Home 70% consumenten wil verbod plastics in cosmetica
SUSTAINABLE BEAUTY

70% consumenten wil verbod plastics in cosmetica

Weet jij wat je precies op je huid en lippen smeert? En of je er ziek van kunt worden? Feit is dat bijna alle grote cosmeticamerken aan hun verzorgingsproducten en make-up minuscuul kleine plasticdeeltjes, nanoplastics of zelfs vloeibare plastics toevoegen. Soms doen ze dat om aan die producten bepaalde eigenschappen te geven, maar meestal worden ze gebruikt als goedkoop vulmiddel. Onderzoek heeft uitgewezen dat 70% van de consumenten een verbod op plastics in cosmetica wil!

Onderzoek heeft uitgewezen dat de consument zich zorgen maakt over plastic in cosmetica, zeventig procent wil zelfs een verbod. Deonsument kan met nieuwe app zelf producten testen op de aanwezigheid van meer dan 500 soorten microplastics.

Consumenten vinden dat ze het recht hebben om te weten wat er in hun producten zit.

Uit onderzoek in opdracht van de Nederlandse milieuorganisatie Plastic Soup Foundation, onder ruim 3500 respondenten, blijkt dat tachtig procent van de Nederlanders dit zorgwekkend vindt.Consument vindt dat plastic duidelijk vermeld moet wordenDeze plastics staan wel op de verpakking vermeld als ingrediënt, maar alleen onder hun chemische naam, zoals tetrafluorethyleen of methylmethacrylaat, en zijn dus voor de meeste mensen onherkenbaar. Dat is voor maar liefst 93% van de ondervraagde respondenten onacceptabel. Zij vinden dat ze het recht hebben om precies te weten wat er in hun producten zit.

Verder vindt 88% van de ondervraagden dat producenten verplicht moeten worden om duidelijk op het product te vermelden dat het plastic bevat. En 77% vindt dat het ‘verstoppen’ van plastic in de lijst met ingrediënten hun vertrouwen in het cosmeticamerk schaadt.

Break free from plastic

Plastic Soup Foundation, lid van de wereldwijde beweging Break Free From Plastic, voert al sinds 2012 actie tegen het bewust toevoegen van plastic aan verzorgingsproducten. Met deze Beat the Microbead-campagne is al bereikt dat er in veel tandpasta’s en scrubs inmiddels geen microplastics meer zitten. Het doel is om ten slotte alle verzorgingsproducten en cosmetica plasticvrij te krijgen, maar zolang dat nog niet het geval is, zou je als consument zelf moeten kunnen kiezen of je een product mét of zónder plastic wilt kopen.

Gratis app

Daarom brengt Plastic Soup Foundation de gratis app Beat the Microbead uit, die de ingrediëntenlijstjes op verpakkingen kan 'lezen' en meer dan 500 verschillende soorten microplastics kan herkennen. De gebruiker ziet meteen of het gescande product microplastics bevat en, zo ja, welke.

De Beat the Microbead-app werkt als een soort stoplicht: rood voor de meer dan 500 officieel erkende microplastics; oranje voor de zogenaamde twijfelachtige plastics, waarvan nog niet bekend is of ze gevaarlijk zijn voor mens en milieu; en ‘groen’ voor alle producten die geen ‘rode’ of ‘oranje’ plastics bevatten.

Verbod

Uit de enquête blijkt dat 70% van de respondenten vindt dat er een verbod moet komen op plastic in verzorgingsproducten. Op Europees niveau wordt daar al aan gewerkt. De Europese Commissie heeft opdracht gegeven om onderzoek te doen naar het gevaar van microplastics. En als de EU het voorstel aanneemt om de hoeveelheid bewust toegevoegde microplastics met minstens 85% te verminderen, dan zou dat betekenen dat er de komende twintig jaar 400.000 ton minder microplastics in het milieu terechtkomen.

Lees ook Davines viert de aarde!