Home Beauty dieet voor gezond haar en een gezonde (hoofd)huid
Huidweetjes

Beauty dieet voor gezond haar en een gezonde (hoofd)huid

Mooi haar en een mooie huid komen niet uit potjes en tubes. Dat kan natuurlijk wel helpen, maar de basis ligt aan hoe gezond je eigenlijk bent. Zorg jij goed voor jezelf, dan heeft dat een duidelijk effect op je haar en huid. En een gezonde hoofdhuid is een voorwaarde voor een mooie bos haar.

Veel mensen denken dat gezond zijn en blijven een moeilijke opgave is met diëten en veel tijd doorbrengen in de sportschool. Niet nodig, want met een klein beetje discipline helpt het vaak al als je kleine veranderingen aanbrengt in je dagelijkse routine. Begin met enkele gezondere keuzes als het om eten, relaxen, bewegen en slapen gaat. Hou je dat vast, dan zal je al snel resultaat merken.

Vermijd stress en zorg goed voor jezelf

Naast gezonde voeding (gaan we zo verder op in) is het zoveel mogelijk vermijden van stress heel belangrijk. Stress -en vooral langdurige stress- zorgt voor brozer, dunner en futlozer haar. De huid ziet er doffer uit en kan onrustig worden, zelfs je nagels lijden eronder. Stress ligt sowieso aan de basis van veel fysieke en emotionele klachten. Het is belangrijk om te relaxen, tijd voor jezelf vrij te maken zodat je je daadwerkelijk kunt ontspannen. Dit zorgt er uiteindelijk ook weer voor dat je beter slaapt, weer heel belangrijk voor je algehele gezondheid. En last but not least: beweeg voldoende! Als je regelmatig -liefst elke dag- een wandeling van 20 tot 30 minuten maakt, draagt dit bij aan het flink verbeteren van je immuunsysteem. Het houdt je fit en zorgt er ook weer voor dat je beter slaapt, tijd voor jezelf hebt en calorieën verbrandt! Uit onderzoek blijkt dat elke dag wat meer bewegen beter is dan een paar keer per week explosief in de sportschool te trainen. 

10 voeding tips voor (hoofd)huid en haar

Je haar en (hoofd)huid wordt gevoed door wat je eet en de invloed daarvan is groter dan je misschien denkt. Probeer zoveel mogelijk verse producten en ingrediënten te eten en vermijd zoveel mogelijk kant- en klaar maaltijden, snacks, geraffineerde suikers, ongezonde vetten en alcohol. Wat ook niet goed voor jouw en je haar en huid is zijn crash diëten. In no-time kilo’s afvallen klinkt misschien als muziek in je oren, maar op lange termijn werkt dit meestal niet en ben je na een poosje weer terug bij af. 

Als je gevarieerd eet krijg je nagenoeg alle belangrijke voedingstoffen binnen, maar voor een mooie huid en mooi haar zou een ‘beautydieet’ o.a. het volgende kunnen bevatten:

1. Groene groenten

Groenten als broccoli, boerenkool, spinazie en snijbiet zijn een bron van vitamine A, B en C. Talg is een natuurlijke conditioner voor je haar en juist deze vitamines heeft je lichaam nodig om talg te produceren. Groene groenten bevatten ook ijzer en calcium.

2. Zalm

Zalm is een van de gezondste vissoorten en bevat omega-3 vetzuren, vitamine B12 en ijzer. Het regelmatig eten van deze vis kan eraan bijdragen dat je haar sterker wordt en meer glanst. Ook versterkt het je nagels.

3. Noten

Noten – en in het bijzonder paranoten- zijn rijk aan selenium, een mineraal dat de gezondheid van je hoofdhuid kan verbeteren. Daarnaast zijn ze een bron van omega-3 vetzuren. Walnoten bevatten alfa-linoleenzuur, die helpen het haar in topconditie te houden. Ze zijn ook een goede bron van zink, net als cashewnoten, pecannoten en amandelen. Een tekort aan zink kan leiden tot haaruitval.

4. Volkoren producten

Volkoren producten zoals havermout, volkorenbrood, volkorenpasta en zilvervliesrijst bevatten een naast een gezonde dosis zink, ijzer en vitamine B ook een ruime hoeveelheid antioxidanten. Antioxidanten gaan vrije radicalen tegen, die de huid en haren kunnen beschadigen.

5. Bonen

Linzen en kidneybonen bevatten onder andere proteïne voor de haargroei en zijn rijk aan ijzer, zink en biotine. Biotine verbetert de haarconditie stimuleert de groei van haren en nagels. 

6. Zuivelproducten

Zuivelproducten bevatten naast calcium ook biotine en panthoteenzuur of te wel vitamine B5. Deze vitamine kan het haar iets dikker maken. In melk en yoghurt zitten ook wei en caseïne (een bepaald eiwit), twee belangrijke bronnen van proteïne. Haar dat snel afbreekt heeft een tekort aan proteïne.

7. Wortelen

Wortelen zijn rijk aan vitamine A en antioxidanten en dragen bij aan een gezonde hoofdhuid en bevorderen de haargroei. Daarnaast gaat dit duo huidveroudering tegen. 

8. Extra vierge olijfolie

De vitamine E waar olijfolie rijk aan is, gaat vroegtijdige huidveroudering tegen. Olijfolie voedt en beschermt de huid.

9. Uien

Uien zijn een goede bron van calcium, ijzer, forfor, silica en kalium en zorgen voor gezond en vitaal haar. Het eten van rauwe ui stimuleert een mooiere jonger uitziende huid.

10. Zoete aardappelen

Zoete aardappelen zijn rijk aan bètacaroteen dat het lichaam omzet in vitamine A en helpt bij de productie van lichaamseigen hoofdhuid oliën, met sterker haar als resultaat. 

Uiteraard zijn er nog veel meer producten die goed voor je zijn, bovenstaande is slechts een voorbeeld. Het is belangrijk dat je vers en gevarieerd eet, voldoende beweegt, tijd neemt om te relaxen en te zorgen voor een goede nachtrust. Maar leg de lat niet te hoog, want dat levert stress op en dat is nou net niet goed voor je.