Home Hoe schoon is jouw shampoo?
SUSTAINABLE BEAUTY

Hoe schoon is jouw shampoo?

Inmiddels weten we het allemaal, maar er wordt helaas nog te weinig aan gedaan; plastic is vervuilend en hoe minder we ervan gebruiken, hoe beter. Bijna alles is verpakt in plastic en met z'n allen gebruiken we zulke enorme hoeveelheden, dat we er helemaal geen raad mee weten. Als je je dat realiseert, dan schrik je echt! Ook in de beauty branche wordt nog veel te veel plastic gebruikt. Niet alleen voor de verpakkingen, ook in veel cosmeticaproducten zelf zit plastic - de zgn. microbeads.

Op de site van de Plastic Soup Foundation lees ik dit over microplastics:

Microplastics zijn niet of nauwelijks met het blote oog te onderscheiden en komen via het doucheputje in het rioolstelsel terecht. Rioolwaterzuiveringsinstallaties zijn niet ontworpen om microbeads uit het afvalwater te filteren en dat is de belangrijkste reden dat ze uiteindelijk bijdragen aan de plastic soup. Zeedieren krijgen microbeads binnen en zo belanden ze uiteindelijk bij de mens op hun bord. Microbeads en microplastics vergaan niet en eenmaal ongecontroleerd in het milieu zijn ze onmogelijk daaruit te verwijderen.

Gelukkig worden steeds meer merken én consumenten wakker en begint het langzamerhand te dagen dat we op deze voet niet verder kunnen verbruiken. Alleen al  die verpakkingen zijn schrikbarend. Hoe gaan de haarmerken daarmee om en hoe kun je je haren echt 'schoon' wassen met een flesje shampoo?  Ik keek eens hoe het zit met deze merken en wat zij zeggen bij te dragen aan een beter milieu:

Kevin Murphy

Dit Australische merk heeft duurzaamheid vanaf het begin in een hoog vaandel staan. En nu lees ik op hun website dat ze de verpakkingen gaan maken van 100% recycled ocean plastics en daarmee zijn de het eerste beautymerk die dit zo gaat doen.  Hun missie kan ik lezen op de website en die luidt als volgt:

Through this new initiative, we’re aiming to change the industry standard on packaging and start an industry-wide conversation about the heart of the issue: safe packaging disposal, and a commitment to keeping our planet as beautiful as the day we found it. 

Davines

Ook als het aan Davines ligt zijn we lief voor de natuur om ons heen. Het Italiaanse merk zet zich al sinds jaar en dag in voor een 'zero impact' beleid en is zelfs bezig de 1e 100% recyclebare shampoo te ontwikkelen. Hun missie? Ik lees op de website:

Gebruik van alleen de minimale hoeveelheid plastic vereist om het product te verpakken en beschermen en kiezen voor recyclebare materialen voor verpakkingsdoeleinden.

Aveda

De Amerikaanse oprichter van Aveda, Horst Rechelbacher, was destijds pioneer op het gebied van holistische beautyproducten. Maar ook sinds Estee Lauder er de scepter zwaait, beloven ze nog steeds (op hun website):

Van alle plastic flessen van Aveda voor de detailhandel en professioneel gebruik is 90% een fles met 80% of meer PCR. Het resterende verpakkingsmateriaal is of gemaakt van glas dat vaak gerecycleerd kan worden, of bestaat uit plastic tubes die nog niet zijn opgenomen in gemeentelijke recyclingprogramma's.

Source Essentielle (L'Oréal)

Gelukkig worden de grote merken ook wakker en afgelopen jaar introduceerde L'Oréal Professionnel een nieuwe lijn, waarvan de shampoo's navulbaar zijn. Ook zijn ze stapelbaar om transport te verminderen. Maar waar halen ze hun plastic vandaan? Daar lees ik niets over. Ze hebben ook een natuurlijke kleurlijn, Botanea, en die verpakking is voor 50% gemaakt van recycled plastic. Maar over Source kan ik alleen dit vinden op hun website:

Er is bewust gekozen voor een vierkante, stapelbare verpakking: maximale hoeveelheid product in minimale hoeveelheid plastic en optimaal voor transport. De verpakking is tot 3x navulbaar in de salon.

Maria Nila

Dit sympathieke 100% vegan haarmerk uit Zweden legt de nadruk op hun diervriendelijkheid. Ze zijn een merk voor 'animal lovers' en geloven niet dat dieren ooit onderdeel van een schoonheidsproduct zouden moeten zijn. Over hun verpakkingen zeggen ze niets specifiek over plastic, maar wel staat dit op hun website:

We also climate compensate the packaging of all products in our range. Every time you buy a Maria Nila product, you contribute to the planting of new trees in South America. Through the planting of trees, we contribute together to a better world!

Natulique

Dit organic haircare merk uit Denemarken claimt verder te gaan in duurzaamheid dan andere merken. Ze hebben volgen de 360Biocert Organic standards, die o.a. beloven dat de producten geen microbeads bevatten en dat alle ingrediënten bio-degradeble zijn. Wat door de gootsteen gaat, is dus onschadelijk voor het milieu. Ook aan de verpakkingen is gedacht, op de website staat dit:

Products are required to be packed in 100% recyclable material. In addition, 360BIOCERT promote the following initiatives: Companies must strive towards continuous carbon footprint minimisation, Ongoing research into renewable materials and recyclable packaging, Reducing waste and making more use of recycling to benefits the environment.

Authentic Beauty Concept

Dit is een gloednieuw merk van het Duitse Henkel (het moederbedrijf van Schwarzkopf). Ook deze beauty-gigant is gelukkig ontwaakt! Ze claimen een 'authentic beauty movement' te starten en zeggen dat ze 'puur' en 'mindful' belangrijk vinden. Maar waar hebben ze die vegan formules in verpakt? Op de website wordt daar niets over gezegd, maar via het kantoor kreeg ik deze tekst van hun eco footprint:

Our bottles and jars are fully recyclable; Our salon tools in printed material are FSC labelled; Our towels are made of 100% fair trade organic cotton

Waar was jij je haar mee en in wat voor fles zit jouw shampoo?

Foto: Martha Dominguez de Gouveia

Lees ook: Verbod op plastic cosmetica?