Home Dilemma: Mogelijk corona en toch naar de kapper?
Hair solutions

Dilemma: Mogelijk corona en toch naar de kapper?

Tja, wat doe je in deze corona-tijd? Want deze dilemma's komen vaker voor dan je denkt en hoe verstandig zijn klanten dan? Voor kappers is dit een spannende tijd. Eerst moesten ze sluiten en verloren ze veel omzet en toen ze wel weer open mochten, was dat op voorwaarde van strenge regels, die het werk af en toe best moeilijk maken. Nu het aantal besmettingen stijgt, er sprake is van een soort 'corona-moeheid' onder veel mensen én het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen laag blijft, nemen sommige mensen het minder nauw met de regels. Stel je voor, je hebt een afspraak bij de kapper want je haar is nodig toe aan een knipbeurt en een nieuw kleurtje. En dan wordt je 's morgens wakker met een vervelend kuchje. Mogelijk heb je corona, ga je dan toch naar de kapper?

Beetje ziekjes

Je voelde je de hele week prima, maar na het wakker worden heb je een beetje keelpijn en moet je af en toe hoesten. Als dit om een griepje ging, was je gewoon doorgegaan en had je je niet zo druk gemaakt. Maar in deze tijd zou je eigenlijk thuis moeten blijven en je moeten laten testen. Dat is balen als nou net vandaag een afspraak bij de kapper in je agenda staat. Ga je dan of zeg je hem braaf af?

In aanraking met een besmet persoon

Je was op een verjaardag en nu blijkt dat een van de aanwezigen positief getest is op corona. Nee, veel klachten had hij niet en hij zal ook zeker niet op de IC belanden. Het lijkt allemaal wel mee te vallen, maar toch ... je bent wel in een ruimte geweest met iemand die besmet was en die 1,5 meter werd aan het einde van de avond ook niet altijd meer in acht genomen. Extra balen is het wel dat je deze mededeling net hoort op de dag dat je naar de kapper zou gaan. Wat doe je dan? Afbellen of doen alsof je dit nog even niet weet en tóch gaan?

Onderzoek

Een gedragsonderzoek* van de RIVM heeft uitgewezen dat het draagvlak voor thuisblijven na klachten of mogelijke besmetting afneemt.

Het onderzoek stelt: "Een vergelijkbaar verschil zien we bij het thuisblijven bij klachten. Het draagvlak voor de maatregel om thuis te blijven bij corona-gerelateerde klachten, neemt bijvoorbeeld af van 87% naar 60% als mensen klachten ontwikkelen. Ongeveer 8 van de 10 mensen met klachten geeft aan niet thuis te blijven: zo gaan 4 op de 10 mensen wel naar het werk, 3 op de 10 gaan naar de horeca, en ruim 8 van de 10 gaat boodschappen te doen.

Mensen tonen grote bereidheid om in isolatie te gaan als ze een positieve testuitslag zouden krijgen (95%) of als een huisgenoot positief getest zou worden (84% ja, 10% weet het niet).

Mensen schrijven hun klachten regelmatig toe aan bijvoorbeeld hooikoorts of een verkoudheid die ze wel vaker hebben. Bovendien zijn mensen gewend om bij milde klachten niet meteen naar de dokter te gaan; ze willen “het eerst nog even aan kijken”. Terwijl COVID-19 klachten in de praktijk eigenlijk niet te onderscheiden zijn van een gewone verkoudheid, en thuisblijven en snel testen het devies is."

Risico voor de kapper

Dit onderzoek laat wel zien dat het risico voor de kapper op de werkvloer groter wordt. Want als steeds meer mensen hun klachten afdoen als iets anders om maar niet te hoeven testen en 8 van de 10 (!) mensen aangeeft om niet thuis te blijven, dan zullen die mensen ook vaker in de kappersstoel plaatsnemen. Hoe voelt dat als je kapper bent, is werken dan nog wel veilig?

We leven in een rare tijd, waarin we snel mensen veroordelen om wat ze doen. Maar in de praktijk is het allemaal niet zo eenvoudig. Wat zou jij doen als klant? Of als je kapper bent en je merkt dat mensen makkelijker worden met de regels? We zijn benieuwd! Laat je mening achter (graag wel met respect voor elkaar!).

*Deze cijfers komen uit het gedragsonderzoek dat het RIVM in samenwerking met GGD GHOR Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio  en de GGD’en periodiek uitvoert. 

Meer dilemma's lees je hier!