Home Vingerafdruk
De barbier

Vingerafdruk

Vandaag komt er zomaar  een ijzersterke uitspraak van een wijze Amsterdammer voorbij op de tv in DWDD die luidt: 'De menselijke geest is net een vingerafdruk er is er geen eentje hetzelfde. Geldt dit niet net zo goed ook voor ons uiterlijk? Mooi besef dat zowel onze geest als uiterlijk van elk mens uniek is.'

Dit is ook geweldig voor ons om te laten doordringen dat iedereen die op onze barberstoel neerploft, een uniek exemplaar is met elk zijn eigen unieke geschiedenis, gedachten en waarnemingen. Het leidt er ook toe dat je dit aan de buitenkant ofwel zijn verschijning kan aflezen. In de daklozenscène loop je dan ook regelmatig tegen een doorleefd gezicht aan of unieke verschijning,met een eigen stijl, die afwijkt van de maatschappij of norm. Het  mooie van een kapsel is dat dit gegeven door alle eeuwen heen ook een rol heeft gespeeld in de eigenheid of juist de trend of verbinding.

Hoe zie jij jezelf als je in de spiegel kijkt of hoe zien wij iemand als je hem bijvoorbeeld voor jouw kappersspiegel bekijkt. Stel je bent Ronald, je was een beveiliger van het grootste vliegveld in Nederland. Je had grote verantwoordelijkheid en controle op de bevrachting van een vliegtuig, maar nu raak jezelf de controle kwijt door een  groot, onverwachts verdriet in je leven, dingen die je echt pijn doen. Je bent alles kwijtgeraakt; je geliefde, je huis en ja uiteindelijk jezelf. Juist dit doorleefde gezicht met (lach)rimpels, het grijs-zwart gemêleerde, dunner wordend haar van Ronald maken hem tot wie hij nu is en in het leven staat. De rustige en wijzer geworden woorden die klinken uit zijn mond in de barberstoel. Woorden waar rust vanuit gaat en zijn lichaamsbouw straalt kracht uit. Dit alles maakt hem uniek. Ja en toch nog altijd zie je de sterke innerlijke en uiterlijke  kracht van die beveiliger op Schiphol van vroeger in hem. Het is een beschermer in woord en daad, iemand die je een veilig gevoel geeft.

'Nou doe maar zo kort  mogelijk opgeschoren zoals altijd graag' , klinkt het met zijn zware diepe stem. Zijn ogen gaan rustig dicht en zodra de tondeuse wordt aangezet, zegt hij op zijn Amsterdams: 'hier word ik altijd nou zo heerlijk relaxt van man!' Ja, van Ronald is er maar eentje op deze aardkloot!

Foto's: Lima Fotografie

Meer over deze inspirerende mannen? Streetmirrors!