Home Waarom kiezen voor ammonia-vrije haarkleuringen?
Onze favorieten

Waarom kiezen voor ammonia-vrije haarkleuringen?

Steeds meer merken hebben het: haarverf zonder ammoniak. Ammonia droogt je haar uit en was de oorzaak van die nare chemische geur. Je haar kleuren met een ammonia-vrij product is dus niet alleen beter voor je haar, de behandeling is door het achterwege blijven van die penetrante geur ook veel prettiger. Lees hier waarom je beter kunt kiezen voor ammonia-vrije haarkleuringen.

ammoniavrije haarverf

Ammonia (ammoniak) in haarverf is niet echt nodig, maar het wordt nog wel vaak toegevoegd. Deze stof heeft een hele sterke geur, die je nog dagen ruikt nadat je je haar hebt geverfd. Ammonia opent de haarschubben en kan het haar daarom beschadigen. Maar doordat de haarschubben openstaan, kan de haarverf goed in het haar doordringen en dekt het optimaal. Door de  ammoniak droogt je haar echter wel uit en kun je dode punten krijgen. Want deze geopende haarschubben sluiten namelijk niet helemaal meer nadat je het geverfd hebt. Wel zorgt het ervoor dat de haren helemaal open staan voor de nieuwe kleur en daardoor blijft de kleur zelf langer mooi.

Maar je begrijpt dat het daarom wenselijk is om je haar te kleuren zonder dat dit stofje ammonia in de haarverf zit!

Haarkleuringen zonder ammoniak

Het is ook mogelijk om haarverf te gebruiken zonder ammonia, dit is een stuk milder voor je haar en het stinkt niet. Maar je hebt dan wel een ander stofje nodig die de haarschubben opent, anders zal de kleur niet pakken. Gelukkig zijn er veel professionele haarmerken die haarverf bieden zonder ammoniak en in plaats daarvan een veel mildere variant gebruiken om je haarschubben te openen. Sommige merken gaan nog verder en hebben (bijna) alle schadelijke stoffen zoals PPD en waterstofperoxide (let wel op dat je in dat geval je haar niet kunt oplichten!) verwijderd.


Uitgelicht: Houd je haar in conditie na het kleuren


PH waarde

De hoofdhuid voelt zich op zijn best met een PH waarde van 5,25. Maar de ammonia ontvet de hoofdhuid en daardoor gaat de PH waarde omhoog en dat is ongezond voor je hoofdhuid. Niet voor niets wordt geadviseerd om haarverf in ongewassen haar te doen. Zou je het eerst wassen zijn  alle natuurlijke vetten reeds verdwenen en is de hoofdhuid praktisch onbeschermd tegen de agressieve verf. Daarom is het belangrijk dat na het kleuren de ph-waarde weer wordt teruggebracht naar 5,25.

Goede (natuurlijke) aanraders zijn de haarkleuringen van NATULIQUE, RODOLPHE & CO, KEVIN MURPHY, AVEDA en ORIGINAL MINERAL

Meer artikelen en inspiratie? Zie deze trend: Comeback van krullen voor mannen