Home Reinigen, dé meest essentiële stap voor een gezonde huid
De expert

Reinigen, dé meest essentiële stap voor een gezonde huid

Het tweemaal daags reinigen van de huid is enorm belangrijk. Dit is zo omdat we namelijk met een reinigingsproduct alle talg en vuil (die de huid gedurende de dag heeft verzameld) kunnen verwijderen.

Reinigen is dus uitermate belangrijk om de huid gezond te houden, om de huid goed te kunnen laten ademen en om de huid optimaal te laten herstellen. Doordat we gedurende de dag in aanraking komen met vuil en slechte bacteriën kunnen poriën verstopt raken. Dit is nou nét het moment dat puistjes kunnen ontstaan. Behandel de huid dan d.m.v. een actieve reiniging, het liefst met een stof als salicylzuur, welke tot diep in de poriën, talg kan oplossen. Dit zal ervoor zorgen dat de huid schoon blijft en niet verstopt raakt.

Droge huid

Echter, juist bij een wat droge huid is het van belang te snappen hoe de huid werkt: de huid bestaat uit vijf opperhuidlagen. Deze opperhuidlagen zitten vol met lipiden. Dit zijn belangrijke stoffen die ziekteverwekkers buiten de deur houden. Wanneer deze lipiden niet in een juiste conditie zijn, wordt de huid droog en in disbalans waardoor deze beschadigd raakt en overgevoelig voor schadelijke invloeden van buitenaf. Let er dus op, bij een reiniging van een droge huidconditie, dat deze veel gezonde oliën/lipiden bevatten om de huid optimaal te voeden, herstellen en te beschermen.

Kokosolie

Graag adviseer ik bij een droge huidconditie een product op basis van kokosolie. Kokosolie bevat drie essentiële vetzuren en beschermende stoffen zoals laurinezuur, die de huid nodig heeft om zich te wapenen tegen uitdroging en tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Het heeft ontstekingsremmende eigenschappen en daarnaast is kokosolie licht zuurvormend en dit heeft deze huidconditie nu juist nodig.

PH-waarde

Naast deze geweldige stoffen is het belangrijk om te kijken naar de PH-waarde van de huid. De PH-waarde is de natuurlijke beschermlaag van de huid. Het is daarom erg belangrijk om de PH-waarde bij een gevoelige huid intact te houden. De waarde is bij een gezonde huid  is +/- 5,2. Als je gaat reinigen en daarbij een lotion of tonic nodig hebt, betekent het dat de huid telkens wat gevoeliger wordt gemaakt. Dit komt omdat de reiniger dan niet gemaakt is op de PH-waarde van de huid maar vaak rond de PH 6 of PH 7 ligt.

Dé ideale huidsituatie

Bij een droge en/of gevoelige huid adviseer ik daarom altijd om een reinigingsproduct te gebruiken dat al geproduceerd is op de juiste huid neutrale PH-waarde. Zo houd je de ‘natuurlijke beschermlaag’ van de huid intact! Natuurlijke, biologisch gecertificeerde verzorgingsformules wissen de restanten van ons actieve stedelijke leven en geven onze huid de mogelijkheid om haar oorspronkelijke schoonheid terug te vinden – elke dag opnieuw. Ze herstellen het natuurlijke ecosysteem van de huid en brengen haar in optimale conditie. Wat mij betreft dé ideale huidsituatie voor de huid!

Tekst: Matthia de Jong