Home Succes heb je zelf in de hand
PRO NIEUWS

Succes heb je zelf in de hand

Wolfgang Peppmeier is hoofdredacteur van Top Hair Benelux en schrijver van het boek ‘Uitstraling – laat van buiten zien wie je van binnen bent’. Hij geeft seminars en lezingen voor particulieren op gebied van uitstraling en kernkwaliteiten. In de kappersbranche begeleidt hij kapsalons bij het verbeteren van hun kwaliteitsniveau en het schrijven van een salonhandboek.
Redacteuren van kappersvakbladen zijn veel onderweg naar shows, bijeenkomsten en andere evenementen vanuit de branche. Voor een groot deel kom je daar steeds maar dezelfde mensen tegen. Meestal zijn dat actieve en succesvolle kappers met passie voor hun beroep.
Als je met deze mensen praat kom je erachter dat ze hun succes behoorlijk zelf in de hand hebben gewerkt. Ze laten weinig aan het toeval over. Ze zijn goed geïnformeerd, kennen de juiste mensen, trainen hun medewerkers, passen het interieur en hun dienstenpakket aan bij de gewenste doelgroep, bezoeken seminars, lezen vakbladen en leveren goede kwaliteit. Je zou kunnen denken dat er alleen maar enthousiaste kappers zijn. Maar dat is natuurlijk niet zo. Volgens het Pareto-Principe zijn er ca. 20% actieve mensen met veel kans op succes en ca. 80% minder actieve mensen met minder kans op succes. Wat je steeds maar tegenkomt zijn de 20%. Ik realiseer me goed dat de grootste ellende bij de 80% moet zitten, maar die kappers zie je dus niet. Ook de deelnemers aan de TOP HAIR seminars zijn vaak kappers die het eigenlijk niet nodig hebben omdat ze al succesvol zijn.
Generaliserend gezegd zijn er drie soorten mensen: de eerste groep zorgt ervoor dat er iets gebeurt. De tweede groep ziet dat er iets gebeurt. En de derde groep vraagt zich permanent af of er eigenlijk nog iets gebeurt. Ze zien het dus niet.
Echt te doen heb ik met kappers die van nature ambitieus zijn maar niet weten hoe zij het moeten aanpakken om dingen naar zich toe te trekken. Deze kappers zijn vaak terughoudend en durven hun stem niet te laten horen. Zij durven zich bijvoorbeeld niet bij een kappersvereniging aan te sluiten omdat ze denken dat ze door de daar zittende kappers niet geaccepteerd zullen worden. Het tegendeel is waar. Deze verenigingen, zoals bijvoorbeeld Intercoiffure, HCF en het Spectrum, zijn met smart op zoek naar nieuw talent en ontvangen u met open armen.
Niet voor niets staat onder elk artikel in TOP HAIR of een website of een telefoonnummer. Dat is voor mensen die niet alleen bladeren en alleen maar bij de prachtige foto’s stil staan, maar voor diegenen die lezen en zich echt willen informeren en vervolgens actief reageren. Onder andere vindt je in TOP HAIR regelmatig salonreportages van succesvolle kapsalons. Ook hier worden de contactlijnen vermeld. Als je geïnteresseerd bent, schroom niet om deze collega’s te benaderen voor een persoonlijk gesprek. Zij zijn trots op hun salon en laten dat ook graag zien.