Home Salons & barbershops kunnen veilig open!
Update

Salons & barbershops kunnen veilig open!

Marc is 3e generatie kapper en eigenaar van Van de Hare Amsterdam Barbers in hartje Amsterdam. Daarnaast is hij de oprichter van BarberSociety Live, een succesvol event voor barbiers uit binnen- en buitenland. Maar door corona ligt alles al een jaar praktisch stil. Na de 1e lockdown investeerde Marc in een geavanceerd luchtreinigingssysteem voor zijn barbershop, waardoor de kans op besmetting via de lucht nihil is.

Interview met Barbier Marc van de Hare

Toch moest ook hij sluiten. Een frustrerende situatie, want Marc legt uit dat het niet meer haalbaar is door gebrek aan steun: “Wij hebben hier niet om gevraagd. Als de overheid vindt dat wij dicht moeten, zou diezelfde overheid de kosten van de ondernemers moeten overnemen. In België hebben ze dat bijvoorbeeld veel beter geregeld.”

Dit is de vergeten oplossing van het RIVM.

Hoe veilig is het om de salons nu al te openen?

De besmettingen via de salons zijn te verwaarlozen. Wij hebben geen enkele melding gehad en datzelfde hoor ik ook van collega’s. Ik heb een luchtreinigingssysteem in de barbershop laten plaatsen dat gebruik maakt van ionisatie. Een klant tipte mij hierover. Een ionisator is een elektrisch apparaat voor de productie van negatief geladen ionen. Deze negatief geladen ionen hechten zich aan stof, schimmels, bacteriën en virussen en ontmantelen ze. Door een HEPA+ filter luchtreiniger worden vervolgens alle virussen in de lucht verwijderd. De kans dat je daarna nog besmet raakt is 0,03%*.

Ze noemen dit ook wel ‘de vergeten oplossing van het RIVM’. Het ironische is dat er in de tweede kamer wel 50 van deze ionisatoren staan te draaien. Het RIVM heeft hier ooit onderzoek naar laten doen waaruit bewezen werd dat het werkt, maar dat er ook ozon vrij zou komen. Deze uitspraken zijn gebaseerd op een oud onderzoek. Inmiddels zijn er gepatenteerde systemen waar dit zeker niet het geval is. Ik vind het een gemiste kans dat hier niets mee is gedaan.

*Onderzoek van het Zweedse Karolinska Instituut heeft dit aangetoond. Dit toonaangevende medische instituut benoemt elk jaar de laureaten van de Nobelprijs voor geneeskunde.

Is zo’n systeem erg duur?

Dat valt mee. Voor 50m2 heb ik 2000 Euro betaald, maar ik heb gekozen voor een overcapaciteit. Naast een ionisator en het hepa+ filter luchtreiniger, heb ik nog een extra ionisator. Ik heb dit zelf betaald, maar ik kan me zelfs voorstellen dat de overheid dit bekostigt voor alle kapperszaken. Dat lijkt een enorme uitgave, maar is een fractie van wat ze moeten betalen als de kapperszaken dicht blijven, of wat het kost als al die zaken failliet gaan. Met dit systeem is de lucht binnen zelfs schoner dan buiten! Ik heb dit zelf kunnen meten met het meetapparaat dat er bij zit.

Dus wat jou betreft kunnen de salons open?

Met het hygiëne protocol van de ANKO kunnen we al veilig open, er is namelijk gebleken dat kapperszaken geen besmettingshaarden zijn. Maar als kapperszaken dit systeem installeren hoeven daarover helemaal geen zorgen meer te bestaan en kunnen we zeker veilig open. Mocht het RIVM adviseren om met nog minder mensen tegelijk op de werkvloer aanwezig te zijn, kan ik me zelfs voorstellen dat we in shifts gaan werken; een ochtendploeg en een middag- en avondploeg.

Ook kan ik me voorstellen dat er speciale openingstijden moeten komen voor de kwetsbaren en 65-plussers. Maar de branche is meer dan bereid om in oplossingen te denken en zulke zaken zijn op te lossen. Daar kunnen we niet een hele branche op kapot laten gaan!

Teken nu de petitie om de salons weer te openen!

Wat vind je van kappers die klanten thuis knippen?

Dit wordt door de huidige situatie in de hand gewerkt en veroorzaakt alleen maar meer besmettingen. Ik geloof echt niet dat alle hygiëne protocollen in acht worden genomen die in een kapperszaak wel gelden. Het is natuurlijk niet goed, maar ik snap die kappers ook wel, want misschien hebben ze niets te eten en is de nood zo hoog dat ze dit wel moeten doen. Want als je buffer al op is en je hebt een paar kinderen, dan moet je die mondjes toch voeden …

Het is niet alleen knippen dat wij doen.

Ik denk dat het heel goed is als wij weer open mogen. Want het is niet alleen knippen dat je doet. Je knipt het haar, maar het gaat vaak niet alleen om het uiterlijk. Mensen komen bij je om er even lekker uit te zijn en leggen vaak ook hun ziel bloot. Nu helemaal, want mensen komen nauwelijks hun huis nog uit. Als ze dan toch naar de kapper kunnen, is dat een uitje en een uitlaatklep. Dat merkten we heel goed na de 1e lockdown. Ik kan niet wachten om straks weer mijn klanten veilig te kunnen knippen en ik hoop dat de overheid ons zo snel mogelijk ons ambacht weer laat uitoefenen. Want dat is hard nodig!

Lees ook: Teken de petitie: laat kappers, barbers & schoonheidsspecialisten weer aan het werk!