5 VRAGEN AAN Bianca Krijgsman
Ze is al bijna 30 jaar kapster en in 2018 startte ze haar eigen salon Moods in Leiderdorp. Daarnaast is ze ook importeur van het Franse eco-merk Biocoiff. Bianca Krijgsman wist al vanaf haar 6e dat ze het kappersvak in wilde. Duurzaamheid en natuurlijke producten zijn erg belangrijk voor haar, we vroegen haar waarom.
1. Moods is een natuursalon, waarom?
Zelf heb ik een vrij gevoelige hoofdhuid en daarom kleur ik mijn haar al heel lang met henna. De resultaten waren goed, ook voor mijn hoofdhuid. Maar mijn collega’s die het aanbrachten vonden het maar niks. ‘Het stonk en was een smerig papje’, zeiden ze. Maar ik vind het belangrijker dat producten geen reacties geven en toen ik mijn eigen salon startte, wilde ik alleen werken met milde en natuurlijke producten. Juist omdat ik zelf had ondervonden welke effecten chemische producten kunnen hebben. Bovendien zijn deze producten veel beter voor het mens, dier en milieu, want je spoelt alles toch door het putje heen, wat vervolgens de zee ingaat.
De weg naar duurzaamheid is een heel proces geweest en ook een zoektocht. Ik heb diverse cursussen gedaan, o.a. over ingrediëntenleer en uiteindelijk ben ik Biocoiff tegengekomen. The rest is history!
2. In welk opzicht is Moods duurzaam?
Met Moods probeer ik een bijdrage te leveren aan een beter milieu.
Kappers zijn eigenlijk hele grote vervuilers en daar wil ik niet aan meedoen. Op deze manier probeer ik een bijdrage te leveren aan een beter milieu. Maar ook beter voor de consument en kap(per)ster, die er elke keer mee in aanmerking komt. Naast de natuurlijke producten die ik gebruik, hebben we ledverlichting, waterbesparende kranen en gescheiden afval. Het haar verzamel ik en laat ik recyclen via een organisatie De Haarzak in België. Verder let ik op wat ik aanschaf. Ik hoef niet per ze alles nieuw te hebben, hoe meer je spullen hergebruikt, hoe beter het is voor het milieu.
3. Kan educatie bijdragen aan meer duurzaamheid in de branche?
Jazeker. Ik geef zelf ook trainingen, want ik vind het leuk om kennis over te dragen. Eerst dacht ik: dat kan ik niet. Maar toen ik vorig jaar een aantal trainingen gaf merkte ik dat ik het wel kon en ook heel leuk vond. Nu geef ik ook trainingen voor Biocoiff en lopen er gesprekken met een kappersschool in Leiden, waarvoor ik een aantal gastlessen over duurzaamheid ga geven.
Want je moet toch bij de wortel beginnen en als je leerlingen nu al vertelt over de impact die kappers kunnen hebben op het milieu, gaat dat uiteindelijk zeker verschil maken.
Ik denk dat scholen hier veel meer aandacht aan moeten besteden. In België is ‘natuurkapper’ al een richting die gekozen kan worden, hopelijk gaat Nederland volgen.
4. Jullie zijn gespecialiseerd in hoofdhuidproblemen …
Ja, gelukkig komt hier steeds meer aandacht voor. Hoofdhuidproblemen ontstaan meestal door stress, voeding, luchtvervuiling of ziekte.
Na mijn cursus ingrediëntenleer, ben ik me hierin gaan verdiepen. Het is namelijk niet normaal als je hoofdhuid jeukt. Je moet dan zeker niet gaan krabben, want zo beschadig je de huid heel erg. Daarom is het zo belangrijk om te kijken welke stoffen die irritatie veroorzaken en welke producten je dan wel het beste kunt gebruiken. Daarom hoop ik dat productleveranciers transparanter worden en echt alle ingrediënten én de PH-waarde vrijgeven. Dat maakt het makkelijker om te bepalen welke producten geschikt zijn.
5. Stress door corona
Corona heeft zeker bijgedragen aan meer hoofdhuidproblemen en haaruitval, dat zag ik ook in de salon. Ik stond daar wel van te kijken. Als je ziek bent of stress hebt, gaat je lichaam bezuinigen en daardoor worden haren die in de uitvalfase zitten afgestoten.
Corona heeft zeker bijgedragen aan meer hoofdhuidproblemen en haaruitval.
Hier moet absoluut meer aandacht voor komen, want we zijn er helaas nog niet vanaf. Stress is een enorme boosdoener. In de salon vraag ik dan ook door als iemand hoofdhuidproblemen heeft of last van haaruitval. Ik werk meestal alleen en ik merk dat mijn klanten dat vooral bij dit soort problemen heel prettig vinden. Ze kunnen dan vrijuit praten.