Home Beschadigd haar, wat nu?
Hair solutions

Beschadigd haar, wat nu?

Haar bestaat voor 88% uit proteïnen. Deze proteïnen, ook wel bekend onder de naam Keratin, bestaan uit Amino Acids. Wanneer het haar beschadigd is, betekent dat meestal dat er een tekort is aan proteïnen. Er zijn verschillende producten op de markt die beweren die proteïnen weer aan te kunnen vullen, maar het is de vraag of dat achteraf nog kan. Als haar echt zwaar beschadigd is, luidt meestal het eerlijke advies van de kapper om zoveel mogelijk ervan af te knippen. En pas daarna je levensstijl aan om toekomstige beschadigingen te voorkomen. Zwaar of extreem beschadigd haar is vaak gewoon nog te herstellen.

Zo wordt beschadigd haar veroorzaakt:

 • Overmatig of te hete hittestylers zoals föhns, krultangen en stijltangen.
 • UV-stralen. Net als voor je huid zijn deze ook schadelijk voor je haar. Bovendien zorgt de zon ervoor dat bij geverfd haar de kleur flets wordt.
 • Chemicaliën zoals chlorine (zwembaden), maar ook chemische haarbehandelingen zoals permanenten of relaxers.
 • Slecht dieet met te weinig proteïnen.

Een andere levensstijl; welke maatregelen kun je nemen zodat je haar mooi en gezond blijft?

 • Probeer het gebruik van hittestylers tot een minimum te beperken. En als je ze toch wilt gebruiken, gebruik dan een beschermspray vooraf en zet de styler niet op de hoogste stand. Wat ook helpt is om het haar niet 100% droog te föhnen maar de rest door de lucht te laten drogen. Je haar is namelijk het meest kwetsbaar als het bijna droog is.
 • Borstel je haar nooit als het nat is, maar gebruik een grove kam.
 • Gebruik een beschermspray tegen UV-stralen als je de zon in gaat of bindt een shawl om.
 • Als je in een zwembad gaat zwemmen, gebruik dan een badmuts en was je haar met een speciale shampoo achteraf. Laat je haar niet chemisch behandelen als het beschadigd is en bespreek de conditie van je haar altijd met je kapper voor een behandeling.
 • Eet een eiwitrijk dieet met kaas, vis, kip en noten. Neem eventueel een voedingssupplement als je denk dat dat niet voldoende is.

Maar meestal willen wij ons haar helemaal niet kort knippen en veranderingen voor de toekomst lijken ver weg! Wat heeft meteen effect?

Er zijn een paar trucs die je kunt gebruiken maar wees je ervan bewust dat dit slechts tijdelijke oplossingen zijn. Producten kunnen (zwaar) beschadigd haar nooit echt herstellen, ze kunnen er slechts voor zorgen dat je haar er na de behandeling beter uitziet. Maar goed, hier zijn een paar tips:

 • Gebruik een keer per week een repairproduct . Let wel op dat dit geen conditioners zijn. Gebruik daarom altijd een goede conditioner nadat je dit product heb uitgespoeld. Je kunt ook een intens haarmasker gebruiken dat je een uur laat zitten. Wat goed werkt is om je haar in folie te wikkelen nadat je het masker hebt opgebracht. Je kunt eventueel daar ook nog even de fohn opzetten zodat het product door de warmte nog dieper in het haar kan dringen. Daarna goed uitspoelen.
 • Ga naar de salon voor een intensieve treatment.
 • Probeer eens een haarsupplement, vraag je kapper om advies!

Cover: Baylee Gramling

Lees ook:

TIPS OM PLUISHAAR TEGEN TE GAAN

Lees ook: Tips tegen haarverlies