Home Wereldkapper Lysandro uit Curaçao
Stylist

Wereldkapper Lysandro uit Curaçao


"In Curaçao trek je een dag uit om naar de kapper te gaan"
Lysandro Cecilia (36) komt uit Curaçao en is eigenaar van salon LysandroCicilia hairstyles in Amsterdam.
Hoe lang woon je al in Nederland?
Ik ben 12 jaar geleden naar Nederland gekomen. Ik werkte in Curaçao al bij een kapsalon en heb daar ook cursussen gedaan. Maar ik wilde meer leren en in Nederland heb ik de kappersschool gedaan. Ik heb in Barcelona gewerkt bij een exclusieve salon die in een 5sterren hotel was gevestigd en later in Nederland heb ik met veel plezier bij {link kapper#406} gewerkt.
Vertel eens iets over de kapsalons in Curaçao
Vrouwen geven heel erg om hun uiterlijk en besteden er veel tijd aan. In Curaçao trek je echt een dag uit om naar de kapper te gaan, dat gaat niet even tussendoor zoals hier. Veel vrouwen hebben afrohaar en dan duren de behandelingen vaak duren langer. De klanten kletsen meer, ze houden echt van gezelligheid. Vrouwen komen meestal niet alleen voor hun haar, maar laten meteen ook hun make-up en nagels doen.
Doe je vaak cursussen en trainingen?
Tussendoor zijn er vaak trainingen van leveranciers die ik volg. En ik kom net terug van de Alternative Hairshow in Londen en ga ook naar anders shows en beurzen. Zo blijf ik op de hoogte en ontmoet ik andere vakgenoten. Dat is heel inspirerend.
Bij welke salon werk je?
Ik heb mijn eigen salon, LysandroCicilia hairstyles. Ik werk met een andere kapper en ik heb een Spaanse jongen die heel mooi kan föhnen. Toen ik in Spanje werkte, viel me op hoe belangrijk de kwaliteit van het föhnen daar is. Vrouwen verlieten de salon met prachtig haar. Dat wil ik mijn klanten ook kunnen bieden.
Wat is je specialisatie
Ik heb met veel verschillende haartypes gewerkt, van kroeshaar tot Europees haar. Maar mijn specialiteit is toch wel knippen. Ik let er altijd goed op dat het haar goed verzorgd wordt. Na het kleuren doe ik bijvoorbeeld altijd een treatment in het haar.
Wat valt je het meest op aan Nederlandse kappersbezoekers?
Nederlanders zijn praktisch. De vrouwen hier vinden het belangrijk dat hun haar goed geknipt wordt zodat een coupe lang meegaat. föhnen vinden ze vaak niet zo belangrijk omdat ze erna toch weer op de fiets stappen. Ik merk dat het weer hier grote invloed heeft. Ook hebben Nederlandse vrouwen vaak weinig tijd. Het komt wel voor dat een klant twee keer komt om te knippen en te kleuren, omdat ze geen tijd heeft om het in een keer te laten doen.
Ben je anders dan Nederlandse kappers?
Ik weet het niet, ik richt me net als Nederlandse kappers erg op kwaliteit. Ik heb natuurlijk wel internationale ervaring en denk dat ik wat relaxter en minder zakelijk ben. Ik geef mijn klanten veel aandacht en kijk echt naar de persoon. Ook heb ik in Spanje en Curaçao geleerd heel goed te letten dat de spullen waar ik mee werk schoon zijn. Zo zorg ik bij iedere klant voor een schone borstel. Ik vind hygiëne erg belangrijk.
Heb je een haartip?
In Curaçao letten vrouwen altijd op hun haar voordat ze gaan slapen. Ze doen ’s nachts krulspelden met een hoofddoek er omheen in of doen het haar in een knotje. Veel vrouwen met kroeshaar doen een band om hun haar voor het slapen zodat het de volgende ochtend weer makkelijk in model te krijgen is.
Zijn er haarproducten die je hier niet kunt krijgen en die je mist?
Nee, je kunt hier alles krijgen, gelukkig.
Welke producten gebruik je nu en welke is jouw favoriet?
Ik gebruik Sebastian producten in de salon en de Elixer. Meestal gebruik ik Orofluido voor het föhnen op de puntjes zodat het haar mooi gepolijst wordt. Voor kort haar vind ik de Form microweb fiber van Sebastian heel fijn en voor langer haar gebruik ik vaak de Form texturizer. die het haar flexibele versteviging geeft en veel volume. En natuurlijk gebruik ik vaak de klassieker, Flow potion 9. Ik doe dit voor het knippen in het haar zodat het makkelijk te kammen is.
Welke kapper is voor jou een voorbeeld?
Zonder twijfel Vidal Sasoon. Zijn techniek, hoe hij kapsels creëert, hoe hij met klanten omgaat en let op de uitstraling van zijn salons. Voor mij is hij een grote inspiratiebron. Hij kwam voor het eerst met de bob, hij heeft een groot stempel op de kappersbranche gedrukt.
Wie is jouw stijlicoon?
Het klinkt misschien raar, maar ik bewonder Kylie Minogue om haar durf. Zij was een van de eersten die experimenteerde met nieuwe kleuren en stijlen. En qua elegantie overtreft niemand natuurlijk Audrey Hepburn. Ik vond haar korte pony ook altijd leuk en pittig staan.
Wat zijn je toekomstplannen?
Voorlopig ben ik heel tevreden. Mijn salon is nog geen jaar oud en het gaat heel goed. Misschien zou ik in de toekomst een grotere salon willen met meer personeel. Ook ga ik me misschien later meer toeleggen op de mode en het freelancen.
WieWatHaar vraagt kappers die niet in Nederland geboren zijn naar hun visie op het kappersvak. Wat zijn de verschillen en hoe ervaren zij ons als klanten? Misschien kunnen we nog wat leren hoe er over de grens naar haar wordt gekeken. Ken je een kapper die ook uit het buitenland komt? Vraag of hij of zij zich op wil geven via info@wiewathaar.nl. Ons doel is om kappers uit zoveel mogelijk verschillende landen te interviewen.

 

Leestip! INTERVIEW HAARKUNSTENAAR Ilham Mestour