Home Robert Lobetta over het belang van falen
Ondernemend

Robert Lobetta over het belang van falen

Robert Lobetta is een icoon in de kapperswereld. Deze inspirerende haarkunstenaar wilde ooit kunstenaar worden en werd dat uiteindelijk ook wel als Creative Director bij Sebastian Professional in de eighties. Vorig jaar won Robert de Lifetime Achievement Award van Wella en op dat moment besloot hij dat hij zijn laatste project zou doen, wat dat ook zou zijn. Een tijdje later werd hem gevraagd die laatste uitdaging met Sebastian aan te gaan en zo is hij weer terug waar hij ooit begon.

DE TERUGKEER VAN ROBERT LOBETTA

Ik had de eer om hem te mogen interviewen en wilde van hem weten wat de meest belangrijke les is geweest die hij in zijn carrière heeft geleerd.

Belangrijkste les

"De noodzaak van falen begrijpen. Ik zou nu graag startende haarstylisten willen zeggen, wees niet zo bang om fouten te maken en te falen. Dat gebeurt een keer en dan probeer je het weer en weer en uiteindelijk gaat het wel lukken en heb je ervan geleerd. Het gaat met vallen en opstaan. We falen allemaal, niemand uitgezonderd. Ik faal net zo vaak als anderen. Vroeger kon ik zo gefrustreerd raken met mezelf. Maar op gegeven moment realiseerde ik dat ik geen god was, niet brilliant, maar gewoon een mens.

Vallen en opstaan

Falen is noodzakelijk om je soms een andere richting op te sturen. Zonder falen kun je niet groeien. Je hebt fouten nodig om van te leren. Nu begrijp ik dat falen mij de kans geeft om opnieuw te beginnen, op een andere manier. Maar het duurde jaren voordat ik dat doorhad. Soms kun je verstrikt raken in wat jij denkt dat juist is. Door te falen, wordt je weer bewust van het feit dat het wellicht niet zo is als je dacht dat het moest zijn. Als je dat kunt accepteren, kun je opnieuw beginnen met de kans het wel goed te doen. In ieder geval weet je dan hoe het niet moet.

Vroeger probeerde ik fouten op te lappen en het eindresultaat werd dan nooit zoals ik het gewild had. Door helemaal opnieuw te starten, geef je jezelf de kans het wel goed te doen waardoor je wel helemaal tevreden kunt zijn met het resultaat."

Robert-Lobetta-01Robert noemde als voorbeeld zijn kunstexpositie van het jaar ervoor. Hij verkocht 20% van zijn werk, wat niet voldoende is. Om het rendabel te maken, moet je minstens 40% verkopen. "Ik had kunnen denken dat 20% al heel goed was omdat het mijn eerste keer was. Maar het was niet goed, het kostte me geld om te doen. Door dit op tijd in te zien en te accepteren dat het niet goed was, kon ik de hele aanpak opnieuw onder de loep nemen om te kijken wat ik fout had gedaan. Je moet fouten van jezelf ook kunnen zien opdat je er iets van leert. Alles goedpraten helpt je uiteindelijk niet verder."

Over ouder worden

Nu Robert ouder is, heeft hij veel minder energie. Hij kan niet meer dagen doorgaan met weinig slaap. Ervaring helpt hem om een idee sneller vorm te geven. Toen hij nog jong was, hielp die enorme energie hem om maar door en door te gaan. Nu moet hij zuiniger omgaan met zijn energie, maar hij voelt zich meer in control. Hij is nu meer afhankelijk van zijn mind om het idee vorm te geven en efficiënter te werken. Robert heeft inmiddels veel jonge kappers gecoacht en hij vertelde dat hij niet alleen hen wat leerde, maar ook van hun kon leren en dat dit hem jong hield. Het was dus een win-win situatie.