Home Thuiskapster Esmie vertelt: de zoektocht naar mezelf!
Haarpraat

Thuiskapster Esmie vertelt: de zoektocht naar mezelf!

Soms is het belangrijk om even afstand te nemen en je dagelijkse bezigheden en je toekomstvisie te overzien. Om zo je ontwikkelingen, strategie en prestaties van je bedrijf beter te kunnen beoordelen en je niet mee te laten sleuren door emoties en gevoelens maar de mogelijkheid hebben de zaken eens goed te overzien.

Wat heb je bereikt? Is je toekomstvisie nog haalbaar oftewel is het doel dat je voor ogen hebt nog realiseerbaar? Of moet je toch een andere strategie hanteren.

Ambulant of een droomsalon?

Al jarenlang wilde ik een salon, vele kansen zijn voorbij gekomen, toch was er niet 1 die voldeed aan mijn verwachtingen.  Deels door te hoge eisen die ik aan mezelf stelde, maar ook bestemmingsplannen voor het starten van een eigen bedrijf gooide roet in het eten en dan heb ik het niet over een aan huis gebonden beroep, dat is juist iets wat ik absoluut niét wilde.

Waarschijnlijk hield ik onbewust zelf de deur dicht

Esmie-koffer

Maar waarom lukt het me niet om dit doel te bereiken? Moet ik mijn droom dan toch loslaten? Wil ik wel een salon? Ik geniet van het gemak als ambulant kapster, wat mij ook tevens de vrijheid geeft om met het ‘vakmanschap ‘bezig te zijn in de breedste zin van het woord. Waarschijnlijk hield ik onbewust ook zelf de deur dicht door het niet los kunnen laten van het ambulant werken.

Niet omdat de nieuwe uitdaging, onzekerheid biedt, integendeel, ik ben ervan overtuigd dat een bedrijf opstarten binnen een half jaar succesvol zal zijn. Aan ondernemers inzicht ontbreekt het niet en met veel liefde en passie voor het vak komt iedereen er wel. Daar ben ik 100 % van overtuigd!

Maar waarom is het nog steeds niet gelukt? Waarom neem ik de stap niet? Waarom ging ik weg uit de salon, weg van de zekerheid? Iets weerhoudt mij bij het vinden van de perfecte salon, terwijl alle kansen openliggen. Het antwoord was simpel, iedere dag naar dezelfde ruimte te moeten gaan en daar de hele dag te moeten vertoeven was de reden dat ik ben gestopt met het werken in de salon.  Daarnaast het persoonlijk contact met de klant is toch minder dan wanneer je ambulant werkt. Iedere klant is anders en daar wil ik graag tijd voor vrijmaken. Ons vakmanschap mag geen productie werk zijn!

Er komen in je leven soms zoveel nieuwe kansen, die je steeds verder van je doel halen dat je eerder had gesteld.

Nieuwe kansen & uitdagingen

Esmoe-werk

Ik houd van uitdagingen, op beurzen staan, trainingen geven, mensen inspireren, op verschillende manieren met ons vak bezig te zijn. Als ANKO Ambassadeur van de kappersbond zet ik me dan ook graag in om collega's te stimuleren professioneel te ondernemen en om het vakmanschap hoog te houden.

Daarnaast werd ik verkozen als lid van de ledenraad van de ANKO. Lid zijn betekent, aanwezig zijn, mee praten en beslissen. Samen beoordelen we het landelijk beleid op punten als strategie, financiële en organisatorische vlakken. Alle segmenten uit het kappersland denken keihard mee aan een innovatieve toekomst, zijn we vooruitstrevende en tonen betrokkenheid, dat allemaal ten gunste van ons mooie vak! Ook hier zet ik me graag voor in!

Sinds kort mag ik het team van Kadus Professional ondersteunen als freelancetrainer. Salons ondersteunen, trainingen op locatie geven, op beurzen staan, demonstraties geven, etc. iets wat ik veel eerder had moeten doen. De kennis die je opbouwt in 30 jaar, met minimaal 8 x per jaar zelf bijscholing volgen, geven je zoveel knowhow dat de laatste trainingen die ik volgde me niet veel nieuws meer konden bieden. Het werd dus tijd om deze kennis te delen!

Daarnaast vind ik het heerlijk om evenementen te organiseren voor onder andere goede doelen, iets waar ook veel vrije tijd in gaat zitten. En schrijf ik graag voor Wiewathaar.nl, zoals o.a. informatieve teksten & blogs.

Werk & privé

De tijd die over blijft is voor mijn gezin, waar we ook vooruitstrevend denken en werken aan een nieuw plannen.

Als de mogelijkheid zich zou bieden om een zaak te starten, zou ik het hierboven genoemde niet allemaal meer kunnen uitvoeren, iets wat ik zeer zou betreuren.  Nu plan ik alles 24/7 precies zoals het mij schikt! En ben ik flexibel inzetbaar voor alle nevenactiviteiten. Knippen voor Haarwensen of Linda Foundation alles valt prima te combineren. Met alles wat op mijn pad kwam besefte ik uiteindelijk dat een combi van al deze activiteiten met een salon helemaal niet haalbaar zou zijn. De nevenactiviteiten opgeven is absoluut geen optie.

Een beetje werk ga ik uit handen geven aan mijn man, die een taak als zakelijk waarnemer gaat bekleden. Er gaat veel tijd zitten op het vlak van Marketing & social media gaat veel tijd zitten. Hierin kan hij mijn taken wat in ontlasten en heb ik meer tijd voor de overige activiteiten.

Ik voel me dan ook bevoorrecht, om op een professionele wijze ambulant te kunnen werken, het geeft me meer kansen dan ik had kunnen realiseren in een salon.

Op het podium

Verder hoop ik in de nabije toekomst podiumwerk te mogen verrichten en collega’s te inspireren d.m.v. vaktechnische workshops maar ook informatieve lezingen te geven, gezellige bijeenkomsten in een ontspannen sfeer waar je alle do’s & don’ts leert uit het vakmanschap en tevens zeer zeker ook het ondernemerschap. Denk hierbij aan een bedrijfsplan maken, producten investeringen, verzekeringen, onderscheidend werken, service, vakbonden, kostenberekeningen, strategieën enz.

Mijn dagen zijn ieder dag anders. De ene keer lacht de zon mij tegemoet en is het snikheet in de auto. Een andere keer mopper je als door een regenbui je tassen voor de zoveelste keer nat worden. Maar los van al deze weersomstandigheden geniet ik elke dag van mijn werk!

 

Nog een artikel van Esmie lezen? Uit het leven van thuiskapster Esmie