belangrijk, dat je wat betreft huidverzorging kiest voor producten met ingrediënten die de huid in goede conditie brengen en ervoor zorgen dat de huid minder gevoelig of onzuiver is. Bij onzuiverheden kun je denken aan een mooie werkstof zoals; salicylzuur, dit is een talgoplosser die werkt tegen onzuiverheden.

Peeling

Een ander goed voorbeeld is een huiddetox, een milde peeling. Ook een krachtig (klei)masker kan wonderen doen voor een onrustige huid. Bij een gevoelige huid is het heel belangrijk dat de huid optimaal gevoed en beschermd wordt. Kokosolie kan je huidbarrière in balans brengen, deze omega 3 vetzuur is van cruciaal belang bij een gezonde huidbarrière.

Prebiotica

Zelf ben ik een enorme voorstander van het gebruik van prebiotica in cosmetica. Dit zijn voedingsstoffen die zorgen voor goede huidbacteriën. Deze brengen de huidflora in een mooie balans.

Wanneer je meer gaat detoxen is het heel belangrijk dat je ervoor zorgt dat het vochtgehalte op peil blijft. Je kunt dit doen door gedurende de dag je huid te hydrateren met ingrediënten zoals hyaluronzuur of aloë vera, dit zijn krachtige en gezonde hydraterende werkstoffen.

Het dragen van de mondmaskers zal nog wel even gaan duren, ik hoop daarom ook zeer dat jullie iets aan bovengenoemde adviezen hebben. Ik wens jullie een goede gezondheid, alleen samen krijgen we corona onder controle. 

Tekst: Matthia de Jong

Cover: Griffin