Home Kenners aan het woord: haarproducten & dierproeven
PRO NIEUWS

Kenners aan het woord: haarproducten & dierproeven

Vind jij het ook belangrijk dat je favoriete shampoo niet eerst getest is op konijnenoogjes? Gelukkig zijn er steeds meer merken die een proefdiervrij keurmerk hebben. Maar wat betekent een keurmerk en zijn de producten zonder zo’n label wel op dieren getest? Er is veel onduidelijk en ik besloot op onderzoek uit te gaan.

dierproeven cosmetics

Lees ook : Haar als voedingsstof voor groenten? Recycling in de kappersbranche en Davines viert de aarde!

Na een zoektocht op internet kon ik de antwoorden op mijn vragen niet vinden. Daarom heb ik de fabrikanten zelf gevraagd naar hun standpunt. Juist grote bedrijven kunnen een rol spelen of we in de toekomst haarproducten kunnen kopen die echt proefdiervrij zijn, dus waarvan ook de ingrediënten niet op dieren zijn getest. Bijvoorbeeld door mee te helpen om alternatieven te ontwikkelen voor het testen op dieren of door zelf te besluiten geen grondstoffen meer te gebruiken die op dieren zijn getest. Sinds 2004 is het in Europa verboden om eindproducten op dieren te testen, maar dat geldt nog niet voor de grondstoffen van producten. Maar de maatregelen gaan verder, want vanaf 11 maart 2013 is het ook verboden in de EU om nog cosmetica te verkopen waarvan de grondstoffen op dieren zijn getest. Helaas twijfelt de Europese commissie of ze deze wet uit gaan stellen omdat ze nog niet weten of het mogelijk is om alle testen te doen zonder proefdieren.

Hieronder kunnen jullie lezen wat Proctor & Gamble, L’Oréal, Henkel, KAO Brands en Farouk zelf zeggen over dierproeven. Ook vroeg ik de Nederlandse Vereniging voor Cosmetica, de stichting Proefdiervrij en de Nederlandse tak van de PETA om hun mening. Het is een complex onderwerp en in verschillende landen gelden verschillende regels. Waar alle partijen het over eens waren is dat er geen ingrediënten te vinden zijn die nooit zijn getest op dieren. 100% proefdiervrije producten bestaan daarom niet want in elk product zit wel een grondstof die ooit eens op dieren is getest. Maar we kunnen wel onze fouten uit het verleden proberen te herstellen en daarom hoop ik ook dat die wet wel doorgaat. Dan kunnen we allemaal met een schoon geweten ons haar optimaal verzorgen!

PG-logo
Proctor & Gamble (Jur Bouma):
Onze merken zijn niet betrokken bij dierproeven of ander soorten dierproef programma’s. Ook garanderen wij dat onze producten niet zijn getest op dieren. Desondanks is het wel zo dat, als wij veiligheidsvoorschriften in acht nemen wij deze ook moeten kunnen garanderen. In overeenstemming met een aantal voorschriften is het verplicht data te overleggen. Daar waar alternatieve testen voorhanden zijn zullen wij deze gebruiken, dat  stimuleren wij zelfs. Sinds 2009 is het uitvoeren van dierproeven met ingrediënten bestemd voor cosmetica binnen de EU verboden. En er is een handelsverbod ingesteld voor cosmetica waarvan de ingrediënten op dieren zijn getest. Dierproeven voor de ontwikkeling van cosmetica zijn in Nederland al sinds 1997 verboden volgens de Wet op Dierproeven. Het verbod op het testen van producten is sinds 2004 in heel Europa van kracht. Het onderzoeken en beoordelen van de veiligheid van cosmetica verloopt vandaag de dag steeds meer via alternatieve onderzoeksmethoden. Deze lopen uiteen van computermodellen tot kunstmatige huid. De cosmetica-industrie zelf is de grote stimulator geweest van deze ontwikkelingen en het verkrijgen van erkenning ervan door wetenschap en overheid. Zij is onder meer diverse samenwerkingen aangegaan om de acceptatie van alternatieven te bespoedigen. Alle ingrediënten zijn in het verleden op dieren getest. Daarom vinden wij keurmerken of een product wel of niet op dieren is getest onnodig daarom vermelden wij deze informatie niet op onze producten. Bovendien is het na 2013 verboden om ook ingrediënten te verwerken die op dieren zijn getest.

