Home Altijd ‘die met die krullen’
Hair solutions

Altijd ‘die met die krullen’

Als je krullen hebt, lijkt dat iets heel speciaals voor anderen. Ik word altijd in één adem met mijn kapsel genoemd. Wat mij best verbaast, want tegenwoordig zie je overal meiden met de mooiste grote krullenbossen rondlopen. Toch is het iets wat meteen opvalt en waar ik de meeste complimentjes over ontvang. Waar mijn haar op school vroeger onderwerp van (onschuldige) plagerijtjes was, is het vandaag de dag eerder iets wat mensen zelf ook graag willen hebben of waar vriendjes op vallen. En ja, ook vragen mensen weleens of ze mijn haar mogen aanraken!

Haartrauma’s
Volgens mij maken meiden met krullen allemaal dezelfde drama’s mee. De kapper die je haar verpest, een kam die spontaan doormidden breekt, je haar dat een eigen wil lijkt te hebben, the big chop, een regenbui als het net eens lekker zit.. ook ik ken ze allemaal.

BORSTELEN
Ik heb een Hollandse vader en een Indo als moeder. Waar mijn krullen vandaan komen, is een raadsel welke al bij mijn moeder begon; rond haar puberteit ging ze van stijf Aziatisch haar ineens naar een afro, die later transformeerde naar krullen. En dat uit zichzelf! Mijn moeder snapte er niets van. Zij borstelde mijn haar elke ochtend (droog) uit. Dat was pijnlijk! En mijn haar leek dan net een ontplofte suikerspin, Diana Ross waardig. Als kers op de taart schoof ze allerlei grote, gekleurde spelden met frutsels eraan bovenop mijn hoofd. Als ik mijn oude klassenfoto’s bekijk, krijg ik met terugwerkende kracht pijn in mijn hoofd door het getrek aan mijn haar, maar ook omdat het er écht niet uitzag.

KAPPERS
Daarbij heb ik dus ook de nodige minder prettige ervaringen met kappers gehad. Zij knipten steevast veel te veel af en in een verkeerd model, waardoor ik, als mijn haar eenmaal opgedroogd was, een heel raar driehoekig kapsel had. Vreselijk was dat. Eén keer was het zo kort, dat ik er niet eens een elastiek in kreeg. Dat was mijn tweede kappersbezoekje in mijn hele leven. Ik wist heel zeker: ik ga nooit meer! Dat heb ik heel lang volgehouden, tot ik met een vriendin meeging naar een kapper die wél verstand heeft van mijn type haar. Ik ging alleen voor de gezelligheid mee, maar eenmaal binnen werd me spontaan een knipbeurt aangeboden. Zo erg was het blijkbaar nodig… Het werd een echte ‘big chop’. Ik ging van lang, ongelijk haar naar heel kort, speels en met een lok. Mijn krullen waren lekker vol en bouncy. Het was een verschil van dag en nacht en ik was helemaal om. De kapper was niet eng meer. Nu ga ik nog steeds niet vaak naar de kapper, maar trouw aan deze salon blijf ik wel. Ik vertrouw alleen hen volledig met mijn haar. Dat moet ook wel, want deze kapper knipt zonder spiegels. Je ziet dus niet wat er gebeurt! Dat was even wennen, maar is eigenlijk ook heel fijn. Je hebt echt contact met de kapper en je kunt niet zien wat er gebeurt, dus je kunt je er ook niet druk om maken. Ze knippen ook op droog haar, dus je hebt achteraf ook geen verrassingen qua lengte.

Anouk-lang-haar

De heilige graal
Ik zei het al: mijn moeder snapte mijn haar niet. In haar tijd was er vrij weinig informatie over krulhaar en de verzorging ervan, iets wat nu gelukkig anders is. Ik heb door mijn werk bij LUSH heel veel over ingrediënten en wat ze doen voor huid en haar geleerd, waar ik zeker mijn voordeel mee heb gedaan.  Zo weet ik precies welke ingrediënten ik liever vermijd en welke ik graag gebruik. Ik lees dus heel veel etiketten, dat is bijna een sport geworden. Toch ben ik nog op zoek naar hoe ik ervoor kan zorgen dat ik never meer een bad hair day hoef te hebben. De zoektocht naar de heilige graal qua producten duurt nog voort. Ik zit qua haartype tussen Europees haar en kroeshaar in. Ik heb veel haar, maar het is wel fijn en licht. Dat betekent dat de drogistmerken vaak niet voldoende voedend en verzorgend zijn, en de typische ‘black hair’ producten vaak te zwaar en te vettig zijn. Bovendien wil ik mijn verzorging het liefst zo natuurlijk mogelijk, niet op dieren getest en waar het even kan biologisch hebben. Daarvoor moet je vaak naar producten uit het buitenland grijpen, maar gelukkig komt daar binnen Nederland langzaamaan ook verandering in. Ik vind nieuwe producten testen gelukkig heel leuk!

Tips
Het komt ook hier weer terug: mijn beste tip is om je haar te ‘snappen’. Hoe is je haar als er helemaal niets mee gedaan is en je er geen producten ingesmeerd hebt? Ga van daaruit kijken wat het nodig heeft en welk effect je wilt bereiken en zoek hier producten/technieken bij. Hierbij geldt echt: less is more! Maak je haar niet zwaar en futloos door er heel veel product in te smeren. Probeer er gedurende de dag ook vanaf te blijven, zodat het niet weer gaat pluizen. Mijn bescheiden mening is, dat het haar zoals het uit je hoofd komt het best bij je staat. Ik ben niet zo’n voorstander van het gebruik van agressieve methoden en producten. Wél van gezonde voeding en verzorging! En van advies door mensen die jouw haartype kennen.

Verder: als ik een leave-in conditioner gebruik, dan krijg ik het beste effect als ik deze in zo nat mogelijk haar aanbreng. Daarbij hang ik dan ook voorovergebogen. Op deze manier zijn de krullen mooi gedefinieerd en los en krijg ik het meeste volume. Als het dan de hele dag fantastisch heeft gezeten, maak ik voor het slapengaan een losse staart bovenop mijn hoofd en maak ik het de volgende dag bij het douchen niet nat, maar alleen iets vochtig. Als ik dan mijn haar losmaak en het uitschud, zit het weer perfect! Dit kun je een paar dagen doen, tot je echt een wasbeurt nodig hebt. Krulhaar mag best een beetje ‘vies’ worden; teveel wassen en natmaken drogen alleen maar uit. Tot slot: experimenteer met verschillende kapsels en haarversiering en neem de tijd om voor verzorging en styling. Het hoeft niet lang te duren, maar levert wel veel op: als je haar goedzit, begint je dag veel fijner!

Anouk Stuart is gastblogger van Wiewathaar.nl. Even voorstellen: ik ben 31 jaar jong en gezegend (op goede dagen) met een bos krullen. Ik ben altijd op zoek naar net dat product, die behandeling of dat trucje waardoor ik gegarandeerd ben van elke dag een fantastische hair day. Je snapt... ik zoek nog. Haarverzorging heeft altijd mijn speciale interesse. Ik heb drie jaar bij LUSH gewerkt, waar ik heel veel over natuurlijke verzorging en ingrediënten heb geleerd. Ook heb ik een jaar geblogd voor GirlsintheCity. Op dit moment heb ik een eigen blog en daaraan gekoppelde radioshow (zoet-zuur.nl en radiobrasa.com). 

Onze expert Anouk heeft ook heerlijke krullen, ze testte voor ons de  Royal KIS Twister Curl Cream