Home De voordelen van groene cosmetica
Skin solutions

De voordelen van groene cosmetica

Je hoort en ziet het tegenwoordig steeds meer en zelfs in de schappen van de drogisterijen kom je het tegen: groene cosmetica. Maar laat je niet voor de gek houden door een groen blaadje op de verpakking. Echte groene beautyproducten moeten wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Maar niettemin is het zeker slim om 'go green' te gaan. Wij vertellen je hier waarom en waar je op moet letten!

Onze huid is ons grootste orgaan en door onze poriën, haren en klieren staan we constant in contact met onze omgeving. Zo voeren we stoffen af en nemen we stoffen op. Inmiddels wordt steeds meer bekend over de gevaren van sommige chemische ingrediënten en de invloed daarvan op onze haar en huid, maar ook op onze gezondheid in het algemeen. Wat je opsmeert en waar je mee werkt, kan veel grotere gevolgen hebben dan af en toe een pukkeltje of een bad hair day.

Wat zit er in mijn cosmetica?

Het is daarom verstandig om goed te weten wat er in zo'n flesje of potje zit. Veel producten bestaan voor een groot deel uit water en chemische stoffen en slechts een kleine hoeveelheid echt actieve stoffen. Maar gelukkig is er verandering op komst! Door het toenemende bewustzijn van de consument en de steeds grotere vraag, gaan steeds meer merken 'groene' producten aanbieden zonder onnatuurlijke parfums of conserveringsmiddelen. En gelukkig wordt ook steeds beter gelet op de verpakking en wat er kan worden gedaan om het milieu te ontzien.

Waar moet je op letten en hoe ver wil je gaan?

Goede ontwikkelingen, maar waar moet je op letten en hoe ver wil je gaan? Deze maand besteden wij extra aandacht aan dit thema. Het is aan ieder voor zich om te besluiten waar jouw grenzen liggen. De een vindt het al voldoende als de verpakking gerecycled is, terwijl de ander geen product aanraakt dat niet vegan is. Wij zetten hier een paar dingen op een rij waar je op moet letten en wat de voordelen zijn van groene of natuurlijke cosmetica.

1. PAS OP: Schadelijke stoffen

Mineralen, parabenen, alcohol, EDTA, chlorine, siliconen, sodium lauryl sulfate (SLS) en synthetisch parfum zijn een aantal veelvoorkomende ingrediënten die schadelijk of zelfs giftig zijn. En wat dacht je van de plastic bolletjes in tandpasta of scrubs, die de oceanen vervuilen? Parabenen zijn conserveringsmiddelen die zorgen dat een product zo lang meegaat. Maar helaas kunnen ze de huid ook irriteren. Daarom is het slim om producten te gebruiken met natuurlijke conserveringsmiddelen zoals vitamines, etherische oliën en natuurlijke extracten. Deze zijn duurder, maar wel veel beter voor je!

Cowshed

Dit sympathieke Engelse merk is een van de eersten die zich specialiseerde in het gebruik van planten, kruiden en 100% natuurlijke essentiële oliën, proteïnes, aminozuren en vitamines. De producten staan bekend om hun heerlijke (aromatherapie) geuren die het welzijn van body & mind vergroten.

Zoals deze COMFORTING BATH & BODY OIL, die een beetje wellness bij je thuis brengt! De badolie is een bloemige en kruidige mix die sensualiteit en passie stimuleert met roos absolute en essentiële oliën van patchoeli en kaneel. Rose absolute verhoogt romantiek, patchoeli stimuleert het verlangen en kaneel geeft warmte.

2. PAS OP: Greenwashing

Veel cosmeticamerken merken dat de consument meer vragen gaat stellen en willen meeliften op de populariteit van groene merken. Zo komen er ook veel producten en merken op de markt die slechts minimale hoeveelheid natuurlijke en plantaardige ingrediënten bevatten, maar ze wel adverteren als 'green'. De aanwezigheid van een paar procent plantaardige ingrediënten betekent niet dat je kunt spreken van een natuurproduct. Deze zogenaamde greenwashing producten bevatten wellicht natuurlijke ingrediënten, maar minimaal en verder is het merendeel van de ingrediënten nog steeds chemisch.

Elemental Herbology

Dit natuurlijke merk wil de huid in optimale gezondheid brengen door therapeutische concentraties van natuurlijke (biologische) planten- en kruidenextracten als voeding voor de huid. Alles wat dit merk doet is gebaseerd op de '5 elementen theorie' (hout, vuur, aarde, metaal en water) zodat de huid in balans komt, afhankelijk van huidtype, omgevingsfactoren, levensstijl en seizoen.

De WATERMELON & CUCUMBER BODY MOISTURISER bevat 6 bio-olien die de huid helpen te herstellen. De 12 actieve ingrediënten (o.a. Aloë Vera en komkommersap extract) zorgt voor een huid in balans en deze bodymilk is ideaal voor de zomermaanden door de verkoelende ingrediënten.

Lees meer over de 5 Elementen Theorie

3. PAS OP: Certificaten

De termen 'natuurlijk' en 'green' zijn helaas niet vastgelegd met een wet, die bepaalt hoeveel natuurlijke ingrediënten een product mag bevatten en hoe die zijn verkregen. In tegenstelling tot de term 'natuurlijk', zijn 'biologisch' en 'organic' gelukkig wel beschermd. Een biologisch keurmerk kan dan zekerheid bieden. Daarom is het slim om ook te letten welke certificaten een merk heeft.

BDIH, NaTrue en ICEA zijn organisaties die duidelijkheid eisen over het etiket van een product. Een product dat minstens 95% biologische producten bevat, mag 'biologisch' heten. Producten met een minimum van 70% biologische ingrediënten, mogen zeggen 'bevat X aantal % biologische ingrediënten'. Ook Ecocert en Soil Association zijn keurmerken, maar zij laten wel toe dat producenten 5% synthetische conserveringsmiddelen gebruiken. Op de verpakking kan dan nog steeds staan dat het gaat om een "100% natuurlijk product'!

Onze expert Richard Bindels schreef ook een interessant artikel over dit onderwerp. Lees het hier.

Antipodes

Dit natuurlijke huidverzorgingsmerk uit Nieuw-Zeeland combineert wetenschap met de hoogste kwaliteit aan ingrediënten uit de Nieuw-Zeelandse natuur. Na jarenlang onderzoek en experimenteren ontstond het high-tech gecertificeerde organic beauty merk Antipodes.

Deze HALLELUJAH LIME & PATCHOULI CLEANSER is vegetarisch gecertificeerd door de UK Vegetarian Society, een wereldwijd gerespecteerde organisatie voor de beoordeling van de vegetarische status. De reiniger komt in een recyclebare PETG plastic fles en de verpakking is gemaakt van 100% biologisch afbreekbaar karton uit duurzame bossen.

Even wennen

Wie overstapt op groene cosmetica, merkt dat de producten wel verschillen in gebruik. Natuurlijke shampoos schuimen nauwelijks of niet. En een conditioner zonder siliconen zal in het begin een beetje 'droog' aanvoelen waardoor het lijkt alsof het niet voedend is voor je haar. Een gezichtscreme kan anders of minder sterk ruiken. Maar zijn de producten dan minder goed? Nee, integendeel! Je huid en haar zal even moeten wennen na al die chemische ingrediënten. Maar uiteindelijk zijn groene producten niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor jou!