Home Roos, wat doe je eraan?
Hair solutions

Roos, wat doe je eraan?

Bijna iedereen heeft wel een last van die vervelende witte schilfertjes op je hoofd. In de meeste gevallen gaat het om een tijdelijke irritatie van de hoofdhuid. Dit kan ook veroorzaakt worden doordat je teveel stylingproducten hebt gebruikt. Uit kijken dus! Het jeukt en als je eraan gaat krabben, komen die schilfers los waardoor het lijkt of het plaatselijk 'gesneeuwd' heeft. Heel gênant, maar meestal gaat het vanzelf weer over. Soms heb je wat extra hulp van producten nodig.
Wat is roos?
Roos is een aandoening waarbij veel huidschilfers op je behaarde hoofdhuid verschijnen. De kleine witte schilfers zitten vaak los in het haar.
Hoe ontstaat roos?
De oorzaak is niet bekend. Cellen van de hoofdhuid vernieuwen zich voortdurend. 'Oude' cellen laten van de huid los. Bij mensen met roos vernieuwen de cellen van de hoofdhuid zich twee keer zo snel dan normaal. Zodoende zijn er ook twee keer zoveel 'oude'cellen die loslaten. Daardoor ontstaan de schilfers. Meestal neemt de werking van de klieren in de huid ook toe, waardoor er meer talg en vet op de hoofdhuid komt. Het vet kan jeuk veroorzaken.
Moet je met roos naar de huisarts?
Roos kan geen kwaad en is niet besmettelijk. Het kan ook geen kaalheid veroorzaken. Meestal verdwijnt roos na enige tijd vanzelf, maar het kan altijd weer terugkomen. In sommige gevallen is het wel verstandig om naar je huisarts te gaan, als je slechts op één of enkele plekken in het haar schilfers hebt en als je ook schilfers op je voorhoofd of in je gezicht krijgt.
Hoe voorkom je Roos?
Met een anti-roosshampoo kun je vaak het probleem verhelpen. Anti-roosshampoo bevat seleniumsulfide of zinkpyrithion; deze stoffen remmen de snelle aanmaak van huidcellen. Laat de shampoo vijf tot tien minuten inwerken en was je haren er om de paar dagen mee. Ook zijn er speciale lotions om roos tegen te gaan. Welke voor jou geschikt is, moet je zelf proberen. Iedereen reageert weer anders op producten. Kijk op WieWatHaar onder de categorie 'roos' om te zien welke anti-roos producten er zijn.