Home De 5 elementen van je huid
MUSTHAVES

De 5 elementen van je huid

Een huid die in balans is straalt! Om het perfecte evenwicht van de huid te bereiken, moeten de 5 elementen van de natuur in balans zijn. Deze elementen zijn hout, vuur, aarde, metaal en water. Deze 5 elementen theorie (wu xing in het Chinees) wordt gebruikt om de samenhang tussen gebeurtenissen in kaart te brengen en kan ook toegepast worden op huidverzorging.

De 4 elementen zijn niet los te zien is van de yin yang theorie.

Bij welk element hoor jij thuis? Hieronder zetten we de 5 elementen op een rij, elk met haar kenmerken en wat er gebeurt als dat element uit balans is. Ook vertellen we welk huidverzorgingsproduct bij elk type past. Handig als jij ook streeft naar de balans tussen yin en yang in elk element.

Yin & yang

Deze dualiteit komt uit het oude China, waarbij yin de vrouwelijkheid vertegenwoordigt (aarde, kou, vochtigheid) en yang mannelijkheid (hemel, warmte, droogte). Het zijn echter geen tegenstellingen, maar vooral waarden die elkaar aanvullen. Je ziet deze termen ook terug in yoga, waarbij yin yoga rustiger, langzamer is dat yang yoga.

Hout

Het element hout is van de lente, een tijd van ontwaken en nieuwe groei. Deze energie is het meest actief in de ochtend. Het element hout staat voor de energiecirculatie. Een hout-persoon is klein en slank en heeft bredere schouders dan heupen met soepele spieren. Deze persoon is zelfbewust en zelfverzekerd, een doorzetter, een sterke persoonlijkheid en intuïtief. De huid is normaal en/of gecombineerd.

TIP VOOR HOUT-TYPES

ELEMENTAL HERBOLOGY PERFECT BALANCE FACIAL MOISTURISER SPF12

Deze gezichtscrème helpt met het balanceren van de talgproductie, vult het vochtgehalte in de huid aan, verbetert de vitaliteit en beschermt de huid tegen invloeden van buitenaf. 

Check it out!

Uit balans

Als yin overheerst: onzeker en achterdochtig. De neiging om zorgen te maken en veel twijfel. Slecht eigen grenzen bewaken

Als yang overheerst: verdoezelen onzekerheid met irritatie en ongeduld. Intolerant, koppig en zelfzuchtig. Meestal erg druk en dominant. Hun zelfbewustzijn is afhankelijk van status en macht.

Vuur

Het element vuur is van de zomer, een tijd van hoge energie en activiteit. Deze energie is het meest actief in de avond. Het element vuur staat voor de bloedcirculatie. Een vuur-persoon heeft een puntig hoofd (kin), smalle handen en voeten, krullend haar en stevige benen. Deze persoon is open en sociaal en snel tevreden. Affiniteit met kunst en schoonheid, houdt van zichzelf en van andere mensen.

TIP VOOR VUUR-TYPES

ELEMENTAL HERBOLOGY MOISTURE MILK FACIAL MOISTURISER

Dit is een zuiverende moisturizer die rijk is aan antioxidanten. De Moisture Milk Facial Moisturiser vermindert de talgproduct en houdt glans onder controle.

Check it out!

Uit balans

als yin overheerst: terneergeslagen, zich ongeliefd voelen.

als yang overheerst: arrogant, rusteloos en druk. overdrijven vaak en zijn vaak hyper.

Aarde

Het element Aarde is van de late zomer, een tijd voor voltooiing en harmonie. Deze energie is het meest actief in de namiddag. Het element aarde staat voor het bindweefsel. Een aarde-persoon is fors en rond en heeft een brede kaaklijn en heupen en prominente kuiten. Deze persoon is rustig en stabiel, vrijgevig en oprecht. Kunnen logisch denken en kunnen goed hun grenzen bewaken.

TIP VOOR AARDE-TYPES

ELEMENTAL HERBOLOGY CELL NOURISH FACIAL SERUM

Dit 'power house' anti-age serum bevat eiwitten, vitaminen en antioxidanten en is daardoor een essentiële aanvulling op elke huidverzorging. Het Cell Nourish Facial Serum behoort tot de 'Radiance & Vitality range' en transformeert een saaie, doffe huid in een stralende huid. 

Check it out!

Uit balans

als yin overheerst: achterdochtig, egoïstisch. Denken te veel en handelen te weinig. Leeg gevoel van binnen en daardoor niet in staat zichzelf of anderen te verzorgen.

als yang-aarde overheerst: afhankelijk, drammerig en bezitterig. Dominant op een passief-agressieve manier.

Metaal

Een metalen personage is een van de planners van het leven - georganiseerd en gefocust. De huid kan tekenen van veroudering vertonen en het lichaam kan traag aanvoelen. Het element metaal staat voor de lymfecirculatie. Een metaal-persoon is breed en sterk gespierd. Ook de stem is vaak luid. Ze zijn niet bang een emotionele band aan te gaan en kunnen hun verdriet makkelijk verwerken. Ze zijn rechtvaardig, vrijgevig en analytisch.

TIP VOOR METAAL-TYPES

ELEMENTAL HERBOLOGY EYE ELIXIR

Dit is een herstellend serum voor de ogen. Met een drievoudige werking helpt het geavanceerde oogserum bij het verminderen van fijne lijntjes en rimpels, wallen en donkere kringen.

Check it out!

Uit balans

als yin overheerst: heeft bindingsangst en houdt zich afzijdig in gezelschap. Verbitterd over het verleden en slachtofferrol aannemen. Hooghartig, koel, jaloers, doortrapt, stiekem, hebzuchtig.

als yang overheerst: onderdrukken hun gevoel en houden vast aan verdriet. Klagerig en zeurderig. Nauwgezet, onafhankelijk en wilskrachtig.

Water

Een water personage heeft een rond gezicht en lichaam en een zachte, vochtarme huid. Sterke spijsvertering. Water staat voor de waterhuishouding. Een water-persoon is niet snel uit het veld geslagen en neemt geen onnodig risico. Loyaal, sensitief, krachtig en zachtaardig. Ze kennen hun eigen grenzen en beperkingen, veel zelfvertrouwen.

TIP VOOR WATER-TYPES

ELEMENTAL HERBOLOGY FACIAL SOUFFLÉ OVERNIGHT CREAM

Dit is een intensief hydraterende en herstellende nachtcrème. Deze nachtcrème geeft onmiddellijke hydratatie voor de extreme droge, ruwe huid die veel aan het weer is blootgesteld. 

Check it out!

Uit balans

als yin overheerst: geen emotionele, mentale en fysieke kracht. Geven snel op en missen doorzettingsvermogen. Snel ontmoedigd bij tegenslag.

als yang overheerst: ambitieus, houdt weinig rekening met anderen. Roekeloos, hebberig, ruw en koelbloedig. Bang om de controle te verliezen, leggen de schuld van hun probleem bij anderen.

Interessant? Probeer eens eerlijk naar jezelf te kijken en naar je huid. Wat heeft je nodig om te kunnen stralen?

Beeld: Anna Tarazevich