Home Wereldkapper Leo uit Hongkong
Stylist

Wereldkapper Leo uit Hongkong

Leo Ng (41) komt uit Hongkong en is eigenaar van een salon, Hairfashion by Leo in Amsterdam. Leo zit ook in ons expert panel, je kunt hem jouw haarvraag dus persoonlijk stellen!

Bericht bewerken

Nederlandse vrouwen willen makkelijke draagbare coupes en zijn minder geïnteresseerd in styling. Hierdoor wordt je als kapper wel gedwongen het haar heel goed te knippen zodat het met weinig styling ook goed zit

Hoe lang woon je al in Nederland?

Ik woon hier al bijna 11 jaar. Ik ben hier beland vanwege de romantiek 😉

Hoe ben je kapper geworden?

Ik begon een paar maanden na mijn 16e verjaardag als kapper te werken. Het systeem in Hongkong is anders dan hier; daar ga je eerst in de leer bij een gevestigde salon. Ik ben kapper geworden omdat een schoolvriend dat ook deed. Eigenlijk wilde ik architect worden maar ik kwam er achter dat haarstyling hetzelfde is als beeldhouwen. Je verwoordt een creatieve droom en vertaalt dat naar een kapsel.

Waar heb je allemaal gewerkt?

Ik begon in Hongkong. Toen ik daar nog werkte, voelde je de Engelse invloed veel sterker (in 1997 droeg het Verenigd Koninkrijk Hongkong over aan China). In het begin heb ik wel gewerkt voor Aziatische kapsalons maar later kreeg ik de kans om voor de beroemde Philip George Salon (www.philipgeorgehk.com) te werken. Meer dan 50% van de klanten daar zijn westers. Daarom heb ik ervaring met alle soorten haar. In Hongkong keken we eigenlijk alleen naar Londen en Tokyo voor de laatste haartrends. Daarna heb ik in Londen gewerkt en trainingen gevolgd bij oa. Vidal Sassoon en Toni & Guy.

Bij welke salon werk je?

Ik heb mijn eigen salon, Hairfashion by Leo. We hebben veel internationale klanten. Ongeveer 30% van mijn klanten zijn Aziatisch, de rest Europees. Mijn haarstylisten zijn ook heel gemêleerd; we hebben ervaring met alle soorten haar. Wat mijn salon bijzonder maakt, zijn mijn fusion haarstijlen. Als een westerse vrouw Miyake draagt, waarom dan geen bijpassende coupe? Dat staat juist heel mooi! Ook besteed ik aandacht aan de hele ervaring. Ik heb een speciaal bed geïmporteerd waarop mijn klanten liggen als hun haren worden gewassen zodat ze geen last meer krijgen van hun nek. Ze kunnen heerlijk relaxen tijdens de wasmassage.

Nederlandse kappersbezoekers

Klanten willen hier makkelijke draagbare coupes. Nederlandse vrouwen zijn minder geïnteresseerd in styling en zullen niet snel hun haar alleen laten wassen en föhnen bij een kapper. Hierdoor wordt je als kapper wel gedwongen het haar heel goed te knippen zodat het met weinig styling ook goed zit. Het komt er hier dus meer op kniptechniek aan.

Heb je een haartip?

Ik raad Aziatische vrouwen aan naar een kapper te gaan die ervaring heeft met Aziatisch haar. De haarstructuur is heel anders, het is sterker, steiler en dikker dan westers haar en daarom kan het lastig zijn voor een kapper zonder de juiste ervaring om dat te knippen. Je hebt er een heel andere techniek voor nodig zodat het haar een zachte uitstraling krijgt en niet te bot wordt afgeknipt.

Zijn er haarproducten die je hier mist?

Ja, zoals de producten van Gatsby uit Japan. Ik importeer die zelf en verkoop ze in mijn salon. Het zijn fantastische producten. Ook de professionele producten van Shiseido importeer ik zoals voor de Japanse Shiseido Straightening System.

Welke producten zijn jouw favoriet?

Naast bovengenoemde producten, gebruik ik ook de producten van het Italiaanse merk Davines die heel mild zijn voor je haar en de ammoniavrije haarkleuring van L’Oréal, Innoa. Mijn favoriete behandeling is de Shiseido Straightening System, dat is een behandeling waar het haar heel steil, zacht en glanzend van wordt. Mijn favoriete producten zijn van Kérastase.

Welke kapper is voor jou een voorbeeld?

Mijn ‘godfather’ is Vidal Sassoon. Hier is hij minder bekend maar toen ik opgroeide in Hong Kong was hij echt de haarguru voor alle kappers. Ik heb het voorrecht gehad hem in levende lijve te mogen ontmoetten, 3 jaar geleden in Londen. We praatten heel even, maar ik zal die 2 minuten nooit vergeten. Een andere kapper die ik heel erg bewonder is Trevor Sorbie, ook uit Londen.

Jouw stijlicoon

Dat zijn Madonna, Lady Gaga en Marilyn Manson. Stuk voor stuk sterke vrouwen die zich niets van anderen aantrekken en zelf trends neerzetten.
Een van mijn klanten in Hong Kong was Michelle Yeoh. Ze was Bondgirl en speelde in de bekroonde film ‘Crouching Tiger, Hidden Dragon’. Ze is beeldschoon maar wat haar zo speciaal maakt is haar puurheid en haar ingetogen ziel. Ze heeft totaal geen kapsones en is op een natuurlijke manier heel elegant.

Heb je veel met celebrities gewerkt?

Toen ik in Hongkong bij Philip George werkte, hadden we veel celebs als klanten. Als een celeb zijn of haar image wilde veranderen, werd dat opgepakt als een groots project. We interviewden de ster en de manager en keken goed naar hoe het image op dat moment was. We overlegden wat de nieuwe look zou moeten zijn en daarna gingen we aan de slag met modeontwerpers, visagisten om een compleet nieuwe look neer te zetten. Michelle Yeoh was mijn favoriet. Maar ook hier verzorg ik het haar van celebs zoals zangeressen Esha en Rachel. Ook heb ik samengewerkt met de Samadhi Dance Company. Ze wilden in hun dans haar gebruiken als symbool voor verbondenheid en gebondenheid. Ik ben zeer vereerd dat ze mij hebben gevraagd daar een creatieve invulling aan te geven.

Toekomstplannen

Ik ga ook kleding verkopen in mijn salon, Air Fashion. Dat is exclusief geïmporteerde mode uit Japan, Korea en Hong Kong (China klinkt minder leuk maar in Hong Kong zijn heel veel getalenteerde ontwerpers). Ik zie haar als deel van iemands imago en wil dar meer mee doen door ook kleding te verkopen. En wie weet ga ik nog wel eens uitbreiden. Maar voorlopig concentreer ik me helemaal op mijn salon in Amsterdam.
WieWatHaar vraagt kappers die niet in Nederland geboren zijn naar hun visie op het kappersvak. Wat zijn de verschillen en hoe ervaren zij ons als klanten? Misschien kunnen we nog wat leren hoe er over de grens naar haar wordt gekeken. Ken je een kapper die ook uit het buitenland komt? Vraag of hij of zij zich op wil geven via info@wiewathaar.nl. Ons doel is om kappers uit zoveel mogelijk verschillende landen te interviewen.

Lees ook dit interview met Arjan Bevers.