Merken van P&G: Wella SP, Wella Professionals, Nioxin, Sassoon, Sebastian
loreal
L’Oréal (Inge Kaaijk-Wijdogen):
De Groep L’Oréal test al sinds 1989 niet meer op dieren. De Europese wetgeving echter vereist dat bepaalde grondstoffen getest moeten worden omwille van de veiligheid voordat deze gebruikt mogen worden. Dit geldt voor de gehele cosmetica branche. Ondanks alle reeds beschikbare alternatieve methodes is  er een aantal uitzonderlijke gevallen waarbij er niet genoeg gegevens zijn om de consumentenveiligheid te garanderen.  In de afgelopen 25 jaar heeft L’Oréal innovatieve, alternatieve methoden ontwikkeld, in het bijzonder op het gebied van gereconstrueerde weefsels.
L’Oréal is een van de grootste investeerders in alternatieve testmethoden en staat absoluut achter het doel om het gebruik van proefdieren ook voor ingrediënten uit te bannen. In 2007 ontwikkelde L’Oréal een kunsthuid die een aantal dierproeven kon vervangen. Vanaf 2013 zullen er alternatieve testen moeten zijn voor alle dierproeven omdat ook ingrediënten dan niet meer op dieren mogen worden getest.
Merken van L’Oréal: L’Oréal Professional, Kérastase, Pureology, Shu Uemera, Kiehl’s, The Bodyshop, Redken, Matrix, Mizani
henkel
Henkel (Arco van Dijken):
Sinds eind 1980 voert Henkel geen dierproeven meer uit op cosmetische eindproducten, vijftien jaar voordat de respectieve EU wetgeving van kracht werd. In plaats daarvan hebben we de veiligheid van de eindproducten bepaald aan de hand van de veiligheid van de gebruikte ingrediënten. Om de veiligheid van de gebruikte ingrediënten te garanderen, maakt Henkel enerzijds gebruik van gegevens meegedeeld door de grondstofleveranciers of anderzijds van beschikbare literatuurgegevens. Bovendien worden, waar vandaag mogelijk, alternatieven voor dierproeven gebruikt om de veiligheid van ingrediënten te bepalen.

Merken van Henkel: Indola, Schwarzkopf Professional (BlondMe, Seah Hairspa, Bonacure, Osis)
Kao_logo_green1
KAO Brands - professional (Hans van Kempen):
Onze eindproducten worden niet op dieren getest. GOLDWELL is in de jaren

tachtig gestopt met dierproeven, KMS California is al vanaf de oprichting tegen dierproeven. Het bedrijfsbeleid tegen dierproeven is wereldwijd van kracht. Dit betekent dat de producten niet onderhevig zijn aan dierproeven; noch bij andere bedrijven, noch in niet-Europese landen. Door wereldwijde wetgeving zijn de meeste conserveringsmiddelen ooit op dieren getest. Hierdoor is het onmogelijk om producten met conserveringsstoffen te maken waarvan de ingrediënten niet ooit in het verleden op dieren zijn getest.
Merken van KAO Brands: Goldwell, KMS California
Farouk-Logo
Farouk (Karen Honing):
Farouk Systems Group is tegen elke vorm van dierproeven. Al onze producten worden dierproefvrij gefabriceerd.
Merken van Farouk: Biosilk, CHI
ncv_logo
Nederlandse Cosmetica Vereniging (Ronald van Welie):
Er worden momenteel bijna geen cosmetische ingrediënten meer getest op dieren. Producten worden allang niet meer getest op dieren. Momenteel is dat nog in slechts 3 gevallen toegestaan:
1) onderzoek of een stof schadelijk is voor de voortplanting;
2) onderzoek hoe stoffen worden opgenomen en uitgescheiden door het lichaam en
3) onderzoek of stoffen wanneer je ze vaker gebruikt schadelijk kunnen zijn (bijvoorbeeld kanker veroorzaken).
In alle gevallen geldt dat indien er twijfel is over een ingrediënt, eerst wordt gekeken of dit onderzocht kan worden zonder dierproeven te gebruiken.
En alleen als het niet anders kan, worden dierproeven gebruikt. Dit geldt voor nieuwe grondstoffen (zoals nano- ingrediënten) en soms is het ook mogelijk dat een al lang gebruikt ingrediënt opnieuw moet worden getest. Het is wel dat de testresultaten van ingrediënten door verschillende fabrikanten worden gebruikt. Dus voor een ingrediënt hoeft daarom maar één test te worden gedaan. Dat was vroeger, toen het testen op eindproducten nog was toegestaan, heel anders. Maar dat is al jaren verboden. Bovendien zijn juist de grote bedrijven de grote investeerders voor onderzoek naar alternatieve testen, dat zijn testen zonder of met heel weinig dieren. De grote bedrijven doen al het 'voorwerk'. Allereerst door nieuwe stoffen te testen voor toelating en vervolgens doordat zij investeren in alternatieve testmethoden. Vanaf 2013 is het helemaal niet meer toegestaan om ingrediënten op dieren te (laten) testen. Het is alleen de vraag of er voor die tijd voldoende adequate alternatieve testen zijn ontwikkeld. Het blijft van groot belang om de veiligheid van ingrediënten goed te onderzoeken voordat ze in producten worden gebruikt.
proefdiervrij-1
Stichting Proefdiervrij (Paul de Leu):
Het is belangrijk dat zoveel mogelijk merken meedoen en ons keurmerk aanvragen. Hierdoor kunnen wij beter aantonen dat er veel merken zijn die goede cosmetica maken zonder gebruik te maken van dierproeven. We proberen daarom wel realistisch te blijven. Alle ingrediënten zijn ooit weleens op dieren getest, zelfs water! Het criterium van Proefdiervrij is dat een bedrijf een vaste datum geeft waarna geen dierproeven (meer) worden gedaan voor ingrediënten of eindproducten.  In de praktijk ligt die datum vaak veel langer terug dan vijf jaar. Als een merk ons keurmerk wil krijgen, moeten wij de productdeclaraties kunnen inzien. Wij controleren dan alle ingrediënten. Over het algemeen kun je stellen dat de producten op onze lijst geen innovatieve ingrediënten bevatten. Daarom zijn deze ook niet (meer) getest op dieren.

 Het keurmerk is juist nu van groot belang omdat de streefdatum van maart 2013 misschien niet wordt gehaald. Een commissie heeft vastgesteld dat het niet waarschijnlijk is dat er voldoende proefdiervrije testmethoden beschikbaar zullen zijn en de verwachtingen zijn dan ook dat het verbod dat volgend jaar staat gepland, wordt uitgesteld. Proefdiervrij heeft kunnen aantonen dat er in ieder geval één nieuwe methode beschikbaar is, waarvoor de streefdatum misschien wel kan worden gehaald als breder naar deze nieuwe mogelijkheid wordt gekeken.  Op dit moment staat er volop druk op de ketel om zo snel mogelijk te zorgen dat de dierproeven voor cosmetica worden vervangen en dat de streefdatum van 11 maart 2013 wordt gehaald. Uitstel van het verbod zou wellicht een afstel kunnen betekenen. Daarom is het van groot belang dat er zoveel mogelijk merken op onze proefdiervrije lijst komen, want deze producenten zijn het meest overtuigende argument dat het mogelijk is om goede cosmetica te maken zonder dat daarvoor proefdieren hoeven te lijden.

Peta-logo
PETA Nederland (Tim Zijlstra)
PETA Nederland heeft momenteel geen eigen samengestelde lijst van proefdiervrije producten die in Nederland voor consumenten beschikbaar zijn, dus verwijzen wij iedereen door naar de organisatie Proefdiervrij (zie hierboven). Op hun website staat een cosmeticagids met meer dan 130 merken van fabrikanten die Proefdiervrij hebben verzekerd dat ze niet op dieren testen: http://www.proefdiervrij.nl/cosmeticagids. Om echter zeker te weten dat u up-to-date informatie hebt, is het een goed idee om contact op te nemen met de fabrikant waar u producten van wilt kopen, om te horen wat hun beleid hierover is. We zijn van mening dat dit er ook voor zorgt dat fabrikanten die hun producten op dieren testen maatschappelijke druk voelen om hiermee te stoppen. En als de fabrikant wel al een proefdiervrij beleid heeft, dan zal contact met hen opnemen positieve feedback geven en hen hopelijk aanmoedigen om zich op een proefdiervrije lijst te laten plaatsen.
Verder wordt de 'Go Cruelty-Free' lijst van de Britse anti-dierproevenorganisatie 'British Union for the Abolition of Vivisection' (BUAV) beschouwd als de gouden standaard als het gaat om diervriendelijke winkelgidsen. De BUAV-lijst is gebaseerd op de richtlijnen van de 'Humane Cosmetics Standard' en de 'Humane Household Products Standard', en is beschikbaar in het Engels op http://www.gocrueltyfree.org. PETA is van mening dat deze 'Humane Cosmetics Standard' en de 'Humane Household Products Standard' de meest vooruitstrevende richtlijnen hanteren voor diervriendelijke producten binnen de Europese Unie.