Adellijke Lieden & Stinkende Pruiken
Het is leuk om soms de geschiedenisboeken in te duiken om iets te leren over onze voorvaderen. Hoofdbedekkingen & kapsels houden ons namelijk al vele eeuwen bezig. Pruiken waren helemaal hot rond 1650 en die trend duurde maar liefst twee eeuwen lang. Maar wist je ook dat deze trend ooit begonnen is door ijdele koningen, viezen hoofden en geslachtsziekten!
Vieze hoofden
Het begon allemaal met de ziekte syfilis ... Deze besmettelijke geslachtsziekte heerste rond eind 1500 in Europa en was de ergste epidemie sinds de pest. In die tijd hadden ze nog geen antibiotica en de slachtoffers vertoonden dus alle kwalen, zoals huidirritaties, open wonden en ... haarverlies! Ineens werden veel mensen kaal en dat in een tijd, waarin lang haar een statussymbool was. Kaalheid was een regelrechte schande.
En dus had de uitbraak van syfilis een bloeiende pruikenhandel als gevolg. Niet alleen kaalheid werd bedekt door een pruik, maar ook alle vervelende huidkwalen die er niet zo plezierig uitzagen. Pruiken werden gemaakt van paarden-, geiten- of mensenhaar. Omdat de wonden vaak ook stonken, werden de pruiken bestrooid met geparfumeerd poeder. In die tijd waren pruiken nog niet om aan te zien en meer een middel om erger te bedekken.
Pruikentijd
Dat veranderde rond 1650, toen een Franse koning zijn haar begon te verliezen. Koning Louis XIV was nog maar 17, toen zijn haar begon uit te vallen en in aller ijl werden meer dan 40 pruikenmakers naar het hof gestuurd. De koning van Engeland deed hetzelfde toen ook hij zijn haar begon te verliezen. Waarschijnlijk hebben beide heren ook syphilis gehad, maar dat werd er niet bij vermeld ...
IJdele adel
Binnen enkele jaren volgde iedereen die wat te vertellen had aan het hof en pruiken werden een teken van roem en geld. Deze periode wordt ook wel de pruikentijd genoemd. Hoe groter een pruik, hoe beter en de prijzen stegen snel. Luizen waren een groot probleem in die tijd en ook hiervoor was een pruik een oplossing. Want inmiddels namen ook niet-kale mannen een pruik en hiervoor moest al het eigen haar worden afgeschoren. Luizenprobleem opgelost! Als een pruik echt onder de luizen zat, werd hij naar de pruikenmaker gestuurd en daar werd de hele pruik gereinigd in kokend water.
Trend voorbij
Eind 18e eeuw werd de pruik steeds minder populair. Na de Franse revolutie werd dit statussymbool gezien als een ode aan het koninkrijk en daarmee maakte je je inmiddels niet echt populair. In Engeland werd de pruik minder geliefd, toen er belasting werd geheven op haarpoeder in 1795. Mannen kregen kortere kapsels, een trend die nog lang zou aanhouden.