Home Paula Begoun over haarverlies
Stylist

Paula Begoun over haarverlies

De officiële naam voor haarverlies is Alopecia. Er zijn veel verschillende vormen van Alopecia waarover al in eerdere blogs is geschreven. Ook zijn er ontzettend veel verschillende oorzaken voor haarverlies. En natuurlijk zijn er net zoveel middeltjes om dit probleem te verhelpen. Trouwens, haarverlies wordt ook vaak veroorzaakt door medicijnen. Daarom is het verstandig eerst na te gaan of je medicijnen gebruikt en dit te checken met je dokter. Wel kan er soms wat aan gedaan worden als de oorzaak bekend is en het haarverlies stopt. Dan gaat het haar ook weer groeien.

Mannen en kaalheid

De meest bekende vorm van Alopecia die wij in het dagelijks leven regelmatig tegenkomen, is Androgene Alopecia die kaalheid bij mannen veroorzaakt. Ongeveer 25% van deze mannen worden al kaal voordat ze 30 zijn. Twee derde van deze mannen worden pas kaal als ze de 60 naderen. Deze vorm van kaalheid komt door het mannelijke hormoon testosteron. Deze hormonen zijn oa. Verantwoordelijk voor de regulering van de haarzakjes. Hoe dit precies gebeurt is een technisch verhaal. Wat wel bekend is, is dat het erfelijk bepaald is of je wel of niet kaal wordt.

Haargroeimiddelen

Iedereen kent de reclames wel met een foto van een kale man en ernaast een foto van dezelfde man met haar. Helaas werken de meeste middelen niet en zijn ze daarom weggegooid geld. Er is nog geen middel waarvan echt bewezen is dat het helpt. En al zouden er een paar haren bijgroeien, dan heeft dat meestal nog niet voldoende effect.

Haartransplantatie

Dit  is de enige mogelijkheid om weer wat haar terug te krijgen. Helaas is deze methode erg kostbaar en gecompliceerd. De haren worden per vier stuks op de kale plekken geplaatst en dankzij moderne technieken geeft dit vaak een natuurlijk resultaat. Als je deze methode overweegt, ga dan naar je huisarts voor een verwijzing naar een betrouwbare kliniek. Er zijn nog steeds risico’s aan verbonden zoals littekens, dun, krullerig haar of zelf nog meer haarverlies.
In de volgende blog wordt roos besproken.
Uit:“Don’t go Shopping for Hair-Care Products Without Me” door Paula Begoun (ISBN 1-877988-31-) www.paulaschoice.nl