Home Ondernemen voor kappers in nieuw perspectief
Ondernemend

Ondernemen voor kappers in nieuw perspectief

We bevinden ons momenteel in een chaotische samenleving met bedrijfskundige vraagstukken die niet alleen onze branche maar een complete samenleving treffen. Deze situatie vraagt om 'out of the box' denken.

Heilige huisjes overboord

Tijdens de eerste Lock-down zijn heilige huisjes van meerdere branches overboord gegaan. In onze branche werd thuiskleuren met professionele ondersteuning een ding Discussies werden op alle social media kanalen gevoerd, in de horeca zagen we topkoks maaltijden in een box bereiden, artiesten die optreden voor beperkt publiek. In alle branches gaf dit discussie over de professionaliteit van de dienstverlening.

We bevinden ons momenteel in een chaotische samenleving met bedrijfskundige vraagstukken die niet alleen onze branche maar een complete samenleving treffen. Deze situatie vraagt om out of the box denken.

Meer aandacht voor verschillen

Wat me opvalt is dat we meer (media) aandacht voor verschillen dan voor eensgezindheid hebben. Werkgevers die in de wurggreep zitten tussen regelgeving en bedrijfsbehoud, werknemers die vrezen of zij morgen nog een baan hebben. Dit alles omdat 'heilige huisjes in stand gehouden dienen te worden. We zitten samen in de problemen en kunnen er echt alleen uit komen als we samenwerken aan een oplossing. Dat kan als we gezamenlijk ons steentje bijdragen.

Samenwerken

Covid 19 heeft de complete wereldbevolking getroffen, het doet de hele samenleving schudden. Wij kappers schudden mee en dat is beangstigend, met name voor ondernemers. Zij zijn degenen die voor hun gevoel het meest te verliezen hebben. Maar onderschat het niet, als ondernemers omvallen zal ons sociaal stelsel niet in staat zijn om de werknemerspositie op te vangen. Die bronnen zijn ook te beperkt om de economische gevolgen te waarborgen. Het komt dus echt op samenwerken aan een nieuwe start aan, dit is een boodschap die voor iedereen geldt, werknemer en werkgever.

Out of the box

Ik adviseer ondernemers die gezamenlijk met werknemers op zoek zijn naar oplossingen. Kapper ondernemer laat je medewerkers actief facetimen, zoomen of een van de vele mogelijkheden die er voorhanden zijn. Samenwerken aan iets wat nog nooit eerder voorgevallen is, met de moderne mogelijkheden die er voorhanden zijn en de waardering van de klanten die zich serieus genomen voelen. Samen 'out of the box' gaan. Hoe leuk is het, advies krijgen terwijl je aan huis gebonden bent, op maat geadviseerde artikelen bestellen die het uitstel van je kappersbezoek minder bezwaarlijk maken. En dat allemaal met de vertrouwenspersoon, JE KAPPER.

Offers

Deze crisis het hoofd bieden kan als we allemaal offers leveren. Werknemers en werkgevers die gezamenlijk zoeken naar nieuwe oplossingen, het star vasthouden aan afspraken die gemaakt zijn in periodes van overvloed is momenteel funest. Elke laag van onze samenleving wordt op dit moment geraakt en het is zinvol om samen te werken.

Noodalarm

De avond dat ik deze column schrijf rinkelen alle noodbellen ivm Covid19. Code rood voor grote delen van het land, mondkapjes advies voor contactberoepen, Hugo de Jong die het volk voorbereid op een slecht nieuws gesprek. Het gaat weer spannend worden, bereid medewerkers voor, licht klanten in en zorg voor samenwerking. Als we elkaar vinden in het oplossen van de problemen zal je onderneming sterker uit deze crisis komen.

Verzorgde kapsels

Het schrijven over bedrijfskundige vraagstukken dwingt me aandacht te besteden aan de Corona crisis. Wat me opvalt is dat in het straatbeeld ik nog geen achteruitgang van verzorgde kapsels zie. Mensen hechten nog steeds, ondanks alle problemen, waarde aan hun uiterlijk. Dat geeft vertrouwen in de toekomst van het kappersvak, en vertrouwen is de focus voor de oplossing. Good luck, take care off each other.

Lees ook: De keiharde realiteit van corona voor het kappersvak

Tekst: Mark Verhulst | Cover: Logan Weaver