Home 5 VRAGEN AAN Jean Pierre Doran
De barbier

5 VRAGEN AAN Jean Pierre Doran

Jean Pierre is geboren op Curaรงao en kwam in 2003 naar Nederland om te studeren. Na zijn studie startte hij echter een barbershop in zijn woonplaats Emmen, omdat hij met zijn haar nergens naar de kapper kon. Inmiddels is hij eigenaar van Black and White Barbershop in Emmen (een filiaal alleen voor heren en tattoos en een tweede filiaalย  unisex).

1. Wat is jouw ervaring met racisme?

Toen ik als negentienjarige naar Nederland kwam, was dat een grote cultuurshock. Ik deed een studie in Emmen, maar daar woonden destijds heel weinig donkere mensen. Tijdens mijn studie heb ik veel te maken gehad met etnisch profileren en discriminatie. Ik had bijvoorbeeld moeite om een groep te vinden, om samen een opdracht te kunnen doen. Dan kreeg ik als commentaar dat met mij niet samen te werken viel. Ook het vinden van een stageplek was een bijna onmogelijke opgave. Uiteindelijk heb ik die na 26 sollicitatiebrieven gevonden en de man die mij deze kans gaf, is nu mijn zakenpartner! Maar al dit soort voorvallen kostten veel extra tijd en zorgde dat ik kwaad werd en gefrustreerd. Eerst voelde ik boosheid en onbegrip, maar op gegeven moment ga je zelfs denken dat het echt jouw schuld is.

Toch ontstond er ook een gevoel dat ik mij niet wilde laten wegjagen. Ik woon nu 17 jaar in Emmen en soms zijn er nog steeds voorvallen, maar ik geloof niet in opgeven.

2. Waarom een barbershop in Emmen?

Toen ik in Emmen kwam, was er geen enkele barbershop en er was bovendien geen enkele salon die kroeshaar kon knippen. Ik moest altijd ver rijden om mijn haar te laten doen. Dus toen ben ik zelf een barbershop begonnen, waar ook mannen met black hair terecht konden. Het was 2012 en eerst ging het heel moeizaam. Mensen waren gewend aan de traditionele manier van knippen. Gelukkig startte in die periode ook een barbershop in Rotterdam en toen Schorem een fenomeen werd, kon ik ook meeprofiteren van deze trend. Ook kwamen er 2 andere barbershops in Emmen en die concurrentie was alleen maar goed, want nu stond de barbershop wel goed op de kaart en toen begon het heel goed te lopen.

Ik moest altijd ver rijden om mijn haar te laten doen, dus toen ben ik zelf een barbershop begonnen.

Ik begon met 2 barbiers in dienst, maar omdat de barbershop in het begin helemaal niet goed liep, kon ik mijn personeel niet houden en heb ik de zaak moeten sluiten. In die periode heb ik mezelf het vak aangeleerd, via YouTube filmpjes en door heel veel te oefenen. Na 3 maanden kwam een hele goede barber bij me in dienst en van hem heb ik ook veel geleerd. Inmiddels zijn we de best lopende barbershop in Emmen, maar het begin was moeilijk.

3. Hoe ziet jouw klantenkring eruit?

De meeste klanten voelen zich aangesproken door mijn visie. Of ze zijn spiritueel, of religieus. Huidskleur maakt bij ons niets uit. Sommigen hebben geadopteerde kinderen, zijn getrouwd met een gekleurd iemand, 70% van mijn klanten heeft Europees haar. Qua uiterlijk zien mijn klanten er heel multicultureel en divers uit, maar qua innerlijk onderschrijven ze allemaal de woorden die op mijn website staan: โ€œIn plaats van het najagen van luxe, streven wij naar het creรซren van een multiculturele samenleving waar iedereen elkaar met respect behandeld, ongeacht onze individuele verschillenโ€. We praten veel met onze klanten over deze onderwerpen en ik geef zelfs gratis behandelingen om zo nieuwe mensen te kunnen bereiken met mijn boodschap. Heel vaak begint een klant zelf hierover en zo ontstaan mooie gesprekken tussen de barbiers en de klanten onderling.

Met mijn barbershop wil ik mensen met elkaar verbinden.

4. Wat wil je met jouw barbershop bereiken?

De minder leuke kant is dat ik door die gesprekken merk dat mijn ervaringen niet uniek zijn. Heel veel donkere klanten hebben soortgelijke verhalen als die van mij. Wat dat betreft moet nog veel gebeuren en met mijn barbershop wil ik een steentje bijdragen om mensen een hart onder de riem te steken. Want veel buitenlanders voelen zich buitengesloten en mixen daardoor nooit met blanke mensen. Dat is jammer. Ik heb dat wel gedaan en heb veel blanke vrienden, mijn vriendin is wit en mijn zakenpartner ook. Maar als je niet mengt, dan leer je de andere kant niet begrijpen. Met mijn barbershop wil ik mensen verbinden.

5. Barbershop van de toekomst?

Ik denk dat mannen en vrouwen in de toekomst steeds meer gescheiden naar de kapper zullen gaan; vrouwen naar een damessalon, mannen naar de barbershop. Daarnaast geloof en hoop ik dat je steeds meer culturele menging gaat zien. Dus dat mannen, ongeacht hun haartype of huidskleur, allemaal dezelfde barbershop zullen bezoeken. Ook de opleidingen zullen daarop moeten inspelen.

Ook zal er meer aandacht moeten komen voor de klant, want hoe langer een klant in de stoel zit, hoe meer tijd er is voor een diepgaand gesprek. Ik hoop dat de gesprekken in de salon de mensen nog meer zullen verbinden met elkaar. Vooral in een periode waarin weinig aandacht is voor elkaar en steeds meer online gebeurt, is die onderlinge socialisatie heel belangrijk. Hierdoor krijgt de barbershop een heel belangrijke rol in de samenleving.