Home Tien vragen aan Paula Udondek
Hair solutions

Tien vragen aan Paula Udondek

Celebs, op foto’s ziet hun haar er altijd fantastisch uit. Hoe krijgen ze dat zo? En hebben bekende mensen ook weleens last van een bad hair day? Ik vroeg het deze keer aan Paula Udondek, actrice en presentatrice.
Paula (44) is geboren in Nigeria uit een Nigeriaanse vader en een Nederlandse moeder. Ze heeft theaterwetenschappen in Nederland gestudeerd en is daarna doorgestroomd naar de Toneelschool. Paula is actrice, presentatrice, producer en schrijfster. Verder is zij moderator, debat-leidster en voice-over. Ze presenteerde de populaire quiz Get the Picture waarmee zij 3,5 jaar lang dagelijks op de buis verscheen.
1. Wat is je haartype?
Mijn haartype is kroes of ik elk geval half kroes (niet de allerkleinste krulletjes, maar wel een goede bos krullen).
2. Laat je weleens een verzorgende behandeling doen bij de kapper?
Nee, eigenlijk al een hele tijd niet meer.
3. Hoe verzorg je je haar thuis?
Ik gebruik wel eens van Hennaplus Haarwonder Hot Oil of gewoon olijfolie in mijn haar als een soort haarmasker. Ik spoel mijn haar bijna elke dag, omdat ik zo'n 6 keer per week paardrijd en dan wordt het best stoffig. Ik was het gemiddeld maar 1 keer in de 3 weken en daarna gebruik ik vaak Garnier Fructis Cremespoeling Color Resist, omdat ik dan makkelijk door mijn haar kan kammen. Mijn haar is eigenlijk alleen goed te kammen, wanneer het nat is en er iets verzachtends in zit. Anders wordt het een droge bos, die ik waanzinnig uit kan borstelen (alsof ik met mijn vingers in het stopcontact heb gezeten, zal ik maar zeggen).
Wanneer ik mijn haar style om het los te dragen, moet ik het dus altijd even nat maken (handdoekdroog). Daarna spuit ik er wat Sofn'Free Curl Moisturizing Spray, smeer er wat Dark and Lovely Quick Styling Gel in. Ik gebruik voor de punten wat van Nivea Flexible Curls Styling Crème en doe de finishing touch met Matrix Curl.life All-Day Reactivator om de krullen wat te verstevigen en bij elkaar te houden. Ik smeer er dus producten in om goed door mijn haar te kunnen kammen met een grove kam en die 'pijpenkrullenvorm' zet ik dan vast met iets dat verstevigd. Bij weinig tijd wordt het dus een staartje of wanneer het te koud is om met vochtig haar naar buiten te gaan.
4. Wat is je favoriete haarproduct?
Wisselt, maar de laatste tijd is het bovenstaande combinatie.
5. Hoe houd je je haar zo mooi?
Dank je. Soms vind ik het afschuwelijk zitten en zie dan later op een foto dat ik toch leuk zat. Mijn haar is droog en reageert sterk op weersomstandigheden. Hoe vochtiger het buiten is, hoe meer krul. Soms wil ik er meer controle over hebben en er minder in hoeven smeren om het te krijgen zoals ik wil.
6. Hoe draag je je haar het liefst?
Het liefst toch los omdat ik snel haarpijn krijg van elastiekjes en speldjes.
7. Heb je weleens haarproblemen?
Ja, genoeg. Het kan ineens erg afbreken of meer kroezen dan normaal. Mijn haar heeft moeite met de overgave aan de zwaartekracht. Het lijkt wel of het liever omhoog groeit. Ik smeer er dus ook producten in om het wat zwaarder te maken.
8. Je laat je haar natuurlijk krullen. Veel donkere vrouwen laten hun haar weaven of vlechten. Heb jij dat weleens geprobeerd?
Natuurlijk haar voelt voor mij het lekkerst, omdat ik dan weinig tot geen haarpijn heb. Het lijkt een grote bos, omdat het veel krult. Wanneer ik er weave in doe wordt het een stuk zwaarder en warmer op mijn hoofd (en moeilijker om mijn paardrijcap op te zetten). Je krijgt gewoon een groter hoofd. Maar ik heb het in de loop van mijn leven wel eens uitgeprobeerd hoor. Ook vlechten, dat vind ik vaak erg mooi en ook wel handig, want je hoeft er dan niets aan te doen (behalve wat vet insmeren). Natuurlijk wordt je haar door het extra haar dat gebruikt wordt voor de vlechten ook een stuk zwaarder. Ik kan echt echt weken last hebben van haarpijn vanwege de vreselijke hoofdpijn die het me oplevert. Dit komt omdat er natuurlijk hard aan je haar getrokken wordt. Soms moet je ook uren zitten voor het klaar is en daar heb ik eigenlijk ook het geduld niet voor. Het resultaat vind ik wel mooi hoor. Op mijn site staan ook een paar foto's met vlechtjes. www.paulaudondek.nl
9. Wat is je grootste haardrama ooit?
Dat ik er bij de kapper wat van de krul uit wilde laten halen en dat de straighteningscrème veel te sterk was voor mijn haar en hoofd. Ik had brandwonden en ineens heel dun en weinig haar. Het deed pijn en zag er niet uit.
10. Hoe belangrijk is je haar voor je?
Belangrijk, haar bepaald voor een erg groot deel je uiterlijk. Tegenwoordig moet ik het bijkleuren tegen grijs. Het is ook een wereld van verschil of het er lekker fris uitziet of een ondefinieerbare grijze gloed krijgt. Zo'n net niks kleur. Als ik ooit echt witgrijs wordt lijkt me dat wel weer mooi maar dan wel helemaal. Niet alleen de uitgroei.
Fotografen: Spike en Jeronimus van Pelt