Home Hair- & make-up Artist Juliette den Ouden: “Niemand hoeft perfect te zijn om mooi te zijn”
De expert

Hair- & make-up Artist Juliette den Ouden: “Niemand hoeft perfect te zijn om mooi te zijn”

Ze is internationaal hair- & make-up artist en owner van JDO Academy. Naast het trainen van haar cursisten vliegt juliette den Ouden de wereld over voor photoshoots, is ze ambassadeur van ‘Hairdressers without borders’, opent ze zijdelings ook nog eens een haarsalon en is ze bezig met het oprichten van een agentschap voor (inter)nationale klussen. Daarnaast komt een Talent Academy, voor zeer talentvolle cursisten die willen doorgroeien.

Wat typeert jou als Hair- & make-up Artist?

Ik ben een echte ondernemer, een enorme enthousiasteling en doorzetter. Het woord ‘passie’ staat op mijn voorhoofd gegrafeerd. Naast haar en make-up - het mooier maken - zet ik me ook in voor bijzondere projecten. Ik werk vanuit mijn passie voor het vak en vanuit het idee dat ik mensen wil helpen door iets terug te geven van mijn succes. Dat zie je terug in de projecten waar ik momenteel veel mee bezig ben. Ik ben onder andere ambassadeur van ‘Hairdressers without borders’ en ik werk aan een project met mensen die Vitiligo en Albinisme hebben. Dus mensen waarbij het aangeboren pigment ontbreekt en mensen met bepaalde pigmentafwijkingen. Daar heb ik de afgelopen 4 jaar aan gewerkt. Dat is een van de mooie dingen die ik kan doen naast mijn werk als hair- & make-up artist. Het is meer dan alleen mensen mooi maken. 

Fotografie: Michelle van Dijk | Retoucher: Zilla vd Born | Hair & Make-up: Juliette den Ouden, JDO Academy | Model vrouw: Nontobeko | Model man: Moostapha

Je laat op die manier eigenlijk zien dat niemand perfect hoeft te zijn om mooi te zijn.

Ja dat zeker, maar ik help ook mensen die bepaalde kansen niet hebben gehad. Ik ben naar Nepal geweest om educatie te geven aan vrouwen die echt uit een kansarme omgeving komen en armoede kennen. Om ze toch meer kans te geven voor zichzelf te zorgen. Dat vind ik heel mooi om te doen. Op die manier heb ik het gevoel dat ik iets kan geven, kan bijdragen. 

Wat is een goede make-up volgens jou?

Een goede make-up is iets dat echt past bij het gezicht. Er zijn nog altijd make-upartiesten die niet goed kijken naar de gezichtskenmerken. Hoe maak je iemand mooier? Dat is make-up voor mij: het accentueren van de mooie elementen in het gezicht zonder het meteen vol te plamuren. Je kunt een oogschaduw aanbrengen, maar als je geen idee hebt waarom je bepaalde vormen moet volgen, schaduwen moet aanbrengen om de ogen juist goed te laten uitkomen, dan wordt het nooit wat. Je moet weten waarom en hoe je bepaalde lijnen zet om het gezicht op een goede manier te accentueren. Als je oogschaduw niet op een goede manier aanbrengt bijvoorbeeld, kan een grote neus het resultaat zijn. 

Wat zijn volgens jou de meest gemaakte fouten?

Het verkeerd omgaan met wenkbrauwen en lippen. Wenkbrauwen zijn voor mij de belangrijkste elementen in het gezicht. Ze zorgen voor expressie. Je kunt iemand al snel heel boos laten kijken bijvoorbeeld. Of ze worden veel te zwaar aangezet wat helemaal niet past bij het gezicht. Dan kan je nog zo’n lief gezicht hebben, maar als de wenkbrauwen verkeerd zijn getekend krijg je een heel ander effect. 

Bij lippen gaat veel mis. Je probeert meestal lippen iets te vergroten door bij te tekenen of in ieder geval naar elkaar toe te trekken zodat het verschil tussen onder- en bovenlip niet groot is. Je ziet dat veel mensen daar geen rekening mee houden en hun eigen natuurlijke vorm aanhouden. En als die vorm niet zo mooi is kan je er beter geen knalrode lippenstift opdoen. 

Ook een veelgemaakte fout is het aanbrengen van rouge door de consumenten zelf. Na het aanbrengen van wat nattige foundation doen ze rouge op in zo’n streep waardoor de make-up gaat ‘rullen’ en je vlekken krijgt. De foundation moet je altijd eerst afpoederen voordat je rouge aanbrengt.

Is er een verschil tussen het aanbrengen van make-up bij modellen en consumenten?

Ik werk vaak internationaal met de meest mooie modellen. En hoe mooier hoe minder je hoeft te doen. Soms is het zonde om er iets op te doen. Maar ook hier kijk je naar de gezicht structuur. Dat is voor mij een soort tekenplaat die ik mag inkleuren. Ik hoef dan weinig te corrigeren. Mijn statement is less is more. Dat is de kracht in mijn werk. 

Hoe adviseer jij een make-up?

Ik kijk naar de persoon, de gezicht structuur, praat, vraag en stel iemand op z’n gemak. Ik leg uit wat ik doe en vooral waarom. Je bent op dat moment mijn model en ik wil je laten shinen. 

Veel vrouwen vinden het best spannend om opgemaakt te worden. Ze zijn toch vaak onzeker over bepaalde dingen in hun gezicht en dat is heel persoonlijk. Belangrijk is dat je als visagist veel complimentjes geeft en juist de positieve dingen benadrukt. Iemand moet zich geweldig gaan voelen. Naast een mooie make-up is juist die lichaamstaal zo belangrijk. Je kunt mensen letterlijk laten stralen. 

Heb jij nog tips voor goede zomermake-up?

Wat ik zie is dat veel mensen bronzing poeder over het hele gezicht poederen. In die poeder zit vaak een glimmertje en dat weerkaatst juist het licht. Die mensen lopen als een soort glitterbal op straat. Je ziet geen details meer. Ik zou eerder voor een iets vetter product kiezen, voor een natuurlijke glans. Of gebruik het alleen als shape of rouge. Geldt ook voor glitter shimmers, je ziet vaak zo’n hele streep. Doe dat nou niet maar zorg ervoor dat je het iets blend, of gebruik een crème shimmer product. Dat is zeker in de zomer veel mooier, iets meer glow in plaats van glitters in een matte finish. 

Tekst: Marian Kaak