Home Mijn klant zit maar te bellen, zeg ik daar iets van?
Ondernemend

Mijn klant zit maar te bellen, zeg ik daar iets van?

Hebben mensen nog wel tijd en aandacht voor elkaar? Je ziet vaak groepjes vrienden die op een terras zitten, elk aandachtig op hun eigen telefoon en daardoor niet in verbinding met de mensen om hen heen. Ook op school begint het te wringen, waardoor nu een dringend advies is van de overheid om mobieltjes in de klas te verbieden. Bij de kapper is het al net zo; de meeste klanten zitten op hun mobiel te kijken en hebben daar meer aandacht voor dan voor hun haar of voor degene die ze aan het knippen is. Irritant?

Mijn klant zit maar te bellen, zeg ik daar iets van?

Wat vind je er van als je een klant in de stoel hebt, die continu op haar telefoon zit te turen en afwezig antwoordt als jij haar iets vraagt? Moet je daar iets van zeggen of het maar laten?

Want langzamerhand wordt de maatschappij wel heel individualistisch, waarbij mensen zelden samenkomen en als ze het doen, liever turen op een klein schermpje ... Bovendien heeft onderzoek uitgewezen dat bij leerlingen de concentratie achteruit gaat als ze steeds piepjes en oproepen op hun mobiel krijgen en daardoor slechter scoren.

Maar is dat bij volwassenen ook niet het geval? Want door steeds bezig te zijn met appjes op je telefoon, is de aandacht verdeeld en zul je minder betrokken zijn bij wat je op dat moment doet en waar je bent.

Klant die aan het bellen is

Of nog een graadje erger; je hebt een klant die aan het bellen is, terwijl jij het haar aan het doen bent. Wat doe je dan? Zeg je er iets van of negeer je het? Bellen in de salon is bovendien vervelend voor andere klanten, die ongevraagd toeschouwer zijn van een gesprek dat ze niet aangaat. We zijn benieuwd, wat is jullie protocol in de salon met telefoons?

Je kunt een aantal dingen doen:

  1. Niet toestaan dat er gebeld wordt tijdens een behandeling en je klant daarop aanspreken. Uitleggen dat dit niet bevorderend is voor de behandeling en je juist de interactie tussen klant en stylist belangrijk vindt.
  2. Alleen korte, dringende gesprekken toestaan. Dat zijn de uitzonderingen, verder niet toestaan dat je klanten lange (zinloze) gesprekken voeren. Ook hierbij leg je uit waarom je deze regel hebt.
  3. Er iets van zeggen, maar het verder aan je klant overlaten om op te hangen of niet. Het nadeel hiervan is dat er geen regel is en het daardoor lastiger is voor de stylist om dit over te brengen, omdat ze niet kan verwijzen naar algemene regels in de salon.
  4. Helemaal niets zeggen en ermee leren leven. Hiermee krijgt de klant de volledige regie over de sfeer in jouw salon.

Waar kies jij voor in jouw salon en hoe communiceer je dat naar je klanten? Wij zijn benieuwd!