Home Van Hindoetempel naar Hollywood: Indiase vrouwen doneren hun haar aan de goden
Hair solutions

Van Hindoetempel naar Hollywood: Indiase vrouwen doneren hun haar aan de goden


In de hindoetempel van Tirumala Venkateswara in Zuid India worden elke dag duizenden vrouwen (en een paar mannen) kaalgeschoren. Hun haar schenken ze aan de tempel.

Deze traditie heeft een ‘booming’ industrie tot gevolg; de handel in menselijk haar. Dit haar wordt gebruikt voor haarextensions die populair zijn in Amerika en Europa.  Het haar uit India is van goede kwaliteit; het is dik en de vrouwen hebben hun haar meestal nog nooit chemisch behandeld. Daarom is het erg geschikt voor extensions. De vrouwen van wie het haar ooit was - velen van hen zijn boeren - krijgen geen cent voor hun haar, omdat het wordt gezien als een religieus offer.

De verkoop van haar is niet beperkt tot deze ene tempel, maar Tirumala Venkateswara trekt tienduizenden pelgrims in een enkele dag en is veruit de grootste tempel in de handel. Er zijn 18 zalen waar geschoren wordt, maar de menigte is zo groot dat de vrouwen en jonge meisjes soms wel voor 5 uur in de rij moeten staan. 650 kappers zitten op de betonnen vloer, en binden behendig het haar in paardenstaarten. Kleine kinderen worden door hun moeders gedragen en hun gejammer is te horen.  Met een paar deskundige stroken van een scheermes, wordt elk hoofd glad geschoren en dan overgoten met water. Het haar van een gemiddelde vrouw heeft een waarde van ongeveer € 260. De zaken gaan goed en de tempel verdient miljoenen aan deze haarhandel.

Meneer Balsara, chief executive van de grootste exporteur van India van menselijk haar, Sona Devi Trading Company, zegt: "Voor arme vrouwen op het platteland is haar hun enige ijdelheid. Ze hebben gespaard om deze reis te maken. Duizenden hebben een belofte afgelegd aan hun goden - ze hebben gevraagd om een kind of een goede oogst. Zij bieden nu hun meest kostbare bezit als een teken van dankbaarheid voor het in vervulling gaan van hun wens.

De 40 jarige Pujari Aruna begon haar pelgrimstocht op een vroege zondagmorgen en nadat ze 30 uur op blote voeten had gelopen, stond ze in de rij om haar haar te laten scheren bij de tempel. Dit is de vijfde keer Aruna het ritueel heeft ondergaan en ze wordt vergezeld door 25 familieleden en vrienden die ook hun hoofd  laten scheren. “Het aanbieden van je haar aan de god is een symbolisch gebaar van overgave van het ego”, zegt ze. Aruna is dankbaar omdat haar man snel herstelde na een ongeval. Ze lijkt  zich geen zorgen te maken over het lot van haar haar. “Ik weet zeker dat ze het verkopen aan iemand.

Manden gevuld met haar worden om de 6 uur en opgeslagen in een groot magazijn. Het haar is sterk en gezond, is nog nooit geverfd of onderworpen aan iets meer dan kokosolie en plantaardige zeep. Vervolgens wordt het haar geveild aan de exporteurs over de hele wereld. India exporteert naar schatting 2000 ton (een ton komt van ongeveer 3000 vrouwen) haar per jaar. Het beste haar kan wel € 450 per pond opleveren. Het haar wordt eerst met de hand gewassen en gekamd. Daarna wordt het gebonden in nette bundels van 200 strengen per stuk. Het haar wordt vervolgens zorgvuldig verpakt in kartonnen dozen en overgevlogen naar Nepi in Italië, waar het pigment wordt verwijderd. Nadat de bundels gekleurd zijn, worden polymeren bindingen aangebracht.

De handel in menselijk haar is niet nieuw en bestaat al duizenden jaren. In de Egyptische tijd schoren mannen en vrouwen hun hoofd, maar droegen pruiken als bescherming tegen de felle zon. Pruiken worden door de eeuwen al gedragen door de adel. Denk maar aan de ‘pruikentijd’. Ook in India verkopen de tempels al eeuwenlang het haar - meestal voor matrasvullingen, of voor de chemische stoffen die het bevat. De tempels zeggen dat de winst van het haar wordt besteed aan weeshuizen en ziekenhuizen. En voor vrouwen zoals Anita Triupati begon deze traditie lang voor de glamour wereld van real-hair extensions. “Mijn moeder en grootmoeder kwamen hier voor mij en mijn dochters zullen hetzelfde doen. We zouden nooit geld willen ontvangen, we doen dit vrijwillig.

Overgenomen uit: http://www.dailymail.co.uk/femail/article-2153691/From-Hindu-temple-Hollywood-hairdo-How-thousands-Indian-women-having-heads-shaved-gods-hair-end-3-000-extensions.html

Lees ook ; Plastic - not fantastic!