Home Wereldkapper Joana uit Angola
Stylist

Wereldkapper Joana uit Angola


"Ik was altijd al met haar bezig en herinner me dat ik als klein meisje in Angola elke zondag naar een oude man ging die het haar van anderen thuis knipte"
Joana Rosa (47) komt uit Angola en is samen met haar man eigenaar van een salon, Joana Rosa Afro European Hairdresser in Almere.
Hoe lang woon je al in Nederland?
In 1975 ben ik als 11-jarige de burgeroorlog in mijn thuisland Angola ontvlucht en ging naar Portugal. Daar heb ik 14 jaar gewoond en 3 kapsalons gehad. Ik trouwde met een Nederlander en kwam naar Nederland.
Hoe ben je kapper geworden?
Ik was altijd al met haar bezig en herinner me dat ik als klein meisje in Angola elke zondag naar een oude man ging die het haar van anderen thuis knipte. Ik vond het leuk om dat te zien. Ook keek ik graag naar de vrouwen die hun haar lieten invlechten en daar uren zaten. In Portugal ben ik zelf het haar van immigranten met kroeshaar gaan.
Waar heb je allemaal gewerkt?
In Portugal ontmoette ik veel vrouwen uit Angola, Guinee-Bissau en de Kaapverdische eilanden en daar heb ik uiteindelijk 3 salons gehad die gespecialiseerd waren in kroeshaar. Daarna ben ik naar Nederland gegaan waar ik eerst in Amsterdam bij een Black Hair kapsalon heb gewerkt.
Bij welke salon werk je?
Ik heb sinds 4 jaar mijn eigen salon, JJoana Rosa Afro European Hairdresser. Onze klanten hebben voornamelijk kroeshaar en komen uit de Antillen, Suriname en Afrikaanse landen. Maar ik heb ook Indonesische, Chinese en Nederlandse klanten met Europees haar. Maar 85% van mijn klanten hebben kroeshaar.

Wat valt je het meest op aan Nederlandse kappersbezoekers?
Nederlanders veranderen niet vaak van haarkleur of kapsel. Ze kunnen jaren dezelfde coupe houden, terwijl mijn Surinaamse klanten veel meer experimenteren met hun haarstijl. Voor mij, als kapster, is dat laatste een grotere uitdaging.
Heb je een haartip?
Ik besteed heel veel tijd aan mij klanten en probeer ze goed advies te geven. Ik let altijd erg op de conditie van het haar. Ik heb Black Hair klanten die hun haar willen relaxen of vlechten en ik heb klanten die gaan voor de natuurlijke afrolook. Maar in alle gevallen hebben ze goede verzorging nodig met de juiste producten.
Welke producten werden er in Angola gebruikt?
Je had daar niet zoveel producten maar ik herinner me dat de vrouwen die hun haar lieten vlechten een natuurlijke donkerkleurige olie voor hun haar gebruikten die ook werd gebruikt als motorolie! Natuurlijk voegden ze dan wel eerst parfum toe zodat het een lekkere geur had en ik weet nog hoe zacht hun haar daarvan werd.
Welke producten gebruik je nu en welke is jouw favoriet?
Ik gebruik producten van Goldwell voor klanten met Europees haar en voor vrouwen met kroeshaar gebruik ik meestal Amerikaanse merken. Ik ben erg onder de indruk van de producten van Keracare, vooral de ontkroeser voor de gevoelige hoofdhuid. Deze prikt niet en is heel fijn en makkelijk om te gebruiken.
Wie is jouw stijlicoon?
Ik kijk door mijn dochter veel naar videoclips en daar haal ik ook inspiratie uit. Vooral Beyoncé en Rihanna durven lekker te variëren met hun looks. Ik hou van hun (asymmetrische) kapsels in verschillende kleuren.
Wat doe je nog meer om bij te blijven?
Ik ga elk jaar naar een vakbeurs in Engeland voor Black Hair en koop ook regelmatig tijdschriften en boeken met de laatste haarmode. Ik ben grote bewonderaar van Errol Douglas, een bekende Black Hair kapper uit Londen (www.erroldouglas.com) en zijn creaties blijven mij inspireren.
Waarin ben je anders dan Nederlandse kappers?
Mijn klanten zijn een grote familie. Voor mij zijn klanten geen nummer, maar personen met hun verhalen. We praten niet alleen over haar in de salon, maar zo weet ik of mijn klanten kinderen hebben, hoe het met ze gaat. Ik hoor vaak dat klanten daarom juist zo graag komen, omdat ik zoveel warmte geef. Mijn klanten zijn heel trouw en sommige komen al jaren.
Wat zijn je toekomstplannen?
Ik ben een dromer en zou in de toekomst nog wel een keer een salon in Angola willen openen. Ik denk dat ik heel veel kennis heb die ik zou kunnen overdragen.