Home Als ik er niet achter sta, voer ik de behandeling niet uit
Stylist

Als ik er niet achter sta, voer ik de behandeling niet uit

Interview met Arjan Bevers

Hij is maar liefst tweemaal bekroond tot Hairdresser of the Year bij de Coiffure Award en heeft een goedlopende salon in Helmond, Avanti Kappers. Arjan is daarnaast ook ambassadeur voor Schwarzkopf Professional. Onlangs werd zijn salon helemaal verbouwd en maakte hij de switch naar het vegan merk Authentic Beauty Concept.

Authentic Beauty Concept is echt een heel cool merk.

Waarom Authentic Beauty Concept?

Na de verbouwing wilde ik ook qua producten een nieuwe start maken. Het verhaal van Authentic Beauty Concept sprak me bijzonder aan omdat het echt producten zijn van deze tijd, die doen wat ze beloven. We hebben de producten een tijdje getest en het hele team was enthousiast. De look & feel is niet alleen in orde, ook het feit dat er wordt gewerkt met natuurlijke ingrediënten vond ik een pluspunt. Je hoort tegenwoordig zoveel mensen die kampen met een gevoelige hoofdhuid en dan zijn pure producten heel fijn omdat ze bijna geen irritaties veroorzaken. En ondanks dat het een natuurlijk en verantwoord merk is, krijg je er geen ‘geitenwollensokken-gevoel’ bij. Het is echt een heel cool merk! Bovendien wilde ik geen merk meer dat voor de helft online te koop is. Authentic Beauty Concept is alleen verkrijgbaar bij de betere salon, het is dus niet op elke straathoek te koop en daardoor exclusief.

De taak van de klant

Ik vind dat elke klant recht heeft op advies. Wij duwen nooit iets erdoorheen. Door de klant te overtuigen dat jouw advies ook meerwaarde heeft voor hem of haar, zorg je ervoor dat het advies wordt overgenomen. Ik geef aan welke producten ik gebruik tijdens een behandeling en waarom. Ook vraag ik altijd: “Wat gebruik je nu?” en “Hoe vaak was je je haar?”, “Hoe stijl je je haar?”. Hoe meer ik weet, hoe beter ik kan adviseren.

De klant heeft óók een taak om het haar thuis goed te verzorgen.

Ik kan soms best stellig zijn tegen de klant. Ik zie het zo: wij zorgen voor een mooie kleur, dat is onze taak. Maar de klant heeft ook een taak en moet thuis aan de slag om het haar goed te verzorgen en dan is het wel belangrijk dat ze ons advies opvolgt. Maar dat bespreek ik allemaal voordat ik aan de behandeling begin. Ik vertel dan hoeveel het gaat kosten en laat meteen alle producten zien die nodig zullen zijn om het haar te onderhouden. Het komt weleens voor dat een klant aangeeft daar geen zin in te hebben en dan voer ik die behandeling niet uit. Want hun haar is tenslotte wel mijn visitekaartje!

Favoriet

Mijn favoriete product van Authentic Beauty Concept is de nieuwe Nymph Salt Spray. Iedereen wil volume en dit was echt een product waarvan ik hoopte dat het zou komen. En de Amplify Mousse vind ik heel fijn. Ik houd van grip en stevigheid en dan is dit product onmisbaar.

Coiffure Award 2020

Deze is door de Coronacrisis uitgesteld en dat vond ik best jammer. Omdat ik vorig jaar heb gewonnen, zou ik dit jaar de show verzorgen. We zaten er vol in; we waren modellen aan het boeken, de stylist had de styling al bijna rond. We konden eigenlijk niet wachten tot het zover was en dan gebeurt ineens zoiets.

Maar ik ben in ieder geval heel blij dat het überhaupt doorgaat, daar waren we eerst even bang voor. Want het is niet eenvoudig om een groot evenement te verplaatsen. Ik heb daar in het begin ook wel over gebeld met Laura (van de Graaf), maar die verzekerde mij meteen dat de Coiffure Award niet geannuleerd zou worden. Eigenlijk is het ook wel prettig om iets meer tijd te hebben. Nu kunnen we alles nóg beter voorbereiden.

De tweede keer

Het voelt wel anders de tweede keer. Ik vind het gala van de Coiffure Award een van de mooiste podia die er zijn en dat maakt het extra spannend. De hele kapperswereld is aanwezig en dan wil je echt met iets heel vets voor de dag komen. De vorige keer is dat vrij goed gelukt, maar nu willen we iets neerzetten dat nog beter is. De spanning voel ik nu net zo erg, maar de lat ligt weer iets hoger dan de eerste keer.

Ook als ik straks niets win, zal ik daardoor niet minder blij zijn met deze collectie.

Eerst ben je heel erg bezig met je eigen collectie, je hebt dan eind januari iets gemaakt waarvan je vindt dat dit het allerbeste is en waarbij je denkt: “Kom maar op!” en dan worden de nominaties bekend gemaakt. Tot die tijd heb je alleen maar naar je eigen werk zitten kijken en in een keer zie je dan het werk van al je collega’s en dan denk je: ”Wow, dat is ook heel vet”. Maar ik ben dit jaar weer genomineerd en ben heel blij met mijn inzending. Toen ik de vorige keer Hairdresser of the Year werd, vond ik het heel moeilijk om het jaar daarna mee te doen. Ik kon toen niet zo goed omgaan met de druk die ik voelde en daardoor vind ik dat mijn collectie toen minder geslaagd was. Maar dit jaar had ik dat gevoel niet en eigenlijk vind ik deze collectie zelfs beter dan die van vorig jaar.

Maar of dat voldoende is om te winnen? Ik heb zelf inmiddels ook een paar keer gejureerd in andere landen en dan kan ik me erover verbazen hoe je het soms helemaal oneens kunt zijn met andere juryleden. Daarom is het ook zo moeilijk om er iets over te kunnen zeggen. Maar ik ben blij met mijn collectie en ook als ik niets win, zal ik daardoor niet minder blij zijn met deze collectie.

Juiste balans

Ik heb me wel voorgenomen het iets rustiger aan te doen dan het laatste half jaar. Daarom ga ik kritischer kijken naar de dingen die op mijn pad komen. Zo probeer ik de juiste balans te vinden. Hiervoor dacht ik toch te vaak dat iets maar één keer voorbij zou komen en wilde daarom nooit nee zeggen. Maar inmiddels weet ik dat leuke dingen op een later moment wel weer kunnen terugkomen. Ik prijs me heel gelukkig met de kansen die ik krijg bij Schwarzkopf Professional. Ik ben bezig met de Hairdresser of the Year show, ik ben educatieprogramma’s aan het maken én we hebben net is de salon helemaal verbouwd en die loopt goed. Mijn uitdaging ligt nu in de juiste balans te vinden tussen thuis en werk.

Ook interessant; Arjan Bevers voor 2e keer bekroond tot beste kapper van Nederland